Je mentale gezondheid verbeteren

19 oktober 2021
183
website voor therapeuten

Wij mensen nemen onze mentale gezondheid eigenlijk niet heel serieus. We zijn voornamelijk bezig met onze fysieke gezondheid maar onze mentale gezondheid is net zo belangrijk. Meestal is het zo dat we merken dat het teveel wordt als het al te laat is. Als je merkt dat het je allemaal te veel wordt is het tijd om je mentale gezondheid de prioriteit te geven. Gelukkig nemen we onze mentale gezondheid steeds serieuzer en nemen we een pauze als het te veel wordt. Er zijn veel verschillende manieren om je mentale gezondheid te verbeteren. In deze blog bespreken we de beste manieren hiervoor.

Dagboek bijhouden

Sommige mensen zullen een dagboek bijhouden een beetje kinderachtig vinden, maar dit is super goed voor je. In een dagboek kan je namelijk alles kwijt zonder oordelen van anderen. Dit kan heel rustgevend voor je werken. Het beste is om dit te doen voordat je gaat slapen. Zo ben je al je gedachtes kwijt voordat je naar bed gaat en zitten ze niet meer in je hoofd. In een dagboek kan je bijvoorbeeld ook je to-do lijstjes maken voor de volgende dag. Hierdoor vergeet je niet wat je moet doen en lig er ook niet over te piekeren.

Zorg voor genoeg slaap

Te weinig slaap is waardoor de meerderheid van de mensen zich niet goed voelen. Slapen is echt belangrijk voor je lichaam en genoeg slaap zorgt er ook voor dat je beter functioneert. Als je ervoor zorgt dat je een goed slaapritme creëert zal je een met een fijner gevoel opstaan. Een goede nacht zal namelijk niet veel doen voor je mentale gezondheid, maar het kan wel het begin zijn van je goede slaapritme. Het is belangrijk dat je probeert om 7 of 8 uur slaap te halen. Natuurlijk lost een goede slaap niet al je problemen op maar het kan wel zorgen voor een flinke verbetering van je mentale staat.

Lees ook:  Wat is een mala?

Beweging

Ook met beweging kun je je mentale staat verbeteren. Een wandeling in de natuur kan namelijk heel goed voor je zijn. Door in de natuur te zijn kan je stress, vermoeidheid, angst en depressie verminderen. In de natuur zijn namelijk weinig prikkels waardoor je even tot jezelf kunt komen en alles op een rijtje kunt zetten. Bewegen is ook altijd goed voor je hersenen. Als je niet zo van wandelen houdt kun je bijvoorbeeld ook naar de sportschool gaan of een andere sport waar je interesse in hebt. Belangrijk is wel dat je het echt leuk vindt zodat je het ook met plezier doet. Anders kan het namelijk je mentale gezondheid weer belasten.

website voor therapeuten

Mediteren

Een activiteit waarvan bewezen is dat het goed is voor je mentale gezondheid is mediteren. Het is wel iets wat je moet opbouwen, dus begin niet gelijk met meditaties van 30 minuten. Begin bijvoorbeeld met 5 minuten en bouw het op naar 10 minuten en zo verder. Je kunt ervoor kiezen om dit in de ochtend te doen zodat je de dag goed begint of je doet het in de avond zo kun je je hoofd leegmaken.

Telefoon detox

Social media kan heel zwaar zijn voor je mentale gezondheid. Je leven vergelijken met die van anderen maakt je niet bepaald vrolijker. Kies er daarom voor je schermtijd te verminderen. Dit is natuurlijk ook iets wat je niet zomaar kunt doen, je moet dit namelijk ook afbouwen. Je kan beginnen met niet op je telefoon te kijken als je wakker wordt. Probeer je telefoon pas te checken tijdens het ontbijt bijvoorbeeld. Probeer dan ook je telefoon weg te leggen één uur voordat je gaat slapen. Door social media krijg je zoveel informatie binnen in en paar seconden en dit kan heel zwaar zijn voor je mentale gezondheid. Ook zijn er zat andere dingen te doen in plaats van scrollen op social media.

Lees ook:  Het sterrenbeeld stier: eigenschappen en karakter

Dankbaarheid

Het is belangrijk om je dankbaarheid uit te spreken. Als je dit iedere dag doet zie je dat je dankbaar kunt zijn voor de kleinste dingen. Door je dankbaarheid uit te spreken zie je het positieve in de kleine dingen waardoor je ook weer vrolijker in het leven staat. Je kunt je dankbaarheid in de ochtend uitspreken of in de avond het maakt niet zoveel uit het is wat je zelf prettig vindt. Je kunt dit ook doen in een dagboekje of in je telefoonnotities of je zegt het gewoon hardop.

website voor therapeuten

Zoek hulp

Soms kan je er echt helemaal doorheen zitten en dan is het belangrijk dat je hulp zoekt. Je kan dit ook gewoon doen bij je familie en vrienden, maar als je merkt dat het een serieus probleem is het beter om hulp van een professional in te schakelen. Bij een website voor therapeuten kan je zoeken voor een geschikte therapeut. Je kan ook eerst bij de huisarts je klachten bespreken en dan kijkt hij wat de beste optie is voor jou.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings