Kannen met karakter

8 november 2015
180

Zo lang als ik me herinner, heb ik een zwak voor de 'Kannen van Klaas'. In het oeuvre van de inmiddels 81-jarige Rotterdammer Klaas Gubbels spelen koffiekannen de hoofdrol en nemen kopjes en tafels de rol van figuranten op zich.
[quote text_size="medium"]
"De twee keer dat ik hem ontmoette, sprak ik een belangstellende, oprechte man"
[/quote]
De stillevens reflecteren de grondhouding van de kunstenaar: 'less is more' én 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Het klopt: de twee keer dat ik hem ontmoette, sprak ik een belangstellende, oprechte man. Geen opsmuk, fancy kleding of extravagante bril. Nee, een man op wie de woorden eerlijk en duurzaam van toepassing zijn.
Kannen met karakter | Paradijsvogels Magazine
Ter ere van zijn 14-jarige verbintenis aan Galerie InDruk in Den Bosch, organiseerden eigenaren Ilse en Julius een receptie voor hem. En dan is Klaas er. Hij signeert de hele middag en maakt tijd voor een kort gesprek met een ieder die dat wil. Een kop koffie op tafel. Dat is waar hij voor staat en wat je terug ziet in zijn werk: eenvoud, ongecompliceerdheid, gezelligheid in alles.
[quote text_size="medium"]
"In een prematuur stadium elimineert hij al het overbodige en vereenvoudigt hij ruwe contouren tot een hoofdmotief. Hij concentreert zich volledig op de vorm"
[/quote]
Vóór hij zijn ideeën kan uitvoeren draagt Klaas ze weken en soms zelfs maanden met zich mee in zijn hoofd. In dit premature stadium elimineert hij al het overbodige en vereenvoudigt hij ruwe contouren tot een hoofdmotief. Hij concentreert zich volledig op de vorm. Formele elementen als perspectief en lichtinval wijken voor lijn en strak. Daarna gaat hij aan de slag, stellig in zijn mening over hoe het tafereel of beeld eruit moet komen te zien. Ook de keuze voor de uitvoering en techniek is dan al bepaald. Op doek met olieverf, als houtdruk op papier in kleine oplage, of als sculptuur.
Kannen met karakter | Paradijsvogels Magazine
Bron portret: vpro.nl
De koffiekannen zijn vrienden die hem al zijn hele leven vergezellen; ieder met een eigen karakter. Hij weet ook precies wat zijn stemming was toen hij ze schilderde. Daarom zijn ze soms zwart, dan weer blauw, geel of rood. En er zijn driedimensionale stapelingen in gekleurd of geroest staal, geplaatst in de openbare ruimte, die het stadsbeeld verrijken. Dit soort metershoge beelden werkt hij eerst uit in kartonnen prototypes die later tot een compilatie van kannen worden gesmeed. Een voorbeeld van zo'n totempaal van koffiekannen uitgevoerd in rood gespoten staal was afgelopen zomer te bewonderen op Art Zuid.
[quote text_size="medium"]
"Eén werk van Klaas is me bijzonder dierbaar door een persoonlijk verhaal"
[/quote]
Eén werk Klaas is me bijzonder dierbaar door een persoonlijk verhaal: een paar jaar geleden kon ik 'Hartekan' kopen. Een frivool sculptuurtje van een hart met een olijke tuit dat staat op een klein tafeltje, op een sokkel (rechter afbeelding in de figuur boven, red.). Het is uitgevoerd in zwart staal en helt iets achterover. Het geld kwam vrij uit de erfenis van mijn moeder, net op het moment dat mijn man herstelde van een hartstilstand. Een dierbaar kunstwerk van een bijzondere kunstenaar, die de liefde voor mijn echtgenoot markeert en mijn geluk dat hij nog steeds bij me is.
[hr]
Geef Odette Breijinck een kunstwerk en zij geeft u een verhaal. Haar missie: via ontroering, herkenning en verwondering de kunst dichtbij brengen en voor iedereen begrijpbaar en interessant maken. Dat doet ze dan ook veelvuldig en met passie via lezingen, excursies en lessen: van het verhaal dat portretten ons over de geschiedenis van de kunst vertellen tot een inkijkje in de muzen van Klimt. Op Paradijsvogels Magazine deelt ze boeiende wetenswaardigheden die uw kijk op kunst zullen veranderen. Op de website van Odette Breijinck vindt u meer informatie over haar prikkelende lezingen!
[hr]
Gegrepen door de verhalen van Odette Breijinck? Vul uw gegevens in en ontvang bericht wanneer een nieuwe editie van 'Uit de kunst' verschijnt:
[mc4wp_form id="20561"]

Lees ook:  Onstuimig geschilderde golven die zo echt lijken dat je er bijna in kunt duiken

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings