Je huis schoonmaken: Zo doe je dat!

7 oktober 2022
693
Schoonmaken

Het zal absoluut niet iedereen zijn favoriete klusje in het huishouden zijn. Maar toch moet het wekelijks gebeuren, een grote schoonmaak door het huis. Iedereen zal wel weten hoe je moet stofzuigen, dweilen en afstoffen. Maar op welke manier doe je dat eigenlijk het meest efficiënt, en welke kamers hebben de meeste aandacht nodig?

Hoe begin je?

Het meest efficiënte is om vanaf boven te beginnen en naar beneden te werken. Als je het hele huis gaat schoonmaken is dat dus vanaf de zolder. Mocht het maar één kamer zijn dan begin je vanaf de kasten. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken om al het stof en rotzooi dat op je vloer valt, aangezien je naderhand toch nog zal stofzuigen. Voordat je kunt beginnen met het afstoffen is het wel zo prettig om eerst alles zo goed mogelijk opgeruimd te hebben. Hierdoor hoef je tijdens het schoonmaken zelf minder te verschuiven, en bespaar je dus tijd. Probeer ook zoveel mogelijk in één kamer te blijven. Op het moment dat je in elke kamer een beetje doet poetsen, zul je belangrijke punten missen/ vergeten. En mocht schoonmaken niet je favoriete bezigheid zijn, zet dan je favoriete muziek op!

Mocht je de woonkamer willen schoonmaken. Dan kun je bovenstaande tips het beste gebruiken. Wel zijn er twee kamers in je huis die extra aandacht nodig hebben. Dat zijn de keuken en de badkamer. Daarom zullen we daar wat dieper op in gaan!

Keuken

Hier is hygiëne het allerbelangrijkste. Zorg er daarom voor dat je altijd werkt vanuit het schoonste oppervlak naar het meest vieze. Doe je dat niet dan zal je poetsdoek binnen snelle tijd smerig worden, waardoor je er alleen maar voor zorgt dat de rest van de keuken ook vies wordt.

Lees ook:  5 trends binnen de huidige bruidsmode

Begin zoals altijd met opruimen. Zorg dat alle borden, vorken en glazen in de vaatwasser staan. Op het moment dat je aan het schoonmaken bent terwijl er nog borden met etensresten staan zal het hygiënisch gezien geen enkele nut hebben.

Nu kun je beginnen met het stofzuigen. Als je de slang van de stofzuiger af haalt, kun je prima met alleen de kop alle kruimels, stofdeeltjes en andere troepjes opzuigen. Doe dit niet met de natte doek, omdat alles daaraan vast zal blijven plakken.

Dit is het moment dat de microvezeldoek erbij gepakt kan worden. Maak deze nat met water en een keukenontvetter. Let op dat de doek wel uitgeknepen is, hij hoeft alleen vochtig te zijn. Nu kun je alle keukenkasten en handgrepen langs lopen. Naderhand is ook het aanrecht en fornuis aan de beurt. Zorg ervoor dat de poetsdoek zelf ook schoongemaakt wordt. Anders verplaatst je het vuil alleen maar.

Badkamer

Het belangrijkste wat je nodig hebt tijdens het schoonmaken van je badkamer is een ontkalkend schoonmaakmiddel. Daarnaast heb je ook hier een ontvetter, poetsdoek, spons en natuurlijk lauw water nodig.

Dit is een basis regel voor vrijwel het hele huis, maar vooral in de badkamer is het belangrijk. Zorg voor een goede hygiëne. In de badkamer kunnen schimmels tussen bijvoorbeeld rubberen randjes snel tevoorschijn komen, dat is slecht voor je gezondheid. Zorg er daarom voor dat je badkuip én badmeubel na gebruik droog zijn. Schimmel wordt namelijk gecreëerd door vocht. Mocht je een douche kopen dan is kalk ook een belangrijk aandachtspunt. In vergelijking met een badkuip is een douche vaak niet gemaakt om kalk te kunnen weerstaan. Kalk is niet slecht voor je gezondheid, wel zal het vroegtijdige effecten kunnen geven aan bijvoorbeeld je apparaten. Gebruik daarom regelmatig een antikalk middel.

Lees ook:  Hoe creëer je een groene tuin?

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down