Interessante musea om te bezoeken in Nederland

4 maart 2023
758
musea

Voor wie vrienden in het buitenland of kinderen wat wil meegeven over de Nederlandse geschiedenis zijn er zeer veel interessante musea te benoemen. Nederland is namelijk wat musea betreft geen klein land, er zijn in Nederland 631 musea (2020), waarbij in 65 procent van de gevallen de geschiedenis van Nederland een grote rol speelt. Wat wil je laten zien kan keuzestress geven. Daarom hier onze top 5 van meest interessante musea in Nederland.

Op plek 5 – Escher in Het Paleis

Op plek 5 staat Escher in Het Paleis. Het museum bevindt zich in het voormalig winterpaleis van koning-moeder Emma: Paleis Lange Voorhout. In het museum zie je maar liefst 130 werken van graficus M.C. Escher die leefde van 1898 tot 1972. Hij staat bekend om zijn werk met dingen die in het echt niet kunnen. Een goed voorbeeld hiervan is zijn werk Klimmen en Dalen. Naast het bekende werk vind je hier ook minder bekend werk van Escher.

Tip: houd je van nationale maar ook internationale kunst? Neem dan eens een kijkje bij AlleKunst.nl.

Op plek 4 – Madurodam

De Nederlandse miniatuurstad in Den Haag is gestoeld op het prachtige idee van Nederland in het klein, op een schaal van 1 op 25. In 1952 werd Madurodam geopend aan het George Maduroplein. Het is sindsdien bijzonder populair. Het park biedt veel voor het oog. Niet alleen door een weergave van Nederland in het klein, maar ook door bijvoorbeeld de bloemenpracht die je er kunt zien. Daarnaast zijn er ook speeltuinen en kunnen kinderen bijvoorbeeld zelf hun beat mixen en inwoners van de miniatuurstad laten dansen op de muziek. Met een totaaloppervlakte van 62.630 vierkante meter is Madurodam zeker een bezoek waard.

Lees ook:  Altijd al zelf sieraden willen maken? Zo begin je eraan

Op plek 3 - het Van Gogh Museum

Vincent van Gogh, de schilder die na zijn dood pas echte bekendheid verwierf. Vincent van Gogh wordt wereldwijd bewondert als schilder. Dit is dan ook een museum om niet over te slaan. Met zijn typische schilderstijl, zoals ook te zien op het schilderij 'De aardappeleters', maakt hij veel los. In het museum vind je ook schilderwerken van andere kunstenaars uit de 19e eeuw. Werken van onder andere Claude Monet en Paul Gauguin. Verder zie je hier ook diverse prenten die Vincent met zijn broer Theo verzamelde. Theo ondersteunde Vincent ook financieel. Vincent heeft nooit de tijd meegemaakt dat zijn schilderijen veel geld gingen brengen.

musea

Op plek 2 - Het Nederlands Openluchtmuseum

De Nederlandse geschiedenis gaat niet alleen over het land en beroemde kunstenaars. Hoewel die natuurlijk ook een glimp van de geschiedenis weergeven. De Nederlandse geschiedenis gaat vooral ook over de gewone mensen. In het Nederlands Openluchtmuseum neemt men je in het 44 hectare museumpark mee in dat leven. Het bestaat uit een binnen en buiten museum. Het Arnhemse museum heeft per jaar ruim 555.000 bezoekers geeft je een beeld van het leven van vroegere ambachtsmensen.

Op plek 1 - Anne Frankhuis

Een verhaal om nooit meer te vergeten, het verhaal van Anne Frank. Het Anne Frank Huis raakt de ziel. Het huis in Amsterdam waar het Joodse meisje Anne Frank ondergedoken in haar dagboek schreef. Hier zie je haar dagboeken en andere schrijfsels. In het Anne Frank Huis is ook het Achterhuis. Dat is het gedeelte waar Anne Frank zat ondergedoken. In het Achterhuis vertelt men het verhaal van Anne Frank onder andere door het delen van fragmenten uit het dagboek, filmbeelden en foto's.

Lees ook:  Wat is kinetische kunst?

In deze blog hebben wij verschillende soorten musea bekeken waaronder verschillende musea waar kunstwerken te vinden zijn. Wil je meer leren over verschillende kunststijlen? Lees hier onze blog over het Kubisme en over het Realisme. Of als je meer geïnteresseerd bent in het lezen over historie, lees dan de blog 'beste historische romans top 10'.

Ook kan je hier meer lezen over de kunstenaar Edward Hopper.

Over de auteur

Mathias Molenberg
Ik ben Mathias Molenberg, en ik schrijf met veel plezier voor Paradijsvogels Magazine. Mijn passie is het ontdekken van de schoonheid van de wereld, zowel in verre reizen als in alledaagse momenten. Ik deel graag mijn ervaringen en inzichten over geluk, mindfulness en hoe we het leven optimaal kunnen benutten. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om mijn laatste artikelen te lezen en laten we samen de wereld verkennen en genieten van de kleine dingen in het leven.

Recente berichten

5 manieren om de klantervaring te verbeteren

Rouw in diverse culturen

Zó moet het: het plannen van je volgende zomervakantie

De mooiste scooterroutes van Nederland

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down