In Japanse restaurants laat men prachtig gevouwen papiertjes achter als fooi

18 januari 2018
253

Wat begon als een toevallige opmerkzaamheid van de Japanse ober Yuki Tatsumi groeide uit tot een landelijke project waar dankbaarheid symbolisch centraal staat. Yuki, werkzaam als ober in één van de eetgelegenheden die Japan rijk is, merkte bij het afruimen van een tafel een papieren miniatuur kunstwerkje op, gevouwen van het omhulsel van de eetstokjes.

Aandachtsvolle fooi

In Japan is het geven van een fooi in de vorm van geld erg ongewoon. Het met aandacht gevouwen omhulsel voelde voor hem dan ook als een discrete manier om tóch waardering te kunnen uiten voor het eten en de bediening. Na deze ontdekking vielen hem steeds vaker prachtig gevouwen papiertjes op met waarschijnlijk dezelfde intentie: een discreet en gemeend dankjewel geven.

Het inpakken van de de eetstokjes is een manier om de gast te verwelkomen.
Het vouwen van het papieren omhulsel een gebaar van dankbaarheid terug naar de gastheer

Dankbaarheid in vele vormen

Dat de dankbaarheid van Japanse restaurant bezoekers vele vormen aanneemt werd duidelijk toen Yuki besloot de origami fooien te verzamelen en andere horeca eigenaars vroeg hetzelfde te doen. Inmiddels heeft hij met zijn project Japanese tip meer dan 13,000 kleurrijke kunstwerkjes verzameld en vormt het geheel een prachtig symbool voor échte waardering. Mooi hoe zo iets kleins dat met oprechtheid gemaakt wordt zo'n groots gebaar af kan geven.

De kleine origamiwerkjes werden ineens door honderden restauranteigenaren gezien

Japanese tip - uitgelicht 2

Japanse tip - 3

Japanese tip 4

Japanese tip - 14

Japanese tip - 12

Japanese tip - 10

Japanese tip - 11

Japanese tip - 4

Meer dan 8,000 gevouwen fooien waren te zien in de expositie Japanese tip

Japanese tip - 6

Japanese tip - 5

Origami kunst is er in alle soorten en maten. Wat voor prachtigs je kan vouwen wanneer je niet aan het papieren omhulsel van Japanse eetstokjes gebonden bent is onder andere te zien in dit artikel. Deze kunstenaar had zich voorgenomen 1000 dagen lang een papieren kraanvogel te vouwen. Wij hebben een selectie gemaakt van de meest bijzondere, gedetailleerde en kleurrijke. 

Lees ook:  Ultieme geluksmomenten in hartverwarmende illustraties

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een onvergetelijke vakantie bij Recreatiepark de Leistert in Limburg

Wat is kinetische kunst?

Zo organiseer je een Hawaii themafeest

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden opa

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings