Deze kasteeltuinen doen oude tijden herleven

15 mei 2017
520

Duitsland, het land van sprookjesachtige burchten en kastelen hoog op een heuvel. Verbijsterend hoe goed veel van deze pronkstukken en de kasteeltuinen erom heen de tijd hebben doorstaan. Ridders, vorsten en graven wonen er allang niet meer, maar Kasteel Bentheim bijvoorbeeld, is nog steeds in het bezit van de vorstenfamilie Bentheim en was tot in de vorige eeuw nog in gebruik als buitenverblijf. 

Vlak over de grens kun je verschillende parels van dit Duitse culturele en historische erfgoed bewonderen. Op excursie binnen de vestingmuren of slenterend door de tuinen zie je het leven van de kasteelbewoners voor je. Het zijn niet alleen de kastelen zelf die imponeren, ook het land en de tuinen eromheen maken indruk. Zoals de barokke en symmetrische tuinkunst van het prachtige jachtslot Clemenswerth bijvoorbeeld, waar gebouwen en de stervormige tuin één geheel vormen.

Hieronder vind je een selectie van een aantal kastelen en kloosters vlak over de grens met bijzondere kasteeltuinen vanwege hun indrukwekkende architectuur of hun prachtige flora en fauna. Om in rond te wandelen, te bewonderen en te genieten.

Wil je een compleet overzicht van de leukste en mooiste tuinen in het Duits-Nederlands grensgebied, dan kun je op deze website de gratis Tuinen & Kastelenkaart bestellen.

Er zijn ook prachtige fietstochten die je langs het mooiste groen leiden. En voor wie er niet genoeg van kan krijgen, in Wettringen kun je zelfs overnachten in een tuin.

Ook voor mensen zonder groene vingers!

1. Wandelen en middeleeuws ridderspektakels in de tuin van Burg Bentheim

kasteeltuinen

Detail van de tuin van Burcht Bentheim

Hoog op een rots gelegen ligt deze vestingburcht in Bad Bentheim - het Versailles van Nedersaksen. Naast de 5 meter dikke kasteelmuren ligt een prachtige symmetrische tuin die met uitgestrekte gazons en oude grote bomen aandoet als een stadspark, maar dan met alle rust. Elk jaar in mei staan het kasteel en de tuin in het teken van het middeleeuwse festival met een markt en een heus middeleeuws riddertoernooi.

Lees ook:  De 7 ongerepte natuurwonderen van de Baltische Staten

2. De kasteeltuin van Schloss Clemenswerth in de vorm van een ster 

kasteeltuinen

Het karakteristieke sterontwerp van jachtslot Clemenswerth

kasteeltuinen

Het jachtslot zelf.

Jachtslot Clemenswerth in Sögel is het enige in zijn soort bewaard gebleven in Europa. Omringd door een unieke barokke kasteeltuin, aangelegd in de vorm van een ster met lange lindelanen naar acht bijgebouwen waaronder een kerk en een jachthuis. Je vindt er ook een romantische kleinere kloostertuin met rustige plekjes tussen de fruitbomen en taxusheggen. Ben je toe aan een stevige boswandeling, dan kun je terecht in het 42 ha grote en prachtige bospark rondom het slot.

3. Het tuinseizoen begint op kasteel Ippenburg met het jaarlijkse lentefestivalkasteeltuinen

kasteeltuinen

Uitrusten op een bankje in de tuin

Het nieuwgotische kasteel Ippenburg bij Bad Essen is iedere jaar het toneel van het grootste Duitse tuinfestival. Van 28 april tot 1 mei wordt het tuinseizoen geopend met het grote Ippenburger Lentefestival. In de vele kasteeltuinen zijn er meer dan 100 exposanten met planten, accessoires, kunst en culinaire hoogstandjes. Ben je niet meer op tijd voor het lentefestival, niet getreurd, aan het einde van de zomer, in september, is er een herfstfestival om het tuinseizoen af te sluiten.

kasteeltuinen

Het rosarium van Kasteel Ippenburg

4. High Tea in de kloostertuin Bentlage en ontspannen in het Salinenpark 

kasteeltuinen

Klooster Bentlage

Historie en natuurschoon vinden elkaar in het natuurgebied Bentlage in Rheine, Münsterland. Het oude klooster is nu een museum met tentoonstellingen. In de kloostertuin heerst een ontspannen sfeer met prachtige fietsroutes langs de oevers van de Ems. Het High Tea Café biedt in de zomer een high tea in de moestuin, direct gelegen aan de Ems. Dat is genieten!

Lees ook:  Tips voor zomers dagje Amersfoort

kasteeltuinen

Het Salinenpark

In het aangrenzende Salinenpark vind je tussen de uitgebreide gazons en oude boombestanden de gebouwen van het historische zoutwerk dat tot 1952 zout produceerde voor de kuurindustrie in Bentlage. Via het hoofdpad met zijn 260 meter lange lint van bloemstruiken kom je bij de gradeerinstallatie waar je de gezonde zouthoudende lucht inademt. Overal in het park zijn banken en stille plekjes te vinden die uitnodigen om te ontspannen.

Slapen in een tuin? Dat kan!

kasteeltuinen

Het huis met appartementen Göckes Haus und Garten in Wettringen ligt in een fenomenale tuin van bijna 5000 vierkante meter. Je kunt er relaxen in diverse zithoekjes midden in het groen of je uitleven op het grote grasveld. Om buiten te eten is er een barbecueplek en een steenoven voor de lekkerste pizza’s. De tuin is een groene oase om te spelen, te ontspannen of je te verstoppen in een hangmat met een boek...

Wil je nog meer tuinen zien? 4 tips om zeker langs te fietsen (en te stoppen..)

1. Oeroude eiken aan de Vecht

Vanuit het centrum van Nordhorn ben je zo in Stadspark Nordhorn, prachtig gelegen aan de Vecht. Je vindt  er veel verschillende begroeiing zoals de oeroude eiken en beuken en andere botanische zeldzame bomen en struiken, evenals interessante heesters en aanplant van zomerbloemen. Hier vind je alle rust om te wandelen, op een bankje aan niets te denken en te genieten van al het groen.

2. Kruidentuin als natuurlijke apotheek

Heel andere soort begroeiing maar niet minder indrukwekkend en de moeite om verder te fietsen, is de weldadige kruidentuin Heimathof Emsbüren, een paradijs van geneeskrachtige planten. Tussen de perkjes, taxushagen en bloemrijke zitjes, rozenstruiken en wilde grassen vind je er 200 medicinale en heilzame planten. Prachtig om te zien, deze natuurlijke apotheek!

Lees ook:  Kruiden drogen: zo haalt u het maximale uit uw kruidentuin

kasteeltuinen

Kruidentuin Emsbüren

3. 146 kilometer aan fruitbomen, kasteeltuinen, bloemperken en bonte boerenerven

Wil je de regio met de meeste bloemen verkennen, fiets dan de 146 km lange TuinDroom-Tour in het noordelijke Osnabrücker Land. In vijf dagen kom je langs fruitboombloesems, kasteeltuinen, kleurrijke bloemperken, bonte boerenerven, lommerrijke parken en imposant bloeiende rododendrons, zomaar langs de kant van de weg. Tussen de rivieren Hase en Hunte vind je de meest talentvolle hoveniers en romantische tuinliefhebbers per vierkante kilometer.

kasteeltuinen

Uitrusten tussen het groen van een van de vele tuinen van de Tuindroom tour.

4. Tot slot voor de echte liefhebber: de Duitse variant van de Floriade

Van 18 april t/m 14 oktober 2018 vindt in Bad Iburg het Duitste equivalent van de Floriade plaats, de Landesgartenschau. Het evenement leeft als nooit tevoren en is steeds meer een broedplaats voor nieuwe ideeën over natuur. Je vindt er een enorme rijkdom aan planten en bloemen. Of je nou een professionele of hobbytuinder bent, voor iedereen is het een geweldige manier om nieuwe tuininspiratie op te doen en de mooiste flora en fauna te bewonderen. Noteer in je agenda!

Meer weten? Op Geheim over de Grens vind je alle informatie over kasteeltuinen, kastelen, fietsroutes en plekken om te overnachten in het mooie Duits-Nederlandse grensgebied.

141023_forderhinweis_mitwebsite

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down