Inburgeren aan de Costa del Sol

1177 VIEWS
Inburgeren aan de Costa del Sol

Ik kom er al vele jaren. De ruigheid, de taal, de levensstijl, ik voel me er in thuis. Sinds een aantal jaren woon ik er, in mijn geliefde Spanje. Nee, anders gezegd, ik woon aan de Costa del Sol. Ogenschijnlijk Spanje, maar in wezen niet vergelijkbaar met de rest van het land.

Hier vind je een mix van Noord Europeanen (die met geld, voornamelijk), Engelsen (die met weinig geld, hoofdzakelijk), Arabieren (die met uitbundig geld en vrouwen, vooral) en Russen (die met goud en glitter, met name). Zij worden afgewisseld met de in de horeca en schoonmaak werkende Zuid Amerikanen en uiteraard de Costa-del-Sol- Spanjool, welke niet te vergelijken is met een Madrileen, Catalaan, Galiciër of Bask.

Gemiddeld wordt er aan de Costa een mix gesproken van al die wereldse talen, wat maakt dat iedereen zich al snel verstaanbaar waant.  En die zuidelijke Spanjool heeft het er mee te stellen, want hij leeft ervan. Inburgeren is hier zo gefixt, zo zou het kunnen lijken. Je wordt immers snel begrepen, er gingen je al velen voor in je Spanje-avontuur.  Soort zoekt soort, waardoor de mensen van verschillende nationaliteiten toch vaak bij elkaar kruipen.

Het was immers etenstijd – een uur of 10 ´s avonds. Was dit nou het aperitief of de tapa?

Zo was ik eens op een verjaardag van een bevriende Nederlander en genoot ik van de traditionele setting. De vrouwen op de bank, de mannen rond de statafel. Gemengde Hollandse hapjes die rondgingen, van de Hollandse supermarkt. De gasten waren voornamelijk golfers en van verschillende nationaliteiten, en keken enigszins verbaast naar de mini frikandel en bitterbal.

Lees ook:  Een zwevende tuin van 30.000 bloemen

Trots werd vermeld dat er al gegeten was, maar dat dit nou Nederlands was, bittterbal met mosterd en frikandel met mayo. Wel een Spaanse wijn erbij, want die is lekker goedkoop; ´bij de supermarkt slechts 2,39´. Let wel, we zaten op één van de mooiste en meest luxe locaties van de Costa del Sol,  uitzicht tot aan Gibraltar en zwaluwen scherend over onze hoofden…

Altijd zomer aan de Costa, inburgeren zo gefikst.


De ondernemende Simone Kerkdijk woont sinds 2 jaar aan de Spaanse Costa, waar stempelende instanties, flamenco en tapas haar leven kleuren.  Haar ex-geliefde drukte haar op het hart altijd de ´paradijsvogel´ te blijven die ze is en er vooral ook trots op te zijn. Met deze warme en kleurrijke ingrediënten schrijft Simone voor Paradijsvogels Magazine korte verhalen die uit het leven gegrepen zijn. Olé!

Beeld: Rogier Bos

MEER INSPIRATIE

De beste animatiefilms allertijden
Strijp-S Eindhoven
Papierloos leven
Meer opbergruimte creëren in huis