Jongen van 14 jaar met autisme is een kunstsensatie

11 augustus 2017
367

De 14-jarige Niam Jain is een Canadese tiener met een bijzonder talent. Door zijn autisme is het lastig voor hem om te praten en naar anderen uit te drukken wat hij denkt en voelt. Totdat hij twee jaar geleden begon met schilderen. Hij kan hierin niet alleen zijn emoties kwijt, maar kan deze ook overbrengen op anderen. 

Niam's moeder zag de schoonheid van de kunstwerken in en deelde er foto's van op Facebook. De foto's werden massaal gedeeld en zowel kunsthandelaars als de media pikten het talent op. Binnen een mum van tijd werd Niam een kunstsensatie.

Een verhaal met verschillende lagen

Doordat Niam zich nu kan uitdrukken met kleur leert zijn omgeving Niam beter kennen. Hij schildert abstracte schilderijen in verschillende lagen. Elke laag drukt een bepaalde gedachte of emotie uit en zodra het stuk af is vertelt het werk een verhaal. Niam's schilderijen zijn een explosie van kleuren. Met grove vegen, vetgedrukte spetters en soms zelfs complete abstracte verlatenheid raakt hij bij het publiek een gevoelige snaar.

Het canvas is het ultieme medium om je uit te drukken

Niam beschikt over een visuele intuïtie en weet met zijn werken te fascineren, intrigeren en inspireren. Hoewel hij beperkte spraakmogelijkheden heeft, herinnert hij mensen eraan dat het canvas het ultieme medium is om jezelf te kunnen uitdrukken. In zijn woorden:

Ik heb autisme en druk mijn diepste gevoelens en gedachten uit via mijn kunst. Sommige mensen denken dat ik de wereld om mij heen niet begrijp, omdat ik mij niet kan uitdrukken middels spraak. Ik zie en ervaar de wereld op een andere manier, maar de wereld is een prachtige plek. Bekijk mijn werken en verlies jezelf erin. Zie de wereld door mijn ogen.

In dit filmpje zie je hoe Niam laagje voor laagje werkt aan een van zijn schilderijen.

Lees ook:  Mooi in eenvoud

Garden of Hope

Niam 1 - Garden of hope

Sunrise South Africa

Niam 2 - Sunrise South Africa

Adventure

Niam 3 - Adventure

Forest Adventure

Niam 4 - Forest adventure

Mixed Emotions

Niam 5 - Mixed emotions

Pixel

Niam 6 - Pixel

Calm

Niam 7 - Calm

Waves

Niam 8 - Waves

Sunflowers

Niam 9 - Sunflowers

Global's Gold

Niam 10 - Global gold

Purple Flowers

Niam 11 - Purple Flowers

South African Ocean Waves

Niam 12 - South African ocean waves

Garden of Love

Niam 13 - Garden of love

Avelanche

Niam 14 - Avalange

Beach Sunset

Niam 15 - Beach sunset

Blue Moon

Niam 16 - Blue moon

Silvermoon

Niam 17 - Silver moon

Neverending

Niam 18 - Neverending

Blue Forest

Niam 19 - Blue forest

Water Lillies

Niam 20 - Water Lillies

Ook de 5-jarige Iris Grace heeft wegens autisme moeite om zichzelf uit te drukken, maar maakt prachtige schilderijen, geïnspireerd door de natuur.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings