Insecten als onderdeel van je dieet: Waarom het steeds normaler wordt

5 april 2023
330
insecten als onderdeel van je dieet

Insecten worden voor veel mensen steeds een populairder onderdeel van het dieet. Je hebt er misschien al eens van gehoord of er zelf over nagedacht, maar waarom is het nu eigenlijk steeds populairder? Is het eten van insecten wel gezond en veilig?

In dit artikel zullen we onderzoeken waarom steeds meer mensen insecten eten en welke voordelen dit met zich meebrengt. Zijn alle insecten eetbaar? Waar worden insecten nog meer in gebruikt? Als jij hier benieuwd naar bent, lees dan zeker verder.

Gezonde dierenvoeding met insecten

Misschien ben jij nog niet overtuigd van het eten van insecten, maar zou je het wel voorschotelen aan je trouwe huisdier. Heb jij namelijk een hond of kat met allergieën? Dan is hypoallergeen hondenvoer of hypoallergeen kattenvoer de ideale oplossing! Insecten zijn namelijk, naast een gezonde en duurzame bron van eiwitten en voedingsstoffen, geweldig voedsel die geen allergische reacties veroorzaken bij dieren.

Allergeen hondenvoer

Insecten als onderdeel van een standaard dieet

Insecten worden al duizenden jaren gegeten in verschillende delen van de wereld. In Azië, Zuid-Amerika, Afrika en Australië staan zo bijvoorbeeld vaak insecten op het menu. In het Westen daarentegen is het verwerken van insecten in het standaard dieet nog relatief nieuw. Het idee kan dus voor veel Westerse mensen nog onsmakelijk lijken, maar de waarheid is toch dat het eten van deze beestjes super gezond en voedzaam is!

sprinkhaan pasta

Waarom eten steeds meer mensen insecten?

Er zijn verschillende redenen waarom steeds meer mensen insecten eten. Ten eerste zijn insecten een duurzame voedselbron. Ze hebben minder water en land nodig dan traditioneel vee en produceren minder broeikasgassen.
Bovendien zijn insecten een rijke bron van eiwitten, vitaminen en mineralen zoals ijzer, calcium en zink. Ze bevatten ook gezonde vetten en vezels waardoor ze een gebalanceerd en gezond dieet ondersteunen. Met andere woorden; insecten zijn een superfood!

Lees ook:  Hoe je de tijd kunt vertragen als je ouder wordt

Duurzame voedselvoorziening

Verder kunnen insecten helpen om de voedselvoorziening duurzamer te maken. Ze hebben minder water en land nodig dan traditioneel vee en produceren minder broeikasgassen. Dit maakt ze een aantrekkelijke voedselbron voor mensen die op zoek zijn naar duurzamere voedingsopties.

Bovendien kan het meeste als vlees worden gebruikt: ongeveer 90 procent in insecten, 50 procent in koeien of varkens. Het vereist ook minder water en ruimte en heeft een veel lagere uitstoot van broeikasgassen. Dit maakt insecten vaak goedkoper dan traditioneel vlees. Ideaal dus voor mensen in ontwikkelingslanden waar eiwitrijk voedsel schaars en duur is!

schorpioenen eten

Welke insecten zijn eetbaar?

Wist jij, dat er meer dan 1.900 verschillende soorten insecten eetbaar zijn voor zowel mens als dier? Nu hebben we het niet alleen over dieren zoals vogels, waarbij insecten standaard een deel zijn van het dieet, maar ook voor jouw huisdieren kan dit erg gezond zijn!

Mocht jij een keer insecten willen proberen, dan zijn hier een paar van de populairste "beginner" opties op een rijtje:

  • Meelwormen
  • Sprinkhanen
  • Krekels
  • Larven (van verschillende insecten)

Voor de meer gewaagde mensen onder ons, zijn tarantula's en schorpioenen ook een hele goede bron van proteïne en vitaminen. Misschien niet als introductie naar het eten van insecten, maar zeker het proeven waard!

Conclusie

Samenvattend is het eten van insecten als onderdeel van een dieet steeds normaler aan het worden. Dit komt doordat het duurzamer is dan traditioneel vlees en ook veel gezondheidsvoordelen biedt, zoals een rijke bron van eiwitten, vitaminen, mineralen, gezonde vetten en vezels.

Lees ook:  De avonturen van Aphrodite, godin van de liefde

Bovendien worden insecten steeds vaker gebruikt in hypoallergeen hondenvoer en hypoallergeen kattenvoer vanwege hun gezonde en duurzame eigenschappen die geen allergische reacties veroorzaken bij dieren. Met meer dan 1.900 eetbare soorten insecten die beschikbaar zijn, lijkt het erop dat insecten een belangrijke rol kunnen spelen in de toekomstige voedselvoorziening voor zowel mensen als dieren over de hele wereld. Voor iedereen die het een keer wilt proberen, raden we het zeker aan!

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben online marketeer bij het geweldige marketingbureau Web Wings. Na mijn stage bij het bedrijf succesvol te hebben afgerond, ben ik enorm trots dat ik er nu full time mag werken en dan ook nog eens mag schrijven voor Paradijsvogels Magazine! Ik ben dol op edelstenen, tarot leggen en het leren over verschillende spirituele stromingen. Daarnaast kan ik uren kijken naar tv shows of spelen op mijn Nintendo Switch. Ik hoop dat het lezen van mijn artikelen jullie net zo veel inspireert als het was om te schrijven!

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down