Het kan zomaar gebeuren. Je doet op een dag de wasmachinedeur open, en in plaats van de fijne geur van schone was komt er opeens een stank uit de machine. Er gaat niets boven het dragen van fris gewassen kleding die nog heerlijk naar wasverzachter of wasmiddel ruiken. Een wasmachine gebruik je als jouw kleren en ander textiel begint te ruiken. Zweet en vuil was je gemakkelijk en snel uit het textiel met een wasmachine. Zo krijgen de stoffen weer een prettige geur. Maar wat nu als je wasmachine stinkt? Natuurlijk wil je dat je kleren na een wasbeurt fris ruiken. Niet dat de kleding na het wassen nog steeds een vieze stank heeft. Wij snappen dat een wasmachine die stinkt niet prettig is, en geven je graag tips om het probleem van een stinkende wasmachine te voorkomen en op te lossen.
De geur van een stinkende wasmachine
In de meeste gevallen worden vieze luchtjes in een wasmachine veroorzaakt door vetluis. Je hoeft je echter geen zorgen te maken om ongedierte bij het horen van het woord ‘luis’. Gelukkig is vetluis geen echt diertje. Vetluis ziet er uit als grijze smurrie en houdt van warme, vochtige plekken. De smurrie bestaat uit huidschilfers, stof, resten wasmiddel en haar. Vetluis is een zeepbacterie die ontstaat in de wasmachinetrommel wanneer er wasmiddel achterblijft in de zeepbank en slangen. De muffe geur van vetluis is zeer onprettig. De zeepbacterie kan zelfs leiden tot grijze en bruine vlekken op schoon wasgoed. Lees snel verder om te weten te komen hoe je een wasmachine die stinkt, oplost en voorkomt.
De oorzaak van een stinkende wasmachine
Denken we aan wasmachines, dan denken we aan schone, fris ruikende was. Het liefste ontvangen wij onze kleren terug als deze naar lavendel, vanille of rozen ruiken. Iedereen kan echter last krijgen van een stinkende wasmachine. Elke wasmachine kan plotseling vieze luchtjes uitstoten, maar de kans op stank is groter na het jarenlang gebruiken van het apparaat. Een stinkende wasmachine is het gevolg van een onderhoudsachterstand. Niet iedere gebruiker is ermee bekend dat je een wasmachine moet schoonmaken. Maar met de jaren heeft een oudere wasmachine steeds vaker een onderhoudsbeurt nodig. De vieze smurrie van vetluis ontstaat tijdens meerdere wasbeurten. Maar ook een teveel aan wasmiddel kan het ontstaan van een nare geur stimuleren. De wasmachine moet dan namelijk te hard werken om het overtollige wasmiddel weg te spoelen. Het probleem van een wasmachine die stinkt los je dus niet op door alleen meer wasmiddel te gebruiken.
De oplossing voor een stinkende wasmachine
Het nadeel van vetluis is dat het niet gemakkelijk wegspoelt. Gelukkig zijn er wel manieren om binnen een half uur jouw wasmachine weer fris te laten ruiken. Hier zijn zelfs geen dure schoonmaakspullen van HG voor nodig. De wasmachine grondig schoonmaken is meestal al voldoende!
- Allereerst maak je de deurrubbers schoon van vetluis met een simpel schoonmaakdoekje, huishoudhandschoenen en een emmer heet water met daarin allesreiniger. Maak het schoonmaakdoekje nat door het te soppen in het schoonmaakmengsel en ga langs de plooien van het deurrubber. Ergens zul je dan een ophoping tegenkomen die je iets grondiger moet schoonvegen.
- Een andere oplossing is om de wasmachine te laten draaien op de hoogste stand. Door de hoge temperatuur van meestal 90 of 95 graden wordt de machine gereinigd en vermindert de vetluis. Door de hoge temperatuur van deze was methode wordt het ook wel eens kookwas genoemd. Let wel op dat je tijdens deze wasbeurt geen kleding wast! De kleding zou namelijk op deze hoge temperatuur kunnen krimpen.
- Soms is de lade voor wasmiddel de boosdoener van een wasmachine die stinkt. Het grondige schoonvegen van deze lade kan het probleem ook eenvoudig oplossen. De lade kun je verwijderen uit de machine om het zo onder heet water schoon te wassen. Als je de wasmiddellade uit de machine haalt, kun je in de opening van de machine met een tandenborstel de randjes en spleetjes om de lade heen schoonmaken.
Het voorkomen van een stinkende wasmachine
Voorkomen is beter dan genezen! Wij geven je daarom ook een paar tips om een wasmachine die stinkt te voorkomen. Zo voorkom je een onprettige was-ervaring en onnodig schoonmaken.
Tip 1: Na het draaien van een wasje moet je een wasmachine laten drogen. Laat daarvoor de deur van de wasmachine altijd tijdelijk openstaan na een wasbeurt. Zo kan de trommel drogen en ontstaat er geen voedzame vochtige plek voor schimmels of een zeepbacterie. Het is ook verstandig om na het wassen de wasmiddellade te laten drogen.
Tip 2: De zeepbacterie overleeft minder goed in hoge temperaturen. Was je handdoeken op 60 graden en gebruik deze wasbeurt als een lichte kookwasbeurt. De kans op een wasmachine die stinkt vermindert met iedere hete wasbeurt! Ook hier let je erop dat er geen kleding mee gewassen wordt op de hoge temperatuur.
Tip 3: Tijdens een wasbeurt met een lege trommel is het een goed idee om schoonmaaksoda in de wasmiddellade te doen. Schoonmaaksoda reinigt het verwarmingselement van de machine. Kalkaanslag op het element kan namelijk ervoor zorgen dat de machine minder warm wordt, meer energie gebruikt en sneller vervuild wordt. Doe geen soda in een volle trommel! Dit schoonmaakmiddel kan textiel verbleken.
Tip 4: Een scheutje witte natuurazijn van 30 ml bij elke wasbeurt doet wonderen. Natuurazijn lost kalk op en neutraliseert onfrisse geurtjes. Natuurazijn zal automatisch wegspoelen met het waswater en is niet sterk genoeg om jouw kleding naar azijn te laten ruiken.
Tip 5: Verkies wasmiddel boven waspoeder, maar gebruik niet teveel of te weinig wasmiddel. Op de verpakking van het wasmiddel staat aangegeven hoeveel de juiste hoeveelheid wasmiddel is. De kans dat overtollige zeep resten achterblijven wordt hiermee kleiner.
In het Paradijsvogelmagazine geven wij jou graag tips om het huis schoon te krijgen en te houden. Wij helpen je niet alleen de wasmachine fris en schoon te houden. Ook lees je bij ons de beste tips voor het schoonmaken van ramen én voor het schoonmaken van een bankstel.