In Japan maken ze prachtige kunstwerken van de putdeksels op straat

4045 VIEWS
In Japan maken ze prachtige kunstwerken van de putdeksels op straat

Roodkapje, de berg Fuji, onderwatertaferelen: in Japan worden putdeksels versierd met een keus en keur aan kleurrijke voorstellingen. Hoe anders is dat bij ons waar elke putdeksel er hetzelfde uitziet en het doel is dat ze vooral niet opvallen.

In Japan hebben bijna alle gemeenten een eigen putdeksel. Plaatsen strijden met elkaar om het mooiste ontwerp. Mythen, legendes en zaken waar een plaats bekend om staat zijn favoriet voor de designs.

 

putdeksel putdeksel3 putdeksel4

De kleuren die gebruikt worden zijn – op wat uitzonderingen na – vaak primair en vrij hard, maar ook dat is kenmerkend voor Japan wat naast een ingetogen karakter ook bekend staat om fluorescerende reclames, knipperende neonborden en felgekleurde kledingstijlen.

putdeksel5 putdeksel6

Het verhaal gaat dat de ontstaansgeschiedenis van deze putdeksels is terug te voeren naar de jaren ’80 toen Japan de infrastructuur moet moderniseren. Dat ging uiteraard geld kosten, waarvan ook de gemeenten een flink deel moesten betalen. Om de weerstand te verzachten bedacht iemand toen dat de gemeenten elk hun eigen putdeksel mochten ontwerpen om zo hun lokale trots te kunnen laten zien.

putdeksel7 putdeksel9

putdeksel10 putdeksel11

Een leuk idee voor Nederland? Dan een leuke kaas erop voor de gemeente Beemster, en iets van een bossche bol voor Den Bosch..?

Lees ook:  Deze prachtige trappen geven energie

putdeksel12 putdeksels7093403841_c52158524e_z putdeksels15723101166_af2bbc7e12_z putdeksels21579321678_a1936576b7_z  putdeksels22233598020_e913fe752e_z

We verzamelen nog meer mooie voorbeelden van spraakkunst die de wereld een beetje kleurrijker maakt. Kijk hier!

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Op flats in Goes staan gigantische duiven geschilderd zoals je ze nog nooit eerder zag
Adembenemende kleikunst met ongekende precisie
Wandelen door een zee van kleur op deze bijzondere straatkunst
De lokale natuur als inspiratiebron voor deze levensgrote muurschilderingen