Inspiratie voor het naseizoen: het land waar Afrodite werd geboren

11 mei 2017
126

Hoe Cyprus aan zijn naam is gekomen is een geschiedenis waar de historici het maar niet eens over kunnen worden. Een theorie gaat er vanuit dat de grote hoeveelheid koper in de grond (de Latijnse naam is Cuprum) de reden is voor de naam Cyprus. Anderen beweren dat Afrodite ervoor zorgde dat Cyprus aan zijn naam kwam, in de volksmond werd deze godin namelijk Kyprida genoemd.

Hoe dan ook, dit eiland heeft vele bewoners gehad: van Egyptenaren tot Perzen, Kruisvaarders, Engelsen en de Ottomanen. Tel daarbij op de vele blauwe stranden, groene natuurgebieden, beboste bergen (met in de winter: sneeuw!), kleine dorpjes, levendige steden, traditionele tavernes, kosmopolitische restaurants, kleinschalige agroturismos - en je begrijpt waarom Cyprus niet makkelijk onder één noemer te vatten is.

Het is een eiland waar veel te ontdekken valt als je op pad gaat en je laat verrassen door onverwachte ontmoetingen in kleine bergdorpjes en op zoek gaat naar de plekken weg van de massa. Dat werkt het beste in het voor- en naseizoen wanneer de temperaturen zacht zijn en de bezienswaardigheden minder druk. Ter inspiratie zetten we een paar van onze favorieten op een rij - wellicht een idee om de zomer dit jaar te verlengen!

Logeren in het mooie Eveleos Country House

In het dorpje Tochni ligt achter een houten poort het Eveleos Country House verscholen. Vanaf het zwembad kijk je over de glooiende heuvels en in de ochtend kun je heerlijk ontbijten in de zon op je terras. In alle rust genieten, ver weg van de massa en een goede uitvalsplek voor dagtrips!

IMG_8175

Binnenplaats met citroenbomen van Eveleos Country House

IMG_8173

Uitzicht vanaf Eveleos Country House

eveleos

Vergezichten vanaf Kaap Greco

Op dit oostelijke puntje van Cyprus werden begin 20e eeuw de bomen gekapt om de stoommolens die toen in zwang kwamen van brandstof te voorzien. Nu is het een ruig gebied waar diepblauwe zee tegen de grillige rotsen slaat en diverse trails je hoog over de kliffen of dwars door het terrein leiden. Wees hier vroeg: dan is de zon is nog niet zo verzengend en zitten je medewandelaars nog rustig aan hun ontbijt.

IMG_8282

Vergezicht vanaf Kaap Greco over de zuidkant van Cyprus

IMG_8285

Vanaf de hoge klif kijk je recht naar beneden

IMG_8293

Verschillende wandelroutes leiden je over de rotsen en door de natuur

IMG_8291

Diepblauw water!

Ben je na het wandelen toe aan een frisse duik in het water? Sla de stranden van Agia Napa en Konnos baai dan over (tenzij je van drukte houdt) en rij een stukje door naar Sirena beach in Protaras. Het is een klein maar fijne strandje en vooral een stuk minder ontwikkeld dan andere plekken waardoor het authentieker voelt. Lunchen kan in het restaurantje onder de bomen!

sirena

Het strandje van Sirena is smal,maar wel gezellig

Schermafdruk 2017-05-11 11.45.26

Misschien wel de beste plek om te lunchen op Cyprus..

Struinen door Omodos

Dit leuke en goed onderhouden dorpje aan de voet het Troodosgebergte heeft een keus en keur aan winkels met lokale delicatessen. Zoet brood, honing, wijnen, zeep, olijfolie - alles komt van eigen bodem. Je vindt hier ook een aantal glasateliers en oude wijnpersen. Gewoon lekker struinen - elk straatje heeft weer een nieuwe verrassing.

Lees ook:  Verrassende ontdekkingen midden in de natuur van Tenerife

IMG_8217

IMG_8219

In het straatbeeld van Omodos zie je veel gekleurde luiken en deuren

IMG_8216

In Omodos vind je veel lokale en huisgemaakte producten.

IMG_8222

Lunchen bij To Katói

Al sinds Medea Antonio het zich kan herinneren is deze plek in bezit van haar familie. Het gebouw deed o.a. dienst als stal en woonhuis, en nu is het een restaurant. Chef Panagiotis maakt hier alles zelf, van de koupepia (de Cypriotische variant van de dolmades) tot tzatziki en kip gegaard in honing en citroen. Aanrader: de tarama (dip met viskuit) is hier heerlijk, net als de desserts. Je eet hier gegarandeerd veel te veel, maar daar kun je dan de rest van de dag op teren. De lokale keuken op haar best!

IMG_8253

De ingang van To Katói herken je aan de blauwe deuren

IMG_8247

Feestelijke desserts - daar is altijd nog wel plek voor.

IMG_8244

Salade van rode biet

IMG_8237

Chef Panagiotis aan het werk

IMG_8249

Achterin het restaurant hangen oude familiefoto's

Vis eten in de haven van Limassol

Limassol is een levendige stad. In het oude gedeelte vind je verscholen tussen de toeristische tenten een paar gezellige barretjes en restaurantjes om aan een frappé te nippen of aan je dagelijkse portie tzaziki te komen. Wanneer je richting de haven loopt kom je opeens in een modern en kosmopolitisch deel terecht waar je niet de standaard toeristen vindt maar juist veel Cyprioten. Onze tip: ga naar The Fishmarket en geniet hier van een kakelverse octopus terwijl de lucht langzaam roze kleurt. Ideale spot om lekker mensen te kijken..

IMG_8273

In de oude haven van Limassol liggen traditionele vissersbootjes met gekleurde netten temidden van moderne restaurants

The Fish Market in de oude haven van Limassol

The Fish Market in de oude haven van Limassol

IMG_8176

IMG_8264

De oude stad van Limassol

Goud en historie in het Kykkos Klooster 

Hoog in de koele Troodosbergen ligt het Kykkos klooster. Deze plek herbergt een bijzondere - en ook zeer uitgebreide - geschiedenis van Cyprus. Talloze manuscripten, iconen en oudheden zijn tentoongesteld in het museum en geven een goed beeld van de rijke historie. Mooi: de muren van het klooster zijn bedekt met mozaïeken die een gouden gloed geven aan de muren wanneer de zon erop valt.

kykkos2

Kloostergalerij van Kykkos met gouden mozaïekstenen

Binnenplaats van het Kykkos klooster

Uitzicht vanaf het Kykkos klooster

Wijn proeven bij Lefkara

Na alle lokale en pittoreske tavernes is het ook mooi om te zien hoe sommige Cyprioten een hele moderne twist geven aan hun ambacht. De wijngaarden van het domein Dafermou vlak bij Lefkara zijn een goed voorbeeld: hier zwaait Stavros met de scepter en maakt hij sinds 2011 verschillende wijnen. Als je komt proeven vertelt hij graag over hoe hij zijn wijngaard bestiert hoe hij zijn zijn druiven elk jaar beter maakt. Deze wijnen vind je op Cyprus in de betere hotels (denk: Four Seasons), dus het is met recht genieten.

IMG_8197

Vanaf de wijngaarden heb je mooi uitzicht over de heuvels

IMG_8187

Eigenaar Stavros aan het werk

Meer inspiratie opdoen over reizen naar Cyprus? 

Elizawashere.nl biedt kleinschalige accommodaties inclusief vlucht, verblijf en huurauto. Zo logeer je op authentieke plekken en heb je de vrijheid om op eigen gelegenheid ook de andere mooie delen van het eiland te ontdekken. Bekijk hier de mogelijkheden.

 

Lees ook:  De 6 beste bezienswaardigheden in Bordeaux

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met fietsvakantie op latere leeftijd, tips en advies

De paradijsvogelplant: zo verzorg je hem

Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings