Japanse kunstenares creëert een oneindige wereld met stippen, spiegels en licht

3475 VIEWS
Japanse kunstenares creëert een oneindige wereld met stippen, spiegels en licht

De exentrieke Japanse artieste Yayoi Kusama (88) maakt sinds de jaren ’50 kunst in verschillende vormen: schilderijen, beeldhouwen, installaties en collages. Maar zij is vooral bekend van haar spiegelinstallaties en haar voorliefde voor stippen. In dit artikel laten wij 7 van haar spectaculaire spiegelkamers zien.

Stippen zijn een weg naar oneindigheid

Kunstenaars hebben een een andere kijk op de wereld. Zij uiten zich via hun kunst en proberen zo een boodschap aan hun publiek over te brengen. Yayoi is sinds haar tiende gefascineerd door de polka dot. De stippen komen dan ook in al haar werken terug. Zij legde haar liefde voor de stip ooit uit in de volgende bewoordingen:

Een polka dot heeft de vorm van de zon, dat is een symbool van de energie van de gehele wereld en ons leven, en ook de vorm van de maan, die kalm is. Rond, zacht, kleurrijk, gevoelloos en onwetend. Stippen kunnen niet alleen blijven; net als het communicatieve leven van mensen worden twee of drie stippen een beweging… Stippen zijn een weg naar oneindigheid.

Oneindigheid ervaren via spiegels

In 1965 brak Yayoi door met haar spiegelinstallatie ‘Infinity Mirror Room – Phalli’s Field’. De herhalende patronen die in haar schilderijen zijn te vinden worden met de spiegels tot leven gebracht. Allereerst omdat de bezoekers worden omringd door kleine objecten met een stippenpatroon. Daarnaast wordt de perceptie van herhaling en oneindigheid overgebracht via de spiegels.

Lees ook:  Een levensgrote inktvis getekend met... balpen

Moderne Alice

De spiegelkamers zijn niet groter dan een paar vierkante meters en komt vaak in de vorm van een tent of een kleine cabine. Echter, zodra je naar binnen stapt waan je je in een andere wereld. Je kunt kijken zover het oog reikten er lijkt geen einde aan te komen.

De spiegelinstallaties van Yayoi zijn bijna van buitenaards niveau. Zij weet als geen ander het gevoel van oneindigheid op het publiek over te brengen en heeft zichzelf – geheel terecht – omgedoopt tot de moderne Alice in Wonderland.

Het artikel gaat verder na de foto’s met een gouden tip>

1965 – Infinity Mirror Room – Phalli’s Field

kusama 0 - phalli's field

kusama 1 - phalli's field

kusama 2 - phalli's field

1992 – Mirror Room (Pumpkin) – Infinity Mirror Room Installation

kusama 3 - pumpkin

kusama 4 - pumpkin

kusama 5 - pumpkin

2006 – Dots Obsession – Love Transformed into Dots

kusama 7 - dots obsession

kusama 6 - dots obsession

kusama 8 - dots obsession

2009 – Aftermath of Obliteration of Eternity

kusama 9 - aftermath of obliteration

kusama 10 - aftermath of obliteration

kusama 11 - aftermath of obliteration

2013 – The Souls of Millions of Light Years Away

kusama 12 - souls of millions

kusama 13 - souls of millions

kusama 14 - souls of millions

2013 – Love is Calling

kusama 15 - love is calling

kusama 16 - love is calling

kusama 17 - love is calling

2016 – All the Eternal Love I Have for the Pumpkins

kusama 20 - eternal love for the pumpkins

kusama 18 - eternal love for the pumpkins

kusama 19 - eternal love fot the pumpkins

Gouden tip: bekijk dit in het Boijmans van Beuningen

In Nederland was men in de jaren ’60 al helemaal weg van haar werk. Nergens ter wereld is haar werk zo vaak tentoongesteld als hier. Het Boijmans van Beuningen Museum in Rotterdam heeft in 2008 een tentoonstelling gewijd aan Yayoi’s werk, genaamd ‘Mirrored Years’ en heeft in 2010 de installatie ‘Infinity Mirror Room – Phalli’s Field’ aangekocht. Deze installatie is permanent te bezoeken.

Bekijk ook hoe Yayoi met 1.000 kinderen heeft gewerkt aan het omtoveren van een maagdelijk witte kamer naar een kamer die explodeert van kleur

MEER INSPIRATIE

Het Noord-Brabantse museum
Bijzondere glaskunst
Muurschilderingen door Adele Renault
Kunstenaar Elyse Dodge ziet bergen anders