Japanse kersenbloesem overspoelt elk jaar weer het land van de rijzende zon

13 maart 2018
627

Japan, het land van de rijzende zon, staat bekend om de prachtige bloesembomen die elk jaar weer het land lijken te overstromen met miljoenen roze en witte blaadjes. De Japanse kersenbloesem staat symbool voor het leven en, of je dat nu wilt of niet, tovert bij iedereen een glimlach op het gezicht. 

Jaargetijde van de Japanse kersenbloesem

Om de Japanse kersenbloesem te bewonderen is het wel zaak dat je er op tijd bent want de bomen staan slecht enkele weken in bloei. De bomen bloeien niet allemaal tegelijkertijd: in het zuiden start de bloei al in januari en in het noorden begint de bloei pas een beetje op gang te komen in april. De beste tijd om te gaan hangt dus enigszins af van waar je in Japan naar toe wilt reizen.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingenMount Fuji

Japanse kersenbloesem 6

Japanse kersenbloesem 5

Japanse Kersenbloesem hangt aan verschillende soorten bomen

De Japanse kersenbloesem groeit aan verschillende bomen van het geslacht Prunus. Wij noemen de Prunus ook wel de Japanse sierkers. De boom komt van nature voor in Korea en Japan, maar heeft zich inmiddels wereldwijd verspreid. Niet alleen de bloemen van de Prunus zijn prachtig, ook de bloesems van bijvoorbeeld de abrikoos of pruimenbomen zijn adembenemend.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingenKersenbloesem

Japanse kersenbloesem

Japanse kersenbloesem is een symbool voor het leven

In tegenstelling tot andere landen is de bloei van de fruitbomen in Japan, die in het Japans 'Sakura' wordt genoemd, van grote symbolische waarde. Dat de kersenbloesem symbool staat voor het leven stamt nog uit de tijd van de samoerai. Het leven van veel samoerai was vaak kort, maar werd gezien als iets moois, niet als weggegooid. De bloei van de bloesem is ook kort, maar erg mooi. De Japanners zien het leven van de mens ook zo. De invloed van het boeddhisme is hier terug te vinden: de vergankelijkheid van het leven staat centraal in dat geloof.

Lees ook:  De surrealistische periode van Salvador Dalí

De bloesem werd ook door de Japanse regering tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als symbool om de burgers te motiveren en moed in te spreken: de zielen van de gesneuvelde soldaten zouden reïncarneerden in de kersenbloesems. Ook staat de bloem symbool voor een nieuw begin. De kersenbomen worden vaak in de buurt van scholen en publieke gebouwen geplant: de bloesem is een symbool voor goede hoop en moed bij een nieuwe start.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingenJapanse kersenbloesem 7

Japanse kersenbloesem 4

Kleurrijke traditie

We schreven al eerder over de rivier zoals die hieronder te zien is. Wat we nog niet hebben uitgelegd is waarom er allemaal blauwe en groene plaids of doeken liggen uitgespreid naast de door duizenden bloesemblaadjes versierde rivier. Het blijkt een eeuwenoude traditie te zijn die 'hanami' wordt genoemd. Hanami betekent in het Nederlands zoiets als kersenbloesem kijken. In alle parken wordt er in groepjes gepicknickt onder de bloeiende bomen. Wat een heerlijke traditie!

Japanse kersenbloesem 3

Japanse kersenbloesem 2

Als je dan toch een keer naar het land van de rijzende zon wilt afreizen om de Japanse kersenbloesem te zien neem dan meteen deze prachtige tradities, eigenaardigheden en mix van hightech en een eeuwenoude cultuur op in je reisschema.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings