De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

5 december 2023
157

Verpakkingen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in ons dagelijks leven. Ze beschermen niet alleen producten, maar werken ook als communicatiemiddel tussen merken en consumenten. Het is dan ook geen verrassing dat de manier waarop producten zijn verpakt een grote invloed heeft op de keuzes die consumenten maken. In deze blog gaan we kijken naar de impact van verpakkingen op consumentengedrag.

Eerste indruk

De eerste indruk is vaak de belangrijkste en dat geldt ook voor productverpakkingen. Wanneer een consument door de gangen van een supermarkt loopt, wordt hij of zij vaak overspoeld door keuzes. In slechts een fractie van een seconde moet de verpakking van een product de aandacht trekken en interesse wekken. Kleuren, vormen en afbeeldingen spelen hierbij een belangrijke rol. Merkherkenning is ook een belangrijk onderdeel. Consumenten hebben vaak vertrouwen in bekende merken en de verpakking dient als herkenningspunt. De juiste branding kan ervoor zorgen dat consumenten eerder geneigd zijn een product te kiezen.

Informatieverschaffing

Verpakkingen dienen niet alleen als visuele aantrekkingskracht, maar ook als informatiebron. Ze bieden consumenten essentiële details over het product, zoals ingrediënten, voedingswaarde, houdbaarheidsdatum en instructies voor gebruik. Deze informatie is belangrijk voor consumenten bij het maken van gezonde keuzes en het kiezen van producten die ze nodig hebben.

Milieubewustzijn

Met de groeiende aandacht voor milieubewustzijn en duurzaamheid hebben verpakkingen ook invloed op de keuzes van consumenten. Milieuvriendelijke verpakkingen met recyclebare materialen of verminderd plasticgebruik, worden steeds populairder bij consumenten die het milieu belangrijk vinden. Een groene verpakking kan een product aantrekkelijker maken voor deze doelgroep, omdat deze dan met milieuvriendelijkheid wordt geassocieerd. Lees hier wat jij zelf kan doen om milieubewuster te leven.

Lees ook:  5 maatschappelijke problemen

Praktisch gebruik

Naast visuele aantrekkingskracht moeten verpakkingen ook praktisch zijn voor consumenten. Gemakkelijke openingen, zakken die makkelijk opnieuw sluiten en handige portiegroottes zijn belangrijke factoren die het gebruiksgemak van een product verbetert. Consumenten zijn eerder geneigd producten te kopen die handig zijn voor hun dagelijks leven. Bedrijven die verpakkingen maken, zoals E-blister, spelen steeds meer in op deze behoefte van de consumenten.

Emotionele connectie

Soms kan een verpakking een emotionele connectie tot stand brengen met de consument. Dit kan gebeuren door nostalgische afbeeldingen, inspirerende boodschappen of het oproepen van een gevoel van luxe. Verpakkingen kunnen consumenten aantrekken op een diep emotioneel niveau wat hun beslissing om een product te kopen kan beïnvloeden.

Voorbeeld uit de praktijk

Red Bull is een goed voorbeeld van een merk dat de kracht van verpakkingen slim heeft toegepast. Hiermee hebben ze hun merkimago weten te versterken om de consumentenkeuzes te beïnvloeden. Iedereen kent het iconische Red Bull blikje wat super herkenbaar is aan het opvallende ontwerp. De blauwe en zilveren kleuren samen met de gestileerde stier op het blikje zijn meteen herkenbaar en trekken de aandacht van consumenten in winkels.

Marketing en sponsoring

Red Bull heeft ook zijn merk versterkt door marketing en sponsoring van extreme sportevenementen, muziekfestivals en andere avontuurlijke activiteiten. De verpakkingen spelen een rol bij het verspreiden van de merkboodschap die staat voor actie en energie. Mensen associëren Red Bull met avontuur en actie, dus de consument die op zoek is naar energie en actie wordt door Red Bull aangetrokken.

Over de auteur

Mathias Molenberg

Recente berichten

Populariteit plantaardige levensstijl: waar komt het vandaan?

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down