Je huis voorbereiden op de herfst en winter

31 oktober 2023
46
huis voorbereiden op herfst winter

De blaadjes vallen van de bomen, de temperaturen dalen gestaag en de herfst laat zich nu echt gelden. De wintertijd is ingegaan en dat betekent dat we ons opmaken voor de komende seizoenen. Maar wat voor effect hebben deze seizoenswisselingen eigenlijk op ons huis? En belangrijker nog, hoe kunnen we ons huis voorbereiden op de veranderingen die de herfst en de winter met zich meebrengen? Lees verder om alles te lezen over hoe je je huis voorbereid op de herfst en winter!

Het kleurrijke spektakel van de herfst

Met de herfst komt het kleurrijke schouwspel dat onze straten en tuinen siert. De bladeren veranderen van groen naar een adembenemend palet van rood, geel en oranje. Hiermee lijkt het wel alsof de wereld gehuld is in warme herfsttinten. Maar terwijl de natuur zich voorbereidt op de koude wintermaanden, moeten ook wij ons huis en onszelf voorbereiden op de seizoenswisseling.

huis voorbereiden herfst

Het effect van herfstbladeren op je huis

De betoverende herfstbladeren kunnen echter ook onverwachte gevolgen hebben voor je huis. Ze hebben namelijk de neiging om dakgoten te verstoppen, waardoor regenwater niet goed kan wegstromen. Dit kan leiden tot verstopte afvoeren en zelfs ongewenste lekkages. Ook kan de ophoping van ijs of koud water de temperatuur van je huis omlaag brengen. Stoken is dan dweilen met de kraan open.

Gelukkig zijn er eenvoudige stappen die je kunt nemen om je huis te beschermen:

 • Gebruik een stabiele ladder om veilig bij de dakgoten te komen en draag handschoenen om je handen te beschermen tegen vuil en bladeren.
 • Verwijder de bladeren en vuil met de hand en plaats ze in een afvalzak.
 • Spoel de dakgoten grondig met water om eventuele resten te verwijderen.
Lees ook:  Een tiny house kopen, hoe werkt dat?
his isoleren voorbereiden winter

Lees ook Hoe bescherm jij jouw ramen tegen de winter?

Voorbereiden op het gebruik van je verwarming en isolatie

Nu de dakgoten schoon zijn en kan er geen water meer kan blijven staan. Dat betekent dat we door kunnen gaan naar de volgende belangrijke stap, namelijk het voorbereiden op het gebruik van je verwarming. Ook het optimaliseren van je isolatie is nu een goed idee.

 • Controleer de verwarming
  Laat je verwarmingssysteem ontluchten en nakijken voordat de kou in alle hevigheid toeslaat. Zo voorkom je onaangename verrassingen en ben je klaar voor de koude dagen.
 • Optimaliseer isolatie
  Was je van plan iets aan je isolatie te doen? Dit is je moment! Controleer altijd alle ramen en deuren en breng indien nodig nieuwe tocht strips aan.
  Tip: Onderzoek welke isolatie maatregelen in jouw woning zijn uitgevoerd en spaar voor de mogelijke isolatie dat nog voorzien kan worden.
 • Omarm herfstdecoratie
  Breng de sfeer van de herfst naar binnen met warme dekens, sfeervolle kaarsen en decoratieve pompoenen. Het creëert niet alleen een gezellige sfeer maar helpt ook om je huis warmer te laten aanvoelen.

Kortom, terwijl de herfst zich in al zijn pracht ontvouwt, is het de perfecte tijd om je huis voor te bereiden op de seizoenswisseling en te genieten van de warmte en gezelligheid die dit seizoen te bieden heeft.

Je huis voorbereiden op de winter

Met de komst van de winter breken de gezellige dagen bij de open haard aan, maar ook de dagen waarop natuurlijk licht schaarser wordt. Toch zijn er manieren om dat gebrek aan daglicht te compenseren en je huis stralend te houden. Je kunt namelijk door middel van shutters met de lichtinval spelen. Wat kun je nog meer allemaal doen om je voor te bereiden op de winter?

Lees ook:  Je thuis voelen in een nieuw huis: zo doe je dat

Lees ook Zeven redenen waarom wandelen in de winter zo gezond is

Jezelf voorbereiden op de winter

 • Het is tijd om je winterkleding uit de kast te trekken
  In de herfst/winter is het weer tijd om de winter kleding achter uit de kast te trekken. Heb je alles nog? Of heb je een nieuwe muts, sjaal of handschoenen nodig? Wees niet te laat met het aanschaffen van je warme winter kleding en voorkom nare situaties!
 • Voorbereid op gladheid
  Oké, die sportschoenen zien er heel leuk uit met je outfit, maar is dit echt praktisch? Denk even terug aan al die keren, dat je (bijna) bent uitgegleden omdat je geen goede schoenen had. Investeer in een paar goede schoenen met een goede zool, je zult er jaren lang plezier van hebben!
 • Winterse gezondheid
  In de winter eten we vaak minder fruit, dus zorg dat je voldoende multi vitamine in huis hebt. Zo bescherm je jezelf en je gezien tegen die nare griep en verkoudheid.

Je huis voorbereiden op de winter

Aangezien we ons huis al goed hebben voorbereid op de herfst, hoeven we niet meer veel te doen. De verwarming en isolatie is al gecontroleerd. Je kunt echter wel nog een keer de dakgoten controleren. Er zijn immers veel bladeren gevallen. Zo voorkom je een koud huis. Er zijn nog een aantal dingen die je kunt doen om toch je huis te voorbereiden op de winter:

 • Je kachel/openhaard voorbereiden op de winter
  Hoe gezellig is dat? Lekker voor de kachel met een kop warme chocomelk. Als je een open haard of kachel hebt, zorg er dan wel voor een schone schoorsteen en voldoende brandhout. Zo kun je optimaal genieten van de winterse gezelligheid!
 • Leg een voorraadje aan
  Stel je voor de stroom valt uit? Of de winkels moeten plotseling sluiten door hevige storm? Leg een voorraad basisbenodigdheden aan, zoals voedsel, water, batterijen, kaarsen en dekens, voor het geval van een stroomstoring.
 • Veiligheid boven alles
  Controleer je rook- en koolmonoxidemelders en vervang de batterijen indien nodig. Zorg ervoor dat je voldoende brandblussers in huis hebt.
Lees ook:  Inrichting van je huis met een klein budget

Met deze voorbereidingen kun je zowel jezelf als je huis winterklaar maken, zodat je optimaal kunt genieten van de charme en gezelligheid die dit seizoen te bieden heeft, zonder onverwachte hindernissen.

Seizoenswisselingen hebben zeker invloed op je huis, maar met de juiste voorbereiding kun je de impact minimaliseren. Houd je dakgoten schoon in de herfst, zorg voor goede isolatie in de winter en maak gebruik van natuurlijk licht door middel van stijlvolle shutters. Op die manier kun je van elk seizoen genieten, terwijl je huis gezellig en stralend blijft. Dus laat die herfstblaadjes vallen en verwelkom de winter met open armen, wetende dat je huis er klaar voor is.

Bekijk ook 5 tips om je tuin een nieuwe uitstraling te geven

Over de auteur

Jasper Voorn

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down