Er wordt tegenwoordig steeds meer tijd en aandacht besteedt aan de klimaatverandering. Hierdoor groeit ook de interesse in het duurzaam investeren. Dit is een vorm van beleggen die je een kans biedt om niet alleen financieel rendement te behalen, maar ook positieve impact te hebben op de planeet. Door geld te investeren in organisaties, bedrijven of projecten die zich inzetten voor duurzaamheid, draag je ook bij aan een betere toekomst. Lees hier meer over investeren in de duurzame wereld.
De basis van het duurzaam investeren
Het duurzaam investeren, betekent dat je bij je belegginskeuzes rekening houdt met verschillende sociale of milieufactoren. Je kiest dus bewust voor bedrijven, projecten of organisaties die zich inzetten voor het verminderen van de ecologische voetafdruk van de mens. Ook komen zij op voor andere problemen zoals transparant bestuur en eerlijke arbeidsomstandigheden.
Je kunt op verschillende manieren op een duurzame manier investeren. Er is bijvoorbeeld een keuze voor thematische fondsen die zich op een specifiek duurzame sector richten, zoals schoon water of hernieuwbare energie. Ook kun je gebruik maken van de optie ‘impact investing’. Hierbij investeer je direct in projecten of ondernemingen met een meetbare positieve impact.
Industrieën en sectoren voor duurzame investeringen
Er zijn talloze voorbeelden in verschillende sectoren waarin je duurzaam kunt investeren. Eén hiervan is hernieuwbare energie. Dit is een van de snelst groeiende markten in de wereld, met kansen in de zonne-, wind-, of waterkrachtenergie.
Deze natuurlijke hulpbronnen zijn op dit moment nog beperkt. Het is daarom ook belangrijker dan ooit om op duurzame manieren energie op te wekken. Door te investeren in bedrijven of projecten die zich hiervoor inzetten, kun je hier aan meewerken. Wil je meer weten over het opwekken van duurzame energie? Lees dan onze blog hierover!
Een ander voorbeeld is duurzame landbouw en voedselproductie. Bedrijven die gericht zijn op een biologische teelt of verticale landbouw dragen ook bij aan een duurzamer voedselsysteem. Ook de schone-technologiesector biedt veel kansen voor investeerders. Dit zijn bedrijven die bezig zijn met het opslaan van energie, elektrische voertuigen of het ontwerpen van slimme netwerken. Door te investeren in innovatieve sectoren als deze, draag je bij aan een groenere toekomst én kun je hier mogelijk van profiteren.
Strategieën voor het duurzaam investeren
Je kunt verschillende strategieën toepassen voor het duurzaam investeren. De ESG-criteria (Environmental, Social, Governance) vormen een erg populaire aanpak. Hierbij beoordeel je bedrijven op hun prestaties binnen het milieu, sociale verantwoordelijkheid en het bestuur.
Met deze methode kun je mogelijke risico’s identificeren en mogelijke kansen benutten. Bij ‘impact investing’ ga je een stap verder. Je kiest hier namelijk bewust voor investeringen die niet alleen financieel rendement met zich meebrengen, maar ook een meetbare positieve impact hebben op het milieu.
Het thematisch investeren is een derde strategie, waarbij je je op specifieke problemen zoals schoon water richt. Door de hierboven benoemde strategieën te combineren, kun je een evenwichtige portefeuille creëren. Deze zal dan ook aansluiten bij je eigen waarden en (financiële) doelen.
Stappen die je kunt zetten om te starten met investeren
Als je wilt beginnen met het duurzaam investeren, is het slim om jezelf eens in te lezen en goed geïnformeerd op pad te gaan. Je kunt je hierbij verdiepen in de verschillende aspecten van duurzaamheid en mogelijke investeringsmogelijkheden. Vervolgens kun je kiezen voor een duurzame investeringsportefeuille die bij jouw persoonlijke waarden en doelen past.
Dit kan erg divers zijn. Je kunt bijvoorbeeld aandelen en obligaties mixen met elkaar. Een diversificatie is belangrijk om de mogelijke risico’s van de investering te verspreiden. Een voorbeeld hiervan is het kiezen voor een combinatie van duurzame fondsen, individuele aandelen in bedrijven die voorlopen in duurzaamheid en groene obligaties.
Je hebt ook nog de mogelijkheid om te investeren of handelen in bijvoorbeeld aandelen van bedrijven als Tesla in de vorm van CFD’s. Dit kan een manier zijn om in te spelen op de groei van de elektrische automarkt. Door met kleine stappen te beginnen, kun je later je portefeuille makkelijker, maar geleidelijk, uitbreiden.
Door te investeren in de duurzame wereld kun je een positieve bijdrage leveren aan de wereld, terwijl je aan je financiële doelen werkt. Met een bewuste keuze voor bedrijven of projecten die zich inzetten voor duurzaamheid, help je de aarde met de transitie naar een groenere economie.
Wil je een zorgeloos bestaan leiden? Dan is financiële vrijheid een van de belangrijkste pijlers. Je hoeft geen multimiljonair te zijn, maar je moet wel je geldzaken op orde hebben. Na een investering waarbij je zowel het milieu hebt geholpen als genoeg rendement hebt verdiend, is dit misschien wel iets voor jou! Wil je hier graag meer over weten? Lees dan zeker onze blog over leven met meer vrijheid.