Dit is het perfecte festival voor kunst- en natuurliefhebbers

3127 VIEWS
Dit is het perfecte festival voor kunst- en natuurliefhebbers

Op 24 juni gaat in de Sancy in het Franse Auvergne Les Horizons van start. Tijdens dit festival zie je een paar van de meest bijzondere voorbeelden van landschapskunst die Frankrijk rijk is. De kunstwerken staan hier midden in de natuur: hoog op de vulkaanruggen, drijvend in of zwevend boven spiegelgladde meren of omgeven door een deken van veldbloemen. Deze combinatie zorgt voor een bijzondere ervaring waarvoor het echt de moeite waard is om naar Auvergne af te reizen:

1. De natuur wordt onderdeel van het kunstwerk

Anders dan een museum waar beelden in een grote lichte ruimte staan, schilderijen uitgelicht aan de muur hangen of oude voorwerpen in vitrinekasten staan opgesteld, staan de kunstwerken op het Horizons Festival midden in de natuur. Sommige werken zijn groot en maken veel impact doordat je ze van grote afstand ziet, andere objecten hebben een meer ingetogen karakter en interacteren subtiel met water in de beek of de bladeren van de bomen. Door naar de kunstwerken te kijken ga je ook de natuur anders zien.

HS1

HS7

2. De kunstwerken zijn speciaal gemaakt voor dit festival, en hun specifieke plek in de natuur

Kunstenaars mogen het hele jaar voortstellen indienen voor specifieke plekken in de natuur. Uiteindelijk kiest de jury de 11 beste ideeen die daarna pas verwezenlijkt worden. Zo gaan kunst en natuur moeiteloos in elkaar op en heb je het idee dat sommige werken er altijd al hebben gestaan, zo natuurlijk gaan ze op in de omgeving. Andere vormen juist een schril contrast met de heuvelruggen en kratermeren, maar zijn er nooit zomaar lukraak neergezet. Alles heeft hier een functie.

3. Je komt op plekken waar je anders nooit zou komen

De kunstroute loopt over vulkanen, door bossen en langs meren en rivieren leidt je over paden die je anders misschien zou overslaan tijdens een gewone wandeling. Ga in het hoogseizoen en in de weekenden er vroeg of juist wat later op de dag op uit, dan beleef je deze bijzondere plekken in relatieve rust.

Lees ook:  De magische verbinding tussen kunst en natuur

HS5

HS8

HS4

4. Ervaringen maken gelukkiger dan spullen

Onderzoekers zijn het erover eens: je wordt op lange termijn gelukkiger wanneer je je geld besteedt aan ervaringen in plaats van aan materiële zaken. Dit festival lijkt ons een uitermate geschikte gelegenheid om dat in de praktijk te brengen. De combinatie van kunst, natuur, heel lekker eten en overnachten in een van de pittoreske hérbergements of chambre d’hôtes (zie tips hieronder) is zo’n ervaring waar je nog jaren op kunt teren.

5. Wees onderdeel van het moment

De meeste kunstwerken worden gemaakt voor de eeuwigheid. Zo gaan we er ook mee om, getuige de vele musea en depots  waar we alles bewaren en er voor zorgen dat ook de volgende generaties er van kunnen genieten. De kunstwerken van het Horizons Festival bestaan echter maar voor een beperkte tijd. Na afloop van het evenement zien de bossen en heuvels er weer uit alsof er niets is gebeurd.

Kunst bestaat hier slechts voort in de herinnering, en op het gemaakte beeldmateriaal. Het is bijzonder om deel uit te kunnen maken van iets dat alleen tijdelijk is. Die ervaring is niet meer te reproduceren, en het maakt dat wanneer je in Auvergne bent, je je wellicht nog meer bewust bent van het hier en nu.

HS9

HS3

Tips om te overnachten tijdens het Horizons Festival

Deze accomodaties liggen op strategische plekken in Auvergne om het Horizons Festival met gemak te kunnen bezoeken. Meer gîtes, hotels, natuurcampings en chambre d’hôtes vind je hier.

Aaisa Chambre d’Hôte in Besse en Chandesse

HS aasia

Dit huis in Besse en Chandesse is al 700 jaar oud. De eigenaren kozen voor de naam Aaisia (betekenissen: lot, bestemming, tevreden) in de hoop dat deze een positieve invloed op hun gasten heeft. Het is er in ieder geval goed toeven, zeker na een dag rondzwerven door de natuur van Auvergne. Hier serveren ze een goed glas wijn – daar knapt een mens subiet van op – en de lekkerste kazen uit de streek. Ook maken ze picknickmanden voor onderweg! Meer informatie vind je hier.

La Forge de Gabriel in Murol

HS forge

In het groen op een rustige plek in de Auvergne ligt vlak bij het Murol Kasteel dit oude gerestaureerde familiehuis. Met slechts 3 kamers hebben de eigenaren van La Forge de Gabriel alle aandacht voor hun gasten. Geniet van een huisgemaakt en biologisch ontbijt in de tuin of geef je benen wat rust in de Spa. Zoals de eigenaren zelf zeggen: hier wachten een glimlach en een goede dosis humor je op! Op de website vind je meer informatie.

Lees ook:  Levensgrote kunstwerken in de sneeuw

Dacha Anastasia

datcha

De kamers in deze Dacha hebben elk hun eigen sfeer: zo kun je kiezen voor de Japanse, Afrikaanse, Scandinavische, Franse en – gezien de naam – voor een Russische variant. Waar je hier echter vooral voor komt is het eten. Wanneer de moeder van eigenaresse Joël achter het fornuis staat, is het heerlijke traditionele Franse keuken wat de pot schaft. Bij eigenaar Gerard staan er exotische gerechten met een een mediterrane twist op het menu. Hier maken ze ook met liefde een picknick voor je klaar waar je de hele dag op kunt teren. En wil je uitslapen, dan zorgen ze voor een brunch. Meer info vind je hier.

Het Horizons Festival vindt plaats van 24 juni t/m 24 september in Sancy in Auvergne. Op de website vind je alle informatie over de geselecteerde kunstenaars, wandelroutes en praktische zaken. Op de website van het gebied Auvergne staat nog meer informatie over deze en events, hotels en natuurgebieden. 

Vliegmaatschappij Hop! vliegt in 1,5 uur naar het hart van deze prachtige streek in Frankrijk. 

Allez!

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Stillevens om bij weg te dromen
Het gouden geluid van innerlijke stilte
Gerecyclede tijdschriften worden prachtige insecten
Handgemaakte natuurcollages van ultrafijn metaal