
Eerder schreven wij bij Paradijsvogels Magazine over mukimono, een Japanse traditie van het kunstig bewerken van voedsel. Ook Daniele Barresi weet van verschillende soorten groenten, fruit, kazen en zeep de mooiste kunstwerken te maken. Van radijsjes tot broccoli, niets is voor hem te gek. Met kleine, flinterdunne mesjes creëert hij gedetailleerde bloemstukken, barokvoorstellingen en vogels.
Daniele is 26 jaar oud, opgegroeid in een klein stadje in Italië en oefent al sinds zijn zevende de kunst van het snijden. Het was voor hem een tweede natuur om lokale producten uit zijn stad te gebruiken voor inspiratie. Hij zegt hierover:
Zodra ik mijn mes aanraak, neemt mijn hart het over van mijn verstand en gaan mijn gedachten rechtstreeks door naar mijn handen, waardoor verschillende vormen aan de decoraties worden gegeven. Het is bijna magisch.
In dit filmpje kan je zien hoe Daniele te werk gaat en een stuk fruit omtovert tot een waar kunstwerk. Heel mooi!
Tegenwoordig woont Daniele in Sydney waar hij onder andere lesgeeft aan studenten in het bewerken van voedsel en zeep en leert hij hen hoe zij verschillende producten zoals messen, meloenbolletjeslepels en pennen kunnen gebruiken voor hun ontwerpen. We hebben het niet kunnen achterhalen, maar we gaan ervan uit dat het eten - net als bij de Japanse voedselkunstenaar Gaku - wordt opgegeten en niet alleen voor de sier wordt neergezet.
Wist je dat je met groente ook muziek kan maken? Dit groente-orkest doet het al jaren! Heel fascinerend om te zien en na afloop serveert het orkest een soep (gemaakt van de groenteresten) uit aan het publiek.