Inheemse dieren in Australië spotten: een wildlife checklist

15 juli 2020
1085

Australië staat bekend om het unieke dierenrijk met vele soorten die nergens anders ter wereld voorkomen. De kangoeroe en koala ken je vast al wel, maar de lijst is nog heel veel langer. Wil je tijdens je reis ook een aantal van deze bijzondere dieren in Australië spotten? Houd je ogen dan goed open voor de volgende unieke (en vaak hilarische!) dieren.

Quokka

Het wordt vaak het schattigste dier op aarde genoemd –en dat is het misschien ook wel. De quokka is een klein buideldier dat verwant is aan de kangoeroe. Het beestje wordt helaas met uitsterven bedreigd. Wil je deze dieren in Australië spotten, dan moet je in het zuidwesten zijn: ze zijn voornamelijk te zien op Rottnest Island en Bald Island.

dieren in Australië spotten

Quokka

Tasmaanse duivel

Een dier met een niet al te vriendelijke naam: de Tasmaanse duivel. Dit soort leeft alleen in het wild op het Australische eiland Tasmanië. De naam heeft het dier wellicht te danken aan het feit dat ze bekend staan om hun ongebruikelijk krachtige kaken en scherpe tanden. De dieren zijn het beste te herkennen aan hun zwarte vacht en relatief grote kop.

dieren in Australië spotten

Tasmaanse Duivel

Vogelbekdier (Platypus)

Eveneens te vinden op Tasmanië en in het oosten van het Australische vasteland, is het vogelbekdier. Een dier met heel wat bijzondere kenmerken. Zo is dit het enige zoogdier ter wereld dat eieren legt en bestaat het uiterlijk uit een bizarre combinatie van drie dieren: de snavel wat een eend, de romp van een mol en de staart van een bever. Laat je niet misleiden door het schattige uiterlijk van het vogelbekdier: de mannetjes beschikken over een giftige angel die weliswaar niet dodelijk is voor mensen maar wel behoorlijk pijnlijk kan zijn.

Lees ook:  Weergaloze stormtaferelen in 55.000 foto's

dieren in Australië spotten

Vogelbekdier

Helmkasuaris (Cassowary)

Met een lengte van wel 180 centimer is de helmkasuaris moeilijk over het hoofd te zien. Het dier is verwant aan de emoe en struisvogel en wordt gekenmerkt door zwarte veren en een opvallende kam. Wil je deze dieren in Australië spotten, dan kan je het beste afreizen naar Port Douglas of Mission Beach.

dieren in Australië spotten

Helmkasuaris

Wombat

Nog zo’n bijzonder dier is de wombat, die ook al een hoog schattigheidsgehalte heeft. Het buideldiertje leeft voornamelijk op Tasmanië maar ook daar heb je een kleine kans om hem in het wild tegen te komen. Wombats houden zich namelijk graag schuil in hun hol gedurende de dag. Kom je tijdens je reis door Australië in Sydney, dan kan je ze ook spotten bij de Blue Mountains, of tijdens een verblijf in Melbourne bij Wilsons Promontory.

dieren in Australië spotten

Wombat

Dingo

Ze zijn enigszins berucht en dat heeft alles te maken met hun wilde aard. Dingo’s hebben een schattig uiterlijk maar deze wilde honden dienen niet onderschat te worden en zijn misschien nog wel het best te vergelijken met wolven. Overigens horen dingo’s oorspronkelijk niet thuis in Australië: ze zijn ooit meegenomen hier naartoe en vormen nu de grootste landjager op het continent. In het wild leven ze op Fraser Island, waar je ze tijdens een tour eenvoudig kunt spotten. Tip: laat op dit eiland nooit eten rondslingeren, zeker niet tijdens een kampeertripje. Voor je het weet staat er een dingo naast je tent!

Lees ook:  Geometrische kleurenpracht van koralen

dieren in Australië spotten

Dingo

Meer bijzondere dieren in Australië ontdekken?

Dit is slechts een greep uit de lange lijst met unieke fauna die je tijdens een rondreis door Australië tegen kunt komen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de echidna of de netelige duivel? Onderstaande documentaire van National Geographic geeft een compleet kijkje in het unieke dierenrijk van Australië:

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down