7 inspirerende lessen van Confucius

22 oktober 2016
281

Wie heeft zich niet ooit (al dan niet vertwijfeld) de vraag gesteld: wat is de zin van alles? Van het leven? Waar komen we vandaan en waar gaan we heen? Grote filosofen gingen ons voor met dezelfde soort vragen en probeerden ons een leidraad te geven in het bij tijd en wijle chaotische universum. Wij beschrijven 7 inspirerende lessen van Confucius.

Hoewel de Westerse cultuur een groot voorbeeld neemt aan Plato, Aristoteles, Locke en Kant, biedt de Oosterse filosofie ook een interessante benadering met het oplossen van deze vragen. De meest bekende denker en filosoof uit het oude China was uiteraard Confucius. Zijn familie bestond oorspronkelijk uit grootgrondbezitters, tot zijn overgrootvader vanwege politieke omstandigheden moest vluchten naar een ander deel van het land. Het vermogen verdampte en Confucius moest onder andere met het hoeden van vee in zijn bestaan voorzien. Daarnaast was hij privéleraar, waarbij hij het ook als zijn taak zag de mensen te inspireren tot het goede en de teloorgang van de zeden tegen te gaan. Uiteindelijk had hij 3000 studenten.

Hoewel Confucius regelmatig met een schare studenten door de verschillende staten trok en ze meestal goed werden ontvangen, waren maar weinig mensen in de tijd echt ontvankelijk voor zijn morele adviezen. Het waren vooral zijn studenten die na zijn dood een belangrijke rol vervulden in de verspreiding van zijn gedachtengoed.

Confucius is niet meer weg te denken uit de filosofische beschouwing. We zetten daarom ter inspiratie een aantal interessante lessen van hem op een rij:

Confucius: "Het maakt niet uit hoe langzaam je gaat, zolang je maar niet stopt."

Raak niet ontmoedigd als je nog niet op het punt bent waar je wil zijn. Het gaat erom dat je ernaar toe werkt en vooruit blijft bewegen.

Lees ook:  De geheimen van koffie

"Wat je ook doet, doe het met heel je hart."

Wanneer je alles doet met hart en ziel, kun je met je geest bergen verzetten.

Confucius: "Onze grootste glorie zit niet in dat we nooit vallen, maar in dat we opstaan nadat we gevallen zijn."

Het maakt niet uit hoeveel tegenslagen je hebt, het gaat erom hoe je hier mee omgaat. Ook wel, what doesn’t kill you makes you stronger.

Confucius: "De vakman die zijn werk wil perfectioneren, moet eerst zijn gereedschap slijpen."

Om iets te bereiken moet je meestal hard werken. Maar om je energie goed te besteden is het van belang dat je je goed voorbereid en rust neemt. Denk ook aan het verhaal van de timmerman die bomen aan het zagen was is het bos. Het ging langzaam want zijn zaag was bot. Toen een wandelaar hem erop wees dat hij beter zijn zaag eerst kon slijpen, antwoordde de timmerman: 'daar heb ik geen tijd voor.'

''Onrechtvaardigd behandeld worden is niets, tenzij je er voortdurend bij stil staat.''

Laat acties van anderen jouw dag niet ruïneren en laat negativiteit niet toe in je gedachtes. Leer om te vergeven en ga door met de belangrijke dingen die er in he leven echt toe doen.

"Wanneer ik wandel met 2 anderen, zal elk dienen als mijn leraar. Ik zal de goede punten van de een overnemen en de slechte punten van de ander bij mijzelf corrigeren" zei Confucius

Het vraagt om een goede dosis zelfreflectie om van iedereen te leren. Kies kwaliteiten in anderen die je bewondert en pas dit toe op jezelf. Probeer negatieve kanten die je in anderen ziet eerst in jezelf te verbeteren voordat je er over oordeelt.

Lees ook:  Last van vochtige muren in je kelder? Ga op zoek naar kelderdichting

Confucius : ''Dat je weet wat je weet en weet wat je niet weet, is ware kennis.''

Om niet over alle kennis te beschikken en daar eerlijk voor uit te komen, spreekt van groot inzicht. Én brengt je uiteindelijk verder in het leven.

confucius

 

Via: Goodnet

 

In the mood voor meer inspirerende uitspraken? Bekijk deze van Bob Ross eens!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings