Kantoorkleding

9 juli 2021
681
Kantoorkleding

Kantoorkleding… voor velen kan dit nogal eens voor lastige situaties zorgen. Want, wat is wel gepast om te dragen en wat kun je beter in de kast laten hangen tijdens een dagje werken op kantoor? Er is een dunne lijn waar je natuurlijk niet overheen wil gaan. Laten we voorop stellen dat het wel of niet dragen van bepaalde kleding naar kantoor heel erg afhangt van de branche waarin je werkt en welke bedrijfscultuur er heerst op het kantoor. Past de manier van kleden die wordt verwacht op kantoor niet bij jou als persoon? Ga dan voor jezelf na of je wel op de juiste plek bent. Het is namelijk belangrijk dat jij volledig jezelf kunt zijn en eigen keuzes kunt maken, ook al zitten hier op het gebied van kleding wellicht enkele grenzen aan als je op kantoor werkt. In dit artikel vertellen we je meer over kantoorkleding, van trends tot do’s en don’ts.

Kantoorkleding vroeger

Vroeger werd er meer waarde gehecht aan nette en formele kantoorkleding dan tegenwoordig. Mannen gingen geheel in stijl naar kantoor, volledig in pak. Het werd als belangrijk ervaren om er netjes en formeel uit te zien. Tijdens de laatste decennia van de 19de eeuw kregen ook steeds meer vrouwen een kantoorbaan, waardoor ze zich anders gingen kleden dan voorheen. Kantoorkleding moest niet alleen netjes zijn, maar ook comfortabel zitten. Uit deze behoefte is de blouse en het mantelpak ontstaan. Zo konden vrouwen netjes gekleed naar kantoor komen, maar toch comfortabel werken.

Kantoorkleding nu

Tegenwoordig zijn er steeds meer kantoren waar geen dresscode geldt. Dit betekent dat werknemers vaak zelf mogen bepalen wat ze dragen naar kantoor, ook al zitten hier soms enkele regels aan. De formele en wellicht af en toe stijve kleding wordt ingeruild voor informele kleding met een hoog draagcomfort. Zo worden sneakers bijvoorbeeld steeds meer geaccepteerd binnen het bedrijfsleven. Wat medewerkers dragen bij een bedrijf is bepalend voor het imago dat het bedrijf uit wil stralen. Informele kleding zorgt doorgaans voor laagdrempeliger, persoonlijker en gelijkwaardiger contact met bijvoorbeeld klanten of partners. Als een bedrijf echter een bepaalde autoriteit wil uitstralen, wordt er doorgaans wat formelere kleding gedragen. Of je nu een boekhouder in Limburg bent of een marketingmedewerker in de Randstad, draag altijd iets naar kantoor waar jij jezelf prettig in voelt. Houd hierbij natuurlijk wel rekening met eventuele richtlijnen vanuit het bedrijf waar je werkt.

Lees ook:  5 trends binnen de huidige bruidsmode

Boekhouder Limburg kantoorkleding

Kantoorkleding trends: do’s en don’ts

Zoals gezegd hangt kantoorkleding erg af van wat het bedrijf uit wil stralen. Toch zijn er een aantal dingen die absoluut niet kunnen, onafhankelijk van het soort bedrijf. Vooral met hete temperaturen kan het lastig zijn om te bepalen wat je draagt naar kantoor.

Don’t: te veel bloot

Op een kantoor bevind je jezelf in een werkomgeving. Is het snikheet buiten en werkt de airconditioning op kantoor niet helemaal naar behoren? Dan kan het lastig zijn om te bepalen welke kleding je aantrekt. Onthoud een ding: te veel bloot is écht niet gepast. Niet alleen klanten en partners van het bedrijf kunnen te blote kleding ongemakkelijk en ongepast vinden, ook voor collega’s onderling is het dragen van te blote kleding niet wenselijk. Maar wanneer is iets nu te bloot? Denk hierbij bijvoorbeeld aan naveltopjes, diep uitgesneden halslijnen, té korte broeken of rokken, kledingstukken met een open rug, etc. Dit soort kleding kun je beter bewaren voor in je eigen tijd.

Do: Licht materiaal

Op een warme zomerdag kun je beter kiezen voor licht materiaal zoals bijvoorbeeld katoen, linnen of zijde. Kies bijvoorbeeld voor een wat ruimer vallende katoenen blouse of jurk zodat je toch stijlvol voor de dag komt maar niet overmatig gaat zweten. Ook een wit t shirt is een klassieker die altijd goed is en gemakkelijk te combineren is met bijvoorbeeld een leuke blazer.

Schoenen op kantoor

Ook schoenen kunnen een dilemma vormen als je gaat bedenken wat je aantrekt naar kantoor. Zoals eerder gezegd worden sneakers steeds meer geaccepteerd binnen het bedrijfsleven. Uit onderzoek is gebleken dat slechts 11,2% moeite heeft met sneakers op kantoor en dit aantal zakt steeds verder omlaag. Voel jij jezelf toch niet helemaal comfortabel bij sneakers, kies dan voor andere nette dichte schoenen. Op warme zomerdagen loop je thuis waarschijnlijk het liefst rond op slippers, maar volgens 56% van de Nederlanders is dat een echte no go op kantoor. Kies liever voor soepel materiaal zoals nette sandalen van kalfsleer zodat je voeten niet gaan zweten.

Lees ook:  Hoe werkt een lat relatie

Met dit artikel hebben we je hopelijk op weg geholpen om geschikte kleding te vinden die je op kantoor kunt dragen. Onthoud dat je altijd moet dragen waar jij je zelf prettig in voelt. Heb je het gevoel dat je niet helemaal jezelf kunt zijn op je huidige werkplek, omdat je wordt beperkt in de kleding die je mag dragen? Bedenk dan voor jezelf of je wel op de juiste plek zit. Het is namelijk belangrijk dat je altijd jezelf kunt zijn, waar je ook bent. Houd hierbij wel rekening met bepaalde regels en met wat het bedrijf uit wil stralen. Twijfel je over je kledingstijl? Maak het bespreekbaar met je werkgever! Door het bespreekbaar te maken weten jullie van elkaar wat de verwachtingen zijn en kunnen jullie hier samen op inspelen.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down