Kampeertips voor beginners: checklist en tips

16 september 2020
250

Ga jij dit jaar ook voor het eerst kamperen? Leuk! In dat geval is het verstandig om goed voorbereid op pad te gaan. Om volledig tot rust te komen tijdens een kampeertripje in de natuur lees je hieronder een aantal handige tips over wat je mee moet nemen en waar je aan moet denken.

Denk eerst aan het huren van een kampeermiddel

Wanneer je voor het eerst gaat kamperen en je nog niet zeker weet of het iets voor je is, is het aan te raden om een kampeermiddel te huren. Misschien ken je wel iemand met een goede tent of een busje waarmee je op pad mag gaan. In Nederland vind je ook allerlei verhuurbedrijven en particulieren die hun caravan of camperbusje verhuren. Het is slim om eerst iets te huren, omdat je op die manier zeker weet of je een investering moet maken. Een tent kopen is overigens niet heel duur, maar zonde wanneer je er uiteindelijk geen gebruik meer van maakt. Dit geldt ook voor overige kampeerspullen, zoals een luchtbed, kampeerservies en een kookstelletje.

Zorg voor een goed 'bed' tijdens kamperen

Als er iets is wat een eerste kamperen kan breken, is het slapen op een dun matje of een harde ondergrond. Zorg er altijd voor dat je voldoende spullen nodig hebt om heerlijk te kunnen slapen. Dat zorgt er grotendeels voor dat je comfortabel kampeert. Dit betekent dus dat je best mag investeren in dat ene slaapmatje of dat kwalitatieve luchtbed. Dat geldt ook voor een slaapzak en kussen. Zodra je uitgerust wakker wordt zul je het kamperen in het algemeen als veel positiever beschouwen. In de meeste campers en caravans vind je een comfortabel bed. Kampeer je echter in een tent dan moet je voor je eigen bedje zorgen.

Lees ook:  De mooiste Spaanse eilanden in beeld

Lekker zitten is ook belangrijk tijdens kamperen

Het is niet alleen het bed waar je op moet letten bij het inpakken voor je eerste kampeertrip: lekker kunnen zitten is ook van groot belang. Neem daarom comfortabele campingstoelen mee waar je de gedurende dag en avond heerlijk op kunt zitten. De kans is groot dat je op de camping meer buiten zit dan dat je thuis doet. Denk er maar even over na: je ontbijt waarschijnlijk aan je tafeltje buiten, je doet spelletjes aan de tafel en je kunt het eten al zittend aan tafel voorbereiden. Wanneer je ook nog eens wilt lezen in die stoel dan is het wel zo fijn om een goede campingstoel te hebben.

Koken op de camping: waar moet je aan denken?

Een kampeertrip is niet compleet zonder een lekker kampeermaaltje op de camping. De meeste kampeerders vinden het heerlijk om hun eigen eten klaar te maken voor de tent of in de camper. Wat je veel ziet op campings is dat mensen een eigen barbecue of zogeheten skottelbraai mee hebben voor eten in de buitenlucht. Het voordeel van zo'n braai is dat je er op kunt grillen, bakken én wokken. Dit soort grote pannen moeten worden aangesloten aan een gasfles en zijn alleen handig mee te nemen wanneer je met de auto gaat kamperen. Je kunt ook kiezen voor een compacter kookstelletje op gas. Hierbij heb je de keuze uit een klein setje met één pitje of uit een grotere kookset met meerdere pitjes.

Wat doe je met de verlichting?

Waar je ook aan moet denken wanneer je gaat kamperen, is de verlichting. Hierbij maakt het niet of je met een tent, caravan of busje bent. Het is namelijk altijd handig om extra (buiten)verlichting te hebben. In de meeste bussen en caravans zit verlichting. Deze kun je gebruiken wanneer je een verloopstekker meeneemt voor de elektriciteit. Wanneer je van extra buitenverlichting wilt profiteren is het aan te raden om een lichtslinger op batterijen te scoren. Er zijn ook losse lampen en lampionnen te koop die je gemakkelijk op kunt hangen. Extra tip: koop een lamp met licht voor insectenwering. Bij diverse outdoorshops scoor je dit soort kampeerlampen. Dat scheelt je hopelijk heel wat muggenbulten in de avond!

Lees ook:  Eigentijds kamperen in een blokhut op de Veluwe

Neem voldoende warme kleding mee

Ga je hartje zomer kamperen en zijn de weersvoorspellingen goed? Dan is een trui of vest minder niet zo'n ramp. In de andere seizoenen is het echter altijd aan te raden om meerdere lagen mee te nemen. De nachten kunnen behoorlijk fris zijn - óók wanneer het overdag lekker warm is. Denk hierbij aan meerdere shirts, een trui, een vest en eventueel zelfs een thermoshirt. Ook extra dikke sokken, een thermosbroek en eventueel een muts of sjaal helpen om je in de avond of vroege ochtend lekker warm te houden.

Checklist meenemen tijdens kamperen

We kunnen nog wel even doorgaan met waar je allemaal aan moet denken tijdens je eerste kampeertrip. Het is belangrijker om te weten wat je mee moet nemen wanneer je gaat kamperen. Sla onderstaande checklist op en je gaat goed voorbereid op pad. Koop niet alles direct zelf, maar vraag om je heen of je het een en ander kunt lenen voor een eerste keer kamperen. Happy camping!

  • Kampeermiddel met alles voor slapen: matjes, luchtbedden, kussens, dekens.
  • Eventueel een zeil voor onder de tent.
  • Kampeerservies- en bestek.
  • Kookstelletje, BBQ of skottelbraai.
  • Afwas- en schoonmaakmiddelen: afwasborstel, theedoeken afwasmiddel, schoonmaakdoekjes, afvalzakken en een afwasteil.
  • Campingstekker en kabelhaspel.
  • Stoffer en blik. Eventueel een kleine bezem.
  • Kampeertafel met stoelen. Eventueel kussentjes voor in de stoelen.
  • Verlichting voor binnen en buiten je kampeermiddel.
  • Een koelkastje of koelbox. In de meeste caravans en campers vind je een koelkast.
  • Mogelijkheden voor koffie of thee, inclusief mokken, koffie, thee, zoetjes, suiker et cetera.
  • Schaar, flesopener, blikopener, snijplank, saladebak, vergiet en minstens één scherp mes.
  • Pannenset voor op de camping.
  • Kruiden zoals peper, zout, kerrie, knoflook, oregano en meer.
  • Handdoeken voor douchen en zwemmen.
  • Slippers en/of waterschoenen
  • Genoeg warme kleding en goede schoenen. Neem ook voldoende droge sokken en ondergoed mee.
  • EHBO-doos die goed gevuld is. Denk ook aan een tekentang en anti-muggenspray.
Lees ook:  De mooiste campings in de Benelux

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings