De invloed van geur op de verkoop van een woning

3 april 2024
39
Invloed van geur op je woning

Als je wilt gaan verhuizen en je huis te koop gaat zetten, zijn er een aantal zaken waar je als verkoper rekening mee moet houden. Zo zijn er talloze factoren waar je waarschijnlijk vooraf niet aan had gedacht, maar die wel van grote invloed zijn op de verkoop van je woning. Een van de belangrijkste aspecten die een grote impact heeft op de potentiële kopers is de geur die in en rond je woning hangt. Dit is namelijk voor veel mensen een bepalende factor. In deze blog lees je alles over de invloed van geuren en waar jij als verkoper rekening mee moet houden.

De psychologie achter geur

Als mensen je woning komen bezichtigen is het belangrijk dat je huis netjes is opgeruimd. De kussen recht op de bank, het bed netjes opgemaakt en de wc-bril omlaag. Dit zijn kleine details waar je vooraf misschien niet aan zult denken maar die net een ander beeld geven aan de potentiële kopers. Wanneer zij komen kijken, proberen ze zich voor te stellen hoe het is om in jouw woning te wonen. Daarom is de geur die in je huis hangt erg belangrijk. Een lekkere geur zorgt ervoor dat mensen op hun gemak zijn en dat ze prettig kunnen rondkijken in je woning. Vraag eventueel iemand buiten je eigen huishouden hoe het zit met de geur in en rond je huis. Je kunt zelf namelijk geurenblind raken. Veel mensen die thuis bijvoorbeeld een hond hebben, ruiken het beestje na een tijd niet meer, terwijl dit voor bezoekers juist een sterke en eventueel onaangename kan zijn.

Lees ook:  Wat heeft de corona pandemie veranderd in ons interieur?

Het belang van geur in je woning

Als je een woning gaat verkopen is het dus belangrijk dat je huis vrij is van nare geurtjes. Gebruik hiervoor effectieve schoonmaakmiddelen en neutrale luchtverfrissers of geurkaarsen. Geurtjes zoals lavendel of linnen vinden veel mensen een lekkere natuurlijke geur. Daarnaast is het belangrijk dat je sterke en unieke geuren vermijdt. Een wierrookstok is bijvoorbeeld een specifieke geur waar je van moet houden. Verder geeft een frisgewassen laken ook een heerlijke geur af, die ervoor zorgt dat mensen zich snel thuis voelen. Een klein extra scheutje was parfum kan dus zeker geen kwaad.

Onaangename geurtjes, zoals rook-, afval- en schimmellucht kan ervoor zorgen dat mensen al een negatieve mening over je woning hebben, voordat de bezichtiging is begonnen. Het kan de potentiële kopers afschrikken en ervoor zorgen dat de verkoopprijs of woningwaarde aanzienlijk minder wordt.

Ook interessant: je huis voorbereiden op de herfst en winter!

Weg met nare geurtjes

Helaas kom je vaak niet zomaar van nare geurtjes af. Voordat de potentiële kopers langskomen, is het belangrijk om je huis grondig te reinigen. Was de ramen, veeg goed in moeilijk bereikbare hoekjes en zorg voor goede ventilatie. Door de ramen en deuren geregeld open te zetten, zullen veel onaangename geurtjes vanzelf de deur uitwaaien. Gelukkig zijn er verschillende tips tegen geurtjes die blijven hangen. Zo kun je bijvoorbeeld een bakje met azijn plaatsen in de ruimtes waar deze geurtjes blijven hangen. Ook citrusvruchten zijn een goede tip. Zet een pannetje met kokend water op het vuur en vul deze met de schil. Een kaneelstokje en kruidnagels maken het compleet. Breng dit water even aan de kook, et voila!

Citrus, kruidnagel en kaneel

Finishing touch

Er zijn bepaalde geuren waar iedereen van houdt en die voor een huiselijke sfeer zorgen. Dit zijn de geur van frisse bloemen en vers gebak. Dit zorgt ervoor dat de potentiële kopers een emotionele band voelen bij jouw woning. Zulke geuren hebben een positief effect op een bezichtiging en kan mensen overhalen om een tweede bezichtiging te boeken en eventueel zelfs een bod te doen.

Lees ook:  Online games vs. bordspellen

Geur is dus een belangrijk aspect dat je zeker niet over het hoofd mag zien als je je woning gaat verkopen. Bak voor de bezichtigingen dus even snel een cake, haal frisse bloemen en gooi je dekbed in de was. Zo haal je je potentiële kopers wellicht over de streep en zorg je gegarandeerd voor een succesvolle verkoop.

Benieuwd naar meer tips over wonen en inrichten? Lees hier alles over het belang van een goede keuze in behang.

Over de auteur

Ingrid Bergman
Ingrid Bergman schrijft blogs en gedichten en spreekt met haar teksten jouw innerlijke wijsheid aan. Praktische dromer- humoristische deepdiver-woordkunstenaar-magieverbinder-levensondernemer. Auteur ‘Tussenruimte’.

Recente berichten

Must-have accessoires voor de avontuurlijke reiziger

Waarom jij de natuur moet beschermen

5 manieren om de klantervaring te verbeteren

Rouw in diverse culturen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down