Kaasjeskruid helpt tegen zonneallergie | Mevrouw Onkruid

12 juli 2016
364
kaasjeskruid

Maaike Pfann stopte als kind al madeliefjes in haar mond, zoog de honing uit dovenetelbloemen en knabbelde op zuring-stokken. Het stadse leven en een loopbaan als grafisch ontwerper en fotograaf zorgden tijdelijk voor een andere focus. Sinds ze in Waterland woont in een huis met een tuin begon haar groene bloed weer te stromen, een opleiding kruidengeneeskunde en biologische landbouw wakkerden het vuur verder aan. Opmerkelijk vond ze het dat nu juist de onkruiden die ze in de groentetuin wegschoffelde, in de kruidengeneeskunde gebruikt worden als medicijn. Op Paradijsvogels Magazine schrijft ze over de verschillende (on)kruiden. Deze maand is het de beurt aan Kaasjeskruid!

Kaasjeskruid: het liefelijke uiterlijk bedriegt

Er zijn van die planten waar je een speciale band mee heb. Neem nu Kaasjeskruid. Alleen de naam al. Je dacht misschien dat deze plant naar kaas smaakt? Welnee, de vorm van de zaden ziet eruit als een edammer kaasje, vandaar die naam! De bloemen zijn roze en elk blad heeft de vorm van een hartje. Je verwacht nu waarschijnlijk een zachte plant. En ja, het blad voelt inderdaad zacht aan. Vandaar de wetenschappelijke naam Malva -in het Grieks betekent malakos 'zacht'-, Maar de plant zelf is heel sterk en stevig. En de bloem ook, dat is heel handig gebleken bij allerhande kookklusjes op locatie, waarbij ik de bloemen vaak in de ochtend pluk voor de lunch. Probeer maar eens een madelief vier uur mooi te houden in een hobbelige warme auto... De mooie bloem van het Kaasjeskruid blijft echter fris en fleurig, ook onder erbarmelijke omstandigheden.

kaasjeskruid

Kaasjeskruid is ook er lekker ( en mooi!) als garnering

Kaasjeskruid tegen kriebelhoest en keelontsteking

Maar deze plant heeft meer te bieden dan haar schoonheid alleen. De oude Romeinen gebruikten deze plant al als universeel panacee, een geneesmiddel tegen alle kwalen. De jonge spruiten werden als groente gegeten. Uit onderzoek naar de inhoudstoffen is gebleken dat Malva rijk is aan o.a. slijmstoffen. Deze verzachten de irritatie van de slijmvliezen en een kruidenthee bereid met een tiental bloemen helpt goed tegen kriebelhoest, verkoudheid, keelontsteking en ontsteking van het spijsverteringskanaal.

Lees ook:  Wilde dieren baden in je huiskamer met deze creatieve tafels

In de winter een glaasje Malva om de verkoudheid te verzachten...

Van april tot en met juli kunt je het blad in dunne reepjes gesneden aan de salade toevoegen. De bloem en het blad hebben een verfijnde en milde smaak. De groene onrijpe zaden staan bekend als afrodisiacum. Na juli, wanneer Malva bloeit gebruik je vooral de bloemen, die, net als het blad, rijk zijn aan slijmstoffen. Je kunt de bloemen ook heel goed drogen om thee in de winter te kunnen drinken, als je slijmvliezen wat vatbaarder zijn voor ontsteking.

..en in de zomer als olie tegen zonneallergie

Er zijn meerdere soorten malva. Op de foto hieronder met de vliegende bij zie je muskuskaasjeskruid (Malva Muschata), de meest geneeskrachtige variant is Groot Kaasjeskruid (Malva Sylvestris), degene met het wat minder ingesneden blad. Net als van Goudsbloem kun je een kruidenolie maken van de bloemen. De olie is lief en zacht voor de (over)gevoelige huid en verzacht zelfs psoriasis en zonneallergie.

Recept: geneeskrachtige olie van Kaasjeskruid

De geneeskrachtige olie van kaasjeskruid maak je heel eenvoudig zelf: pluk de roze bloemen, vul een jampotje met olie (liefst biologisch en koudgeperst van olijf of zonnebloem) en voeg zoveel bloemen toe dat ze nog net onder de olie staan. Span een stukje katoen met elastiek over de opening en laat de pot een maand in de zon staan. Zeef de olie en bewaar in een donkergekleurde fles. Een ideale aanvulling op de thuisapotheek!

kaasjeskruid

Malva Muschata

kaasjeskruid

Malva Sylvestris: de meest geneeskrachtige variant

 

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings