Dit is misschien wel de beste methode om in slaap te komen

2216 VIEWS
Dit is misschien wel de beste methode om in slaap te komen

Misschien zit iets je dwars, is het te warm in de kamer of je bent gewoon nog niet moe genoeg. Wat het ook is, je komt in ieder geval niet in slaap. Je probeert van alles, maar het lijkt wel alsof je juist alerter wordt des te harder je je best doet. 183 schaapjes, 11 mijmeringen en 3 ademhalingsoefeningen later lig je nog altijd in het duister te staren. Maar niet als het aan de Canadese slaapwetenschapper Luc Beaudoin ligt. Hij lijkt een oplossing gevonden te hebben voor deze slapeloze nachten.

Cognitive shuffling

De methode die Beaudoin door middel van cognitieve wetenschap ontdekt heeft, heet cognitive shuffling. Hierbij moet je denken aan een reeks willekeurige, alledaagse woorden waarbij je je er een beeld van vormt alvorens door te gaan naar het volgende woord.

Het werkt volgens hetzelfde principe als schaapjes tellen, maar is stimulerender voor de hersenen. Schaapjes tellen is eentonig waardoor je eigen gedachten – hoe zal ik dat gesprek morgen aanpakken, heb ik eigenlijk alle boodschappen al in huis – het al snel weer overnemen. Cognitive shuffling is uitdagend genoeg om je af te leiden van hetgeen waar je over piekert, maar is tegelijkertijd zo onsamenhangend dat je hersenen er verder weinig mee kunnen en je in slaap valt.

Lees ook:  Vijf verrassende gezondheidseffecten van broccoli

Applicatie

Om het gemakkelijk te maken heeft Beaudoin de app mySleepButton ontwikkeld die woorden en scenario’s voor je opleest met een aangename stem. Je kunt zelf instellen hoeveel minuten je wilt dat de app woorden opleest en hoeveel seconden er tussen die woorden moeten zitten. Ook kun je het type onderwerp instellen.

Helaas is de app nog niet beschikbaar met Nederlandse woorden, maar je kunt het ook zelf zonder app proberen. Het kan soms alleen wel lastig zijn om willekeurige woorden te bedenken. Daarom is het handig om een specifieke beginletter in gedachten te nemen en door te gaan naar een andere letter zodra je niets meer weet.

Visualiseer bijvoorbeeld de volgende woorden: Panda, Piano, Pioenroos, Pasta, Poker, Paradijsvogels… Word je al moe?

Ook handig voor een goede nachtrust: alleen slapen!

Via Brekend

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Hoe je de tijd kunt vertragen als je ouder wordt
Wil jij ook op hogere leeftijd fit blijven? Hier 4 tips om een elektrische fiets uit te zoeken
Deze sterke vrouw (76) houdt haar vee in de gaten op de schaats
Deze kaart toont alle plekken om te zwemmen in de Nederlandse natuur