Dit is het Zuid-Afrika voor gevorderden

17 november 2015
491

Wim Gramsma is reisgek en schrijver van boeken over het gedrag van mensen op vakantie. Zijn laatste reis bracht hem naar Zuid-Afrika. Bestemming: de 'vergeten kust' in de Eastern Cape provincie. De regio waar je nauwelijks toeristen, maar vooral avonturiers tegenkomt. Mensen die het echte, ongepolijste Zuid-Afrika willen beleven. Waar niet alles picture perfect is, maar waar je wel de ziel van Afrika in alle vezels van je lijf voelt. 
Kortom, het Zuid-Afrika voor gevorderden.
Wim vertelt: Daar waar toeristen in drommen oostwaarts trekken, zette ik koers naar het zuiden. Dwars door de spectaculaire Drakensbergen, per 4WD over de duizelingwekkende Sani Pass naar Lesotho en meanderend door prachtige berg- en heuvellandschappen naar het thuisland van Nelson Mandela, de Eastern Cape.
Wat een uitzichten.

De Sani Pass tussen Zuid-Afrika en Lesotho

De Sani Pass tussen Zuid-Afrika en Lesotho

Qunu - de bakermat van Nelson Mandela

In Qunu waar Mandela opgroeide én begraven ligt, ontmoette ik de oude Zin die Mandela nog persoonlijk heeft gekend. De huisjes lijken als gekleurde suikerklontjes over het glooiende landschap gestrooid. We wandelen door het veld, de route die Nelson als kind altijd liep, op weg naar school. Door de vallei zijn voormalige huis en het huis daarnaast waar Mandela's moeder woonde. Deze route brengt je naar Qunu.

De velden rond Mandela's geboorteplaats Qunu

De velden rond Mandela's geboorteplaats Qunu

Ik reisde verder door het land van het Xhosa-volk. De Wild Coast is ruig en grillig, hier kun je overnachten in Coffee Bay, genoemd naar de baai waar ooit een schip vol koffiebonen verging. Vanuit hier reis je verder naar Buffalo CityDeze gemeente is opgebouwd uit de steden East-London, Bhisho en King William's Town. Ook grenzen er twee townships aan: Mdantsane en Zwelitsha.

Lees ook:  Op vakantie naar de Malediven: activiteiten om te doen

Buffalo City: een ongepolijst juweel

Town hall van East-London

Town hall van East-London

Het is hier puur en ongepolijst. In Buffalo City ben je op overvolle markt de enige blanke tussen duizenden zwarte Afrikanen. Geoff neemt me op sleeptouw naar Mdantsane, het township nabij East-London. "Denk niet dat je iets te zien krijgt wat op Soweto (een township in de buurt van Kaapstad, red.) lijkt", zegt hij terwijl we ons tegoed doen aan een 'shisa njama' in een sports bar. "Want Soweto is iets voor toeristen. Die zie je hier niet." Zijn boodschap is duidelijk: dit is het echte Zuid-Afrika.

Leven in een township

Hij heeft gelijk. Mdantsane is een opeenhoping van kleine, verveloze stenen huisjes en krakkemikkige hutjes met golfplaten daken. Een kwart miljoen Zuid-Afrikanen probeert hier te leven en te overleven. Vandaag lijkt het wel of ze allemaal naar de stadsmarkt zijn gekomen; het krioelt er van de mensen. Dit is het échte leven in een township en dat roept tegenstrijdige emoties op.
Malakalaka is een traditioneel Xhosa dorpje met over het platteland verspreide huisjes, waar nog volgens de oude Xhosa-rituelen wordt geleefd. In het gemeenschapshuis, het enige stenen gebouw dat over enigszins eigentijdse faciliteiten beschikt, kijken de mensen nogal op van je verschijning. De armoede is schrijnend, maar even zo hartverwarmend is het welkom.

Xhosa vrouwen komen van de markt

Xhosa vrouwen komen van de markt

De dorpsoudste daagt mij plagend uit om een geit te melken en er wordt voor ons gekookt. We vleien ons op de lemen vloer van wat het kleinste restaurant (met buitenkeuken!) van Zuid-Afrika moet zijn. Dat het eten werkelijk niet te pruimen is, is slechts bijzaak. De totale ervaring van dit bezoek van uitersten is groots en onvergetelijk.

Lees ook:  Op wereldreis: Hoe bereid jij je voor?

Buffalo City: een gemeente met 14 stranden en overweldigende natuur

Buffalo City is eigenlijk de gewoonste stad van Zuid-Afrika, ware het niet dat het ook 14 prachtige stranden heeft en een kustlijn van 68 kilometer. Dat nodigt uit tot urenlange strandwandelingen door prachtige duingebieden en natuurreservaten. Eén van de stranden, Nahoon Reef, behoort tot de beste surfplekken van Zuid-Afrika. Hier zwemmen ook haaien, dus wees voorzichtig als je gaat pootjebaden in de ruige zee.
In de diverse natuur van zee-, rivier- en bosgebied floreert ook een gevarieerde vogelpopulatie: kraankroonvogels, black oystercatchers (de kenners weten dat dit een zeldzaam exemplaar is), barbets, spreeuwen...elke wandeling laat je weer totaal andere soorten zien. Deze route brengt je naar de natuur van Buffalo City.

De ruige kust van Buffalo City

De ruige kust van Buffalo City

Een achtbaan van emoties

Zo'n reis is even wat anders  Het verwondert, schuurt hier en daar, en zet je aan het denken. Deze ervaringen maken dat je als reiziger als een ander mens terugkeert. Voor iedereen die eens wat anders wil dan de pittoreske Provence.

Meer informatie over reizen naar Buffalo City en de Eastern Cape?

De reisspecialisten van Tenzing Travel creëren voor jou een unieke reiservaring. De Eastern Cape en Buffalo City zijn opgenomen in meerdere reizen in het Zuid-Afrika programma van Tenzing Travel, zowel in groepsverband als individueel. Uiteraard is het ook mogelijk om een reis op maat te laten samenstellen, bijvoorbeeld per camper.
Reislustig geworden? Vraag hier de gratis brochure aan!
Afrikaliefhebbers bekeken ook:

Waarom een reis door dit land je altijd bij zal blijven

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down