Dit is wat er gebeurt als je een kleuterschool middenin een bejaardenhuis zet

28 juni 2016
775

Hoe ouder, hoe wijzer! Dus waar kunnen kinderen meer leren dan in een bejaardenhuis waar de ouderen al hun levenservaring en wijsheden aan hen kunnen overdragen? En wat is er beter dan een stel vrolijke kinderen op bezoek krijgen om lichaam en geest actief te houden? In verzorgingshuis Providence Mount St. Vincent in Seattle bevindt zich daarom een kinderdagverblijf binnenin het huis, zodat de allerjongsten en alleroudsten van de samenleving elkaars leven kunnen verrijken.

Maak de laatste jaren betekenisvol en leuk

Het educatieve intergenerationele centrum (ILC) werd in 1991 opgericht met als doel een gemeenschap op te bouwen en de laatste jaren van ouderen betekenisvol en leuk te maken. In Providence Mount St. Vincent wonen 400 senioren en er nemen 125 kinderen van 6 weken oud tot 5 jaar oud deel aan het programma. De kinderen gaan hier 5 dagen per week naar school of het dagverblijf en brengen dan onder begeleiding bezoek aan de ouderen om gezamenlijk activiteiten te ondernemen, zoals muziek maken, knutselen, spelletjes doen, voorlezen en lunchen. Het programma is zo succesvol voor beide leeftijdsgroepen dat er in Amerika sinds de oprichting 500 programma’s het voorbeeld gevolgd hebben en er zijn zelfs wachtlijsten voor.

Kleuterschool in bejaardenhuis

“Hun ogen lichten op als ze met de kinderen bezig zijn”

De ouderen in het bejaardenhuis in Seatlle zijn gemiddeld 92 jaar oud en hebben weinig interactie meer met de buitenwereld. Het ILC zorgt ervoor dat zij in normalere, gevarieerde atmosfeer terecht komen doordat zij in contact komen met de jonge kinderen en hun begeleiders en leraren en hierdoor blijven zij een stuk jonger van geest, lichamelijk actiever en zijn ze minder eenzaam. “Hun ogen lichten op als ze met de kinderen bezig zijn”, zegt één van de activiteiten begeleiders, “het is magisch”. De ouderen worden optimistischer, onthouden dingen beter, vergroten hun sociale netwerk en gaan beter voor zichzelf zorgen. Bovendien wijzen vele onderzoeken uit dat sociale interactie bijdraagt aan een goede (geestelijke) gezondheid.

Lees ook:  Ballerina figureert in de schilderijen van Edgar Degas

Kleuterschool in bejaardenhuis

De pluspunten voor jongeren

Ook de kinderen genieten veel voordelen. Ze maken kennis met de positieve en negatieve kanten van ouder worden en komen in contact met invaliden, waardoor zij hier minder bang voor zijn en betere sociale vaardigheden ontwikkelen. Ook groeien zij op in een omgeving van wederzijds respect en zorg. De 23-jarige Ryan Smith, een van de eerste kinderen die deelnam aan het programma, zegt dat het veel heeft bijgedragen aan zijn persoonlijke ontwikkeling en dat het de behoefte in hem heeft aangewakkerd om anderen te helpen. Hij studeert nu om brandweerman te worden.

In Nederland

Ook in Nederland wordt dit idee - alhoewel nog niet zo breed -  opgepakt. Een aantal basisscholen en kinderdagverblijven brengen af en toe een bezoek aan ouderen in het verzorgingshuis. Het is voor kinderen goed om ouderen te ontmoeten die anders dan anders zijn, vindt Juf Yvonne van basisschool de Driehoek in Hilvarenbeek. "Je hoeft kinderen daar niet voor af te schermen. Ik leg altijd wel eerst aan de kinderen uit wie we gaan bezoeken, dat deze opa's en oma's soms in een rolstoel zitten of zomaar in slaap kunnen vallen. Dat hoort allemaal bij het leven." Prachtig, we hopen dat er nog velen het voorbeeld van het ILC en Juf Yvonne gaan volgen.

Kleuterschool in bejaardenhuisKleuterschool in bejaardenhuis

Bekijk ook de trailer van de documentaire Present Perfect over dit bijzondere concept:

Via The Seattle Times

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down