De bijzondere Japanse Tuin bij Landgoed Clingendael is maar 8 weken per jaar geopend

9 mei 2017
578

De Japanse Tuin maakt deel uit van het Haagse Landgoed Clingendael. Een prachtig kleurrijk stuk grond van historische waarde die slechts 8 weken per jaar te bewonderen is vanwege de kwetsbaarheid ervan. Bijzondere bloemen en planten zijn nu in volle bloei: tot en met zaterdag 11 juni is de Japanse Tuin dit voorjaar nog geopend. Daarna opent het pas weer in het najaar. Een mooi moment dus om dit prachtige rijksmonument nog even te bezoeken.

Het ontstaan van de Japanse Tuin

De tuin werd begin 20e eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Tijdens een reis naar Japan was ze onder de indruk van de exotische Japanse tuinkunst.

In Japan werden tuinen bijvoorbeeld heel anders aangelegd dan in Europa. Ze kenden daar andere plantensoorten en er werd gebruik gemaakt van een andere snoeivorm. Freule Daisy nam daarom planten en ornamenten mee zoals lantaarns, een watervat, beeldjes en bruggetjes en liet in 1910 de Japanse Tuin in Den Haag aanleggen.

Wat is er te zien?

De Japanse Tuin is de enige tuin in Nederland uit het begin van de 20e eeuw en een echt voorbeeld van tuinen uit die periode. Naast de vele Japanse tuinornamenten vind je er waterweggetjes, een bodem bedekt met een prachtige rijke moslaag en een mooi, onlangs gerenoveerd paviljoen.

Je kunt er heerlijk wandelen langs uitbundig bloeiende tuinazalea's, rhododendrons, prunussen en Japanse esdoorns. In het theehuis op het landgoed kun je nog even nagenieten onder het genot van een kopje thee.

Lees ook:  Kookatelier | Het geheim van basilicum

Kortom, absoluut een bezoek waard.

Een bezoek aan de Japanse Tuin

De Japanse Tuin is vanwege zijn kwetsbaarheid jaarlijks slechts een korte periode geopend. Daarnaast worden er een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd toegelaten vanwege de kwetsbaarheid van de aanplant. Hierdoor kan het gebeuren dat je even moet wachten voor je naar binnen kan, maar het wachten is zeker de moeite waard.

Kijk op de website voor meer informatie, een brochure en de openingstijden. Mis het niet!

Japanse Tuin 8

Japanse Tuin 9

Japanse Tuin 10

Japanse Tuin uitgelicht

Via gemeente Den Haag

Ook de moeite om te lezen: Japanse Kersenbloesem overspoelt elk jaar het land van de rijzende zon

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings