Deze Iraanse gebouwen laten zien dat de sprookjes van 1001nacht nog springlevend zijn

4829 VIEWS
Deze Iraanse gebouwen laten zien dat de sprookjes van 1001nacht nog springlevend zijn

Als vakantiebestemming wordt Iran steeds geliefder. Geen wonder als je bedenkt wat een rijke historie het land heeft en hoeveel bijzonders er te zien is. Op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan 20 Iraanse gebouwen met historische architectuur. De moskeeën, het verfijnde azuurblauwe tegelwerk, technische hoogstandjes en een diversiteit aan architectuur vertellen je het boeiende verhaal van de eeuwenoude Perzische cultuur.

Hieronder een selectie van tien bijzondere Iraanse plekken die rechtstreeks uit de verhalen van 1001 nacht lijken te komen.

1. Oost en west komen samen in het Golestan-paleis in Teheran

Golestan paleis
Foto via Diego Delso

In dit paleis zie je de succesvolle integratie terug van Perzische architectuur met Westerse invloeden. Het is een van de oudste historische gebouwen in Teheran en tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor Iraanse kunstenaars en architecten.

2. Historie herleeft met de Persepolis in Shiraz

Ancient Ruins Iran Shiraz Persepolis

Persepolis is een oude nederzetting en was de ceremoniële hoofdstad van het rijk van de Achaemeniden. Het is een voorbeeld van de architectuur uit deze periode, waarvan overblijfselen zijn gevonden die teruggaan tot 515 v. Chr.

3. De glitter van Sjah Tsjeragh in Shiraz

Shah cheragh

Sjah Tsjeragh is een mausoleum dat stamt uit de 14e eeuw en is een geliefd bedevaartsmonument. Duizenden kleine spiegels bedekken elke centimeter van het interieur. Het gebouw heeft al meerdere aardbevingen en renovaties doorstaan maar nog steeds niets van zijn schitterende uitwerking verloren. In dit artikel op Paradijsvogels Magazine staat nog meer achtergrond over deze bijzondere plek.

Lees ook:  De bijzondere postzegels van Bhutan zijn kleine kunstwerken

4. De bijzondere, kleurrijke moskee Sjeik Lotfollah in Isfahan

Sheikh-Lotfollah-mosque

Dit Iraanse architectonische meesterstuk stamt uit de 17e eeuw uit de tijd van de Safawiden, een Perzische dynastie. Met het veelkleurige tegelwerk behoort het gebouw tot een van de mooiste uit de Iraanse cultuur.

5. Om in weg te dromen, het Sultan Amir Ahmad-badhuis

Sultan-Amir-Ahmad-Bathhouse-Photo-by-Ali-KoRdZaDeh-740x484

Dit oude, traditionele badhuis met schitterende turquoise en gouden tegels en kunstzinnige beschilderingen, stamt uit de 16e eeuw en heeft een oppervlakte van maar liefst 1000 vierkante meter. Nu is het een museum, maar vroeger was het een plek om schoon te worden, te ontspannen, te discussiëren en om te bidden.

6. De paradijselijke Eram-tuin en het Paleis van Shiraz

Eram-Gardens

Deze tuin werd in de 11e eeuw aangelegd naar Perzisch tuinontwerp. Dat wil zeggen dat ze volgens een vast principe ontworpen werden waarvan water altijd een vast onderdeel was. Het paleis werd pas later gebouwd in de 13e eeuw. De tuin is tegenwoordig een rustplek voor de Iraniërs die de drukte van de stad even willen ontvluchten.

7. Het echte Iraanse leven in de Yahd-bazaar

Bazaar_of_Yazd

De Perzische architectuur in Yazd is door de jaren heen aangepast aan de woestijnomgeving met een uniek systeem dat wind opvangt. Dat geldt ook voor het marktgebouw in de woestijnstad. Mooi vanwege de architectuur, maar ook leuk om te bezoeken en te proeven van de huidige Iraanse cultuur.

Lees ook:  Een atlas van schoonheid

8. De oudste en innovatieve moskee van Iran in Isfahan

Jameh moskee

Van de Jameh-moskee wordt gezegd dat het de oudste van Iran is. De bouw van dit gebedshuis werd gestart in de 7e eeuw en liep nog 12 eeuwen door vanwege uitbreidingen en innovaties. Zoals de geribbelde koepels met dubbele dop, een architectonische innovatie die bouwers binnen de hele regio heeft geïnspireerd.

9. De oude woestijnstad Bam in Kerman lijkt net een zandkasteel

Bam Iran

De oude woestijnstad Bam is in 1722 grotendeels verlaten na de Afghaanse invasie. Het fort Arg-e Bam is het grootste bouwwerk ter wereld gemaakt van adobe en is ongeveer 2000 jaar oud.

10. De adembenemende Nasir Al-Mulk Moskee in Shiraz

Nasir-Al-Mulk-Mosque-Iran
Foto via Mohammad Reza Domiri Ganji

In deze moskee in het zuiden van Iran, ook wel de roze moskee genoemd, schijnt elke ochtend de zon door de talloze glas-in-lood ramen en verschijnt er een prachtig kleurrijk schouwspel. Gekleurde tapijten, geschilderde bogen en beschilderde tegels, je weet niet waar je moet kijken.

Meer zien? Bekijk ook deze fotoserie waarin de mozaïeken en tegels van moskeeën tot een betoverende caleidoscoop worden.

 

MEER INSPIRATIE

Levende beelden van het oude Japan
De honingjagers van de Himalaya
Dit curieuze verlaten kasteel heeft een duizelingwekkend mooi interieur
Deze deuren leiden naar een andere wereld