
Bij sommige mensen ziet hun huis er altijd spik en span uit. Is dat bij jou niet het geval en heb je moeite met je huis netjes en schoon te houden? Maak je geen zorgen! In deze blog vertellen wij hoe jij jouw huis netjes kunt houden. Als je eenmaal bewust bent van de oorzaken, slimme opruimmethodes kent én weet hoe je ze dagelijks of wekelijks kunt toepassen, dan zou het niet veel moeite moeten kosten om alles opgeruimd en schoon te houden.
Oorzaken van de rommel
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom moet je ook dit soort problemen bij de wortel aanpakken. De grootste oorzaak van rommel is vaak: te veel spullen. Krijg jij geen lade meer dicht? Ga dan eens voor jezelf na hoe het komt dat je zoveel spullen hebt. Krijg je regelmatig spullen en maak je daar dus geen keuze bij of klamp je vast aan spullen van het verleden? Probeer eerlijk te zijn naar jezelf en beantwoord voor jezelf de vraag hoe het komt dat je zoveel spullen hebt. Als je de oorzaak hebt vastgesteld, is het tijd om spullen weg te doen. Naast dat het een flinke taak is om uit te voeren, kan het ook moeilijk zijn om afscheid te nemen. De beste manier om te downsizen in spullen is aan de hand van opruimmethodes, zoals de Els Jacobs methode of die van Marie Kondo.
Een andere oorzaak van de rommel is dat een systeem ontbreekt. Als je spullen geen vaste plek hebben, gaan ze rondslingeren. Dan wordt de rommel dus niet veroorzaakt door te veel spullen, maar juist dat er overal wel iets ligt. Door je spullen te organiseren aan de hand van planken, bakken en labels, creëer je een vaste plek voor je spullen. Een vaste plek zorgt voor herinnering en automatisme. Hierdoor wordt het vanzelf makkelijker om je huis netjes te houden.
Ruim gedurende de dag op
In de loop van de dag heb je van alles nodig in huis. Denk aan een t-shirt die op de vloer ligt, een glas die nog op het nachtkastje staat of een jas die over de eetkamerstoel hangt. Maak er een gewoonte van om ook dit soort spullen terug te leggen op hun vaste plek. Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof je dit extra tijd kost, maar dat is niet zo. Moet het vuile t-shirt bijvoorbeeld naar boven in de wasmand? Leg het shirt dan alvast op de trap, zodat als je de volgende keer naar boven gaat, je deze gelijk kunt meepakken. Deze tip geldt trouwens ook voor het schoonmaken. Wacht niet een paar dagen met het zand in de gang opzuigen na je bezoek aan het strand. Pak meteen even de stofzuiger. Dan is je gang direct ook weer netjes en kom je niet thuis in een zandbak.

Houd je keuken netjes
De keuken, dé plek in huis die het meest gebruikt wordt. En dat maakt de keuken ook de uitdagendste plek om schoon te houden, maar het is zeker niet onmogelijk. Wacht bijvoorbeeld niet tot na het eten met het opruimen van de gebruikte spullen, maar doe dit direct tijdens het koken. Of moet je na het eten meteen de deur uit en heb je dus geen tijd om af te wassen én heb je geen vaatwasser? Zorg dan in ieder geval dat je de vuile vaat netjes stapelt. Zo zie je niet meteen een chaos in de keuken zodra je thuiskomt.
Regelmatig schoonmaken
Het klinkt zo simpel, regelmatig schoonmaken. Toch vinden weinig mensen het leuk om te doen. Maar de allerbelangrijkste tip die wij je kunnen geven voor het regelmatig schoonmaken van je huis: maak er een vast moment voor. Denk bijvoorbeeld aan één keer in de twee weken op zondag een uitgebreide schoonmaak. Als je namelijk regelmatig je huis bijhoudt, hoef je echt niet om de vijf dagen te stofzuigen en dweilen. Door een vast moment te creëren voor de grote schoonmaak, wordt het automatisme en zal het met de tijd minder een doorn in het oog worden. Zorg wel dat je het meteen goed doet niet met de Franse slag. Koop een goede stofzuiger en investeer in een goede dweil of stoomreiniger voor de vloer schoonmaken. Let ook bij het kopen van stuhlkappen op de geschikte stoelpootbeschermer voor jouw vloer. De verkeerde beschermer kan namelijk strepen achterlaten op jouw vloer. Ook dat oogt rommelig.
Maak daarnaast een planning en takenverdeling. Ben je met z’n tweeën thuis? Maak ieder verantwoordelijk voor een vast aantal taken. Door elke keer dezelfde taak te doen, creëer je weer automatisme en daarmee snelheid. Als je eenmaal gewend bent aan de taak en er niet meer al te veel bij hoeft na te denken, gaat het vanzelf makkelijker en sneller.
Hopelijk heb je nu de juiste kennis en tools om aan de slag te gaan met jouw huis. Het vergt een beetje doorzettingsvermogen en geloof ons: het resultaat is het zeker waard. Een opgeruimd huis verminderd namelijk stress en zorgt ervoor dat je met een voldaan gevoel op de bank kunt ploffen.