
Vóór het tijdperk van scooters, mobiele telefoons en apps waarmee u uw diner kunt bestellen bij elk restaurant dat u maar kunt bedenken, brachten de Japanners eten rond op de fiets. Dit werd damae genoemd en hield in dat ze het eten stapelden in ingenieuze constructies, en het vervolgens op hun schouders torsten en ermee rond fietsten. Zeer populair was het gerecht soba, een soort noodle die koud werd gegeten en geserveerd met een saus of in bouillon: het was betaalbaar en kon makkelijk de hele dag rondgereden worden zonder aan smaak of verschijning te verliezen.
Deze foto's dateren van halverwege de 20e eeuw en demonstreren op prachtige wijze hoe damae zich vertaalt in de kunst van precisie, voorzichtigheid en evenwicht. Nu zien we in Azië tegenwoordig vaker interessante, huizenhoge constructies achterop scooters en fietsen - van hele huisraden tot manden vol etenswaren - maar deze damae vraagt nog een extra staaltje vakmanschap doordat de bezorgers ook met één hand moeten fietsen en met de andere hand alles in evenwicht moeten houden.
Hoewel deze bezorgmethode inmiddels uit de mode is, zijn veel van deze foto's van soba winkels die vandaag nog steeds in business zijn!
Beeld: Japaan Magazine
Beeld: koitaru2006
Beeld: Japaan Magazine
Beeld: Japaan Magazine
Beelden: touyoko ensen, jun281
Beeld: mana_big
Via My Modern Met