8x de mooiste kunstwerken van Karel Appel

19 februari 2022
1026
Karel Appel

Voor degenen die Karel Appel niet kennen, hij was een Nederlandse schilder en beeldhouder in de moderne kunst. Van jongs af aan wilde Karel al een kunstschilder worden, maar zijn ouders zagen hem liever in de kapperszaak werken. Hij moest enkele jaren verplicht in deze winkel werken en toen hij uiteindelijk schilderkunst ging studeren, hebben zijn ouders hem uit onvrede over zijn beroepskeuze op straat gezet. Vanaf 1957 reisde Appel regelmatig naar New York. Daar schilderde hij onder andere portretten van jazzmusici. Hij ontwikkelde zijn eigen stijl, onafhankelijk van anderen. Appel werd ondertussen steeds meer internationaal gewaardeerd. Exposities volgde al snel in Brussel, Utrecht en de Verenigde Staten. Karel Appel heeft diverse prachtige schilderijen gemaakt en in deze blog laten we deze zien.

Uitspraken van Karel Appel

Karel Appel is niet alleen bekend om zijn mooie kunstwerken, maar ook om zijn spraakmakende uitspraken. Hieronder staan een paar van die uitspraken weergeven:

"Ik gebruik ook meer verf!" (Dit was nadat Appel een groot deel van een Cobra-groepsexpositie inkomsten in zijn eigen zak had gestoken).

"Tais-tio et sois belle." (Hou je mond en wees mooi).

"Ik heb in de loop van de jaren geleerd hoe ik olieverf op doek moet brengen. Ik kan nu met verf alles doen wat ik wil. Maar het is nog steeds een strijd, nog steeds een gevecht. Op het ogenblik zit ik nog in de chaos. Maar het is nu eenmaal mijn aard om de chaos positief te maken. Dat is tegenwoordig de geest van onze tijd. We leven altijd in een verschrikkelijke chaos, en wie kan de chaos nog positief maken? Alleen de kunstenaar."

"Ik schilder als een barbaar in deze barbaarse tijden"

"Ik rotzooi maar een beetje an. Ik leg het er tegenwoordig flink dik op, ik smijt de verf er met kwasten en plamuurmessen en blote handen tegenaan, ik gooi d'r soms hele potten tegelijk op."

De Schilderstijl van Karel Appel

Karel Appel schilderde nooit abstract volgens eigen zeggen. Er zijn altijd wel herkenbare figuren te ontdekken in zijn schilderstijl, zoals mensen, dieren of bijvoorbeeld zonnen. Zijn werk behoort toe bij de Moderne kunst en de schilderstijl heeft de benaming van het abstract expressionisme. Dit is een Amerikaanse moderne schildersstroming binnen de abstracte kunst van de 20ste eeuw. Het was de eerste grote kunststroming na de Tweede Wereldoorlog. Het werk van Appel was vaak uit meerdere lagen opgebouwd, waardoor het werk diepte kreeg. Op een met zorg geschilderde achtergrond creëerde hij tenminste twee stadia voor zijn ontwerpen. Karel Appel gaf vaak aan dat het zijn werk altijd onderste boven zetten en vaak ook tussen zijn benen door naar zijn creaties bekeek. Dit is een populaire manier om te controleren of de compositie van het desbetreffende werk evenwichtig is.

Lees ook:  Deze kunstenares schildert haar dagelijks leven op theezakjes

Karel Appel Kunstwerken

''Oil on canvas''     Dit bericht op Instagram bekijken           

Een bericht gedeeld door Art of Museum (@artofmuseum)

''Freedom cry woman''     Dit bericht op Instagram bekijken           

Een bericht gedeeld door Gerard Boersma (@gerardboersma)

''Child, Church, Animal'     Dit bericht op Instagram bekijken           

Een bericht gedeeld door Marcel de Bruijn (@marcel.29.10)

''Child & Birds''     Dit bericht op Instagram bekijken           

Een bericht gedeeld door The Art Nose (@theartnose)

''Amorous Dance''     Dit bericht op Instagram bekijken           

Een bericht gedeeld door Art magazine| مجله هنر سپیدار (@sepidar.art.magazine)

''-''     Dit bericht op Instagram bekijken           

Een bericht gedeeld door ART4YOU (@art4you_be)

''Macho Woman''     Dit bericht op Instagram bekijken           

Een bericht gedeeld door Paul Carey-Kent (@paulcareykent)

''Harlequin Nude''     Dit bericht op Instagram bekijken           

Een bericht gedeeld door The Art Districts (@theartdistricts)

Wij hopen dat jij ook zo hebt kunnen genieten van Karel Appel zijn kunstwerken als wij. Wil je jezelf verder inspireren? Bekijk dan voor ook de kunst van het koningshuis en bijzondere glaskunst.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down