Inheemse dieren in Australië spotten: een wildlife checklist

261 VIEWS
Inheemse dieren in Australië spotten: een wildlife checklist

Australië staat bekend om het unieke dierenrijk met vele soorten die nergens anders ter wereld voorkomen. De kangoeroe en koala ken je vast al wel, maar de lijst is nog heel veel langer. Wil je tijdens je reis ook een aantal van deze bijzondere dieren in Australië spotten? Houd je ogen dan goed open voor de volgende unieke (en vaak hilarische!) dieren.

Quokka

Het wordt vaak het schattigste dier op aarde genoemd –en dat is het misschien ook wel. De quokka is een klein buideldier dat verwant is aan de kangoeroe. Het beestje wordt helaas met uitsterven bedreigd. Wil je deze dieren in Australië spotten, dan moet je in het zuidwesten zijn: ze zijn voornamelijk te zien op Rottnest Island en Bald Island.

dieren in Australië spotten
Quokka

Tasmaanse duivel

Een dier met een niet al te vriendelijke naam: de Tasmaanse duivel. Dit soort leeft alleen in het wild op het Australische eiland Tasmanië. De naam heeft het dier wellicht te danken aan het feit dat ze bekend staan om hun ongebruikelijk krachtige kaken en scherpe tanden. De dieren zijn het beste te herkennen aan hun zwarte vacht en relatief grote kop.

dieren in Australië spotten
Tasmaanse Duivel

Vogelbekdier (Platypus)

Eveneens te vinden op Tasmanië en in het oosten van het Australische vasteland, is het vogelbekdier. Een dier met heel wat bijzondere kenmerken. Zo is dit het enige zoogdier ter wereld dat eieren legt en bestaat het uiterlijk uit een bizarre combinatie van drie dieren: de snavel wat een eend, de romp van een mol en de staart van een bever. Laat je niet misleiden door het schattige uiterlijk van het vogelbekdier: de mannetjes beschikken over een giftige angel die weliswaar niet dodelijk is voor mensen maar wel behoorlijk pijnlijk kan zijn.

Lees ook:  Foto's van een super zeldzame komeet
dieren in Australië spotten
Vogelbekdier

Helmkasuaris (Cassowary)

Met een lengte van wel 180 centimer is de helmkasuaris moeilijk over het hoofd te zien. Het dier is verwant aan de emoe en struisvogel en wordt gekenmerkt door zwarte veren en een opvallende kam. Wil je deze dieren in Australië spotten, dan kan je het beste afreizen naar Port Douglas of Mission Beach.

dieren in Australië spotten
Helmkasuaris

Wombat

Nog zo’n bijzonder dier is de wombat, die ook al een hoog schattigheidsgehalte heeft. Het buideldiertje leeft voornamelijk op Tasmanië maar ook daar heb je een kleine kans om hem in het wild tegen te komen. Wombats houden zich namelijk graag schuil in hun hol gedurende de dag. Kom je tijdens je reis door Australië in Sydney, dan kan je ze ook spotten bij de Blue Mountains, of tijdens een verblijf in Melbourne bij Wilsons Promontory.

dieren in Australië spotten
Wombat

Dingo

Ze zijn enigszins berucht en dat heeft alles te maken met hun wilde aard. Dingo’s hebben een schattig uiterlijk maar deze wilde honden dienen niet onderschat te worden en zijn misschien nog wel het best te vergelijken met wolven. Overigens horen dingo’s oorspronkelijk niet thuis in Australië: ze zijn ooit meegenomen hier naartoe en vormen nu de grootste landjager op het continent. In het wild leven ze op Fraser Island, waar je ze tijdens een tour eenvoudig kunt spotten. Tip: laat op dit eiland nooit eten rondslingeren, zeker niet tijdens een kampeertripje. Voor je het weet staat er een dingo naast je tent!

Lees ook:  Versteende landschappen in agaat
dieren in Australië spotten
Dingo

Meer bijzondere dieren in Australië ontdekken?

Dit is slechts een greep uit de lange lijst met unieke fauna die je tijdens een rondreis door Australië tegen kunt komen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de echidna of de netelige duivel? Onderstaande documentaire van National Geographic geeft een compleet kijkje in het unieke dierenrijk van Australië:

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Storm op zee: deze foto’s documenteren de woeste Engelse kustlijn
World Tree: Een vertakkende rivier in de grond geëtst door Krisztián Balogh
Nationaal Park Hoge Kempen: het enige nationale park van België (en een bezoek waard!)
5 tips voor originele, leerzame en duurzame activiteiten in de natuur