In Japan maken ze prachtige kunstwerken van de putdeksels op straat

8 juni 2017
447

Roodkapje, de berg Fuji, onderwatertaferelen: in Japan worden putdeksels versierd met een keus en keur aan kleurrijke voorstellingen. Hoe anders is dat bij ons waar elke putdeksel er hetzelfde uitziet en het doel is dat ze vooral niet opvallen.

In Japan hebben bijna alle gemeenten een eigen putdeksel. Plaatsen strijden met elkaar om het mooiste ontwerp. Mythen, legendes en zaken waar een plaats bekend om staat zijn favoriet voor de designs.

 

putdeksel putdeksel3 putdeksel4

De kleuren die gebruikt worden zijn - op wat uitzonderingen na - vaak primair en vrij hard, maar ook dat is kenmerkend voor Japan wat naast een ingetogen karakter ook bekend staat om fluorescerende reclames, knipperende neonborden en felgekleurde kledingstijlen.

putdeksel5 putdeksel6

Het verhaal gaat dat de ontstaansgeschiedenis van deze putdeksels is terug te voeren naar de jaren '80 toen Japan de infrastructuur moet moderniseren. Dat ging uiteraard geld kosten, waarvan ook de gemeenten een flink deel moesten betalen. Om de weerstand te verzachten bedacht iemand toen dat de gemeenten elk hun eigen putdeksel mochten ontwerpen om zo hun lokale trots te kunnen laten zien.

putdeksel7 putdeksel9

putdeksel10 putdeksel11

Een leuk idee voor Nederland? Dan een leuke kaas erop voor de gemeente Beemster, en iets van een bossche bol voor Den Bosch..?

putdeksel12 putdeksels7093403841_c52158524e_z putdeksels15723101166_af2bbc7e12_z putdeksels21579321678_a1936576b7_z  putdeksels22233598020_e913fe752e_z

We verzamelen nog meer mooie voorbeelden van spraakkunst die de wereld een beetje kleurrijker maakt. Kijk hier!

 

Lees ook:  Van afval tot levendige kunst

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down