Je niet laten oplichten op vakantie

32 VIEWS
Je niet laten oplichten op vakantie

Vakantie is altijd een hot topic. Het is één van de meest gewilde uitgaven met je geld dat vrij te besteden is.  Tijdens de coronacrisis mocht er niet gereisd worden naar veel plekken op de wereld, en op het moment van schrijven is er nog veel onzeker. Als je dan toch eindelijk op vakantie gaat en mogelijke problemen tegemoet gaat zou het wel heel erg vervelend zijn. Laat jezelf niet oplichten door allerlei trucjes die hieronder te vinden zijn!

Straatspelletjes

Ken je balletje-balletje? Dat spelletje waarbij er drie cups of meer worden gebruikt en er één balletje onder een cup wordt bestopt? Je denkt misschien dat dit een makkelijk spelletje is om te winnen. Vooral als er 50 euro wordt gewed dat jij niet de juiste cup uit gaat kiezen kan het erg aantrekkelijk lijken om toch mee te gaan doen. Toch: Doe het niet. Dit soort spelletjes zijn er niet voor jou om te winnen. Dit soort spelletjes zijn er om 100 keer 50 euro van arrogante toeristen af te troggelen. Zelfs als er iemand langskomt die “heel makkelijk” de 50 euro wint van de uitdager, is er een grote kans dat deze in het complot zit. Wat je dus ook doet, laat je niet verleiden en wijs het aanbod vriendelijk af.

Babbeltrucjes

Op het moment dat iemand naar je toekomt om iets te vragen, vooral wanneer het een persoon lijkt die uit de buurt komt, wees dan op je hoede. Het kan namelijk heel goed zijn dat deze persoon je alleen maar aan het afleiden is, terwijl iemand anders in bijvoorbeeld je rugtas zit te rommelen. Ben je goed van vertrouwen, zorg dan toch dat je op zijn minst je bezit in de gaten houdt. Je kunt dit doen door je mobiel en je portemonnee in de gaten te houden, maar nog beter, door ze in je handen te hebben zodat je zeker weet dat er niets fout kan gaan. Voorkom ook dat iemand “raar” fysiek contact met je maakt, zoals een hand op je schouder of op je arm. Dit zijn klassieke tekenen dat iemand iets van je probeert te pakken, of het door afleiding is of door vingervlugheid.

Lees ook:  Zoeven door een ansichtkaart: de mooiste treinreizen ter wereld

taxirit berekenen

Taxirit berekenen

Als je gebruik gaat maken van een taxi op vakantie dan is het handig om te weten wat je gemiddeld een beetje kwijt bent voor een rit. Het komt namelijk vaak voor dat je, vooral in armere landen, als “domme toerist” een hele lading meer neer moet tellen voor de taxi dan lokale mensen. Je kunt erachter komen wat je voor een taxi kwijt bent door het aan lokale mensen zelf te vragen, maar ook door taxi’s met elkaar te vergelijken. Daarnaast kan internet een hulp zijn. In Nederland kun je bijvoorbeeld je taxirit berekenen. Je taxirit berekenen in Nederland is niet hetzelfde als in het buitenland omdat de kosten en lonen vaak anders liggen, maar dergelijke applicaties zullen vast voor elk land beschikbaar zijn.

Afwijkend gedrag of gebeurtenis

Gebeurd er iets bijzonders op vakantie zoals dat je terugkeert naar je auto en de band is opeens lek? Dat zijn de momenten dat er een belletje moet gaan rinkelen. Natuurlijk kan het wel eens gebeuren dat je band lek is, maar meestal zit er op zo’n moment meer achter. Als je band met opzet lek is gemaakt, dan gaan de veroorzakers ervan uit dat je op zoek gaat naar een nieuwe band. Om dit te doen moet je bij je auto weg, en dan hebben zij vrij spel. Zorg in zo’n geval dus ook dat er mensen bij de auto blijven wanneer dit mogelijk is, of bel de lokale wegenwacht op om je te komen helpen. Dit is te vergelijken met bijvoorbeeld krijtmarkeringen op je huis van inbrekers, iets waar je ook goed op moet letten als je ze bij je huis ziet op de muur!

Lees ook:  Wat is een vestingstad?

taxirit berekenen

Gezond verstand

Zoals in de bovenstaande voorbeelden wel blijkt is het dus belangrijk dat je jouw gezonde verstand gebruikt. Je mag op vakantie best wel een beetje wantrouwig zijn om te zorgen dat je er zonder kleerscheuren uit komt en daadwerkelijk van je vakantie kunt genieten zonder al te veel stress. Dit betekent niet dat je defensief moet kijken naar alles dat er gebeurt op je vakantie, maar als er iets onverwachts of raars gebeurt dat buiten het normale lijkt te vallen, let dan gewoon even extra op. Denk niet te snel dat het allemaal wel goed zit, en zorg dat je voorbereid bent op een bijzondere situatie. Pas goed op je bezittingen en wees alert op bijzondere mensen die iets van je lijken te willen.

MEER INSPIRATIE

De mooiste plekken om te werken
Top 5 leukste kerstmarkten van Nederland van 2021
De 6 mooiste treinreizen van Europa
Laat je betoveren door Genua