Deze man repareert gratis waardevolle serviezen die gebroken zijn door de aardbeving

27 april 2016
281

In het zuiden van Japan ligt het eiland Kyushu. Dit gebied werd de afgelopen tijd getroffen door een serie aardbevingen: met een kracht van 7,3 op de schaal van richter richtte de schokken veel schade aan en maakten ze helaas ook dodelijke slachtoffers. Het leven gaat in andere delen van de wereld tamelijk snel weer verder na een dergelijk nieuwsbericht, maar rondom de stad Kumamoto zijn inwoners nog elke dag bezig hun leven weer op te pakken en de schade te herstellen.

Familieservies met sentimentele waarde

kintsugi

Eén man probeert op zijn manier deze mensen te helpen: door het gratis repareren van hun familieservies. Het lijkt op het eerste gezicht wellicht triviaal en bagatelliserend om dergelijke hulp te bieden voor het repareren van koppen en schotels - wat maakt een gebroken bord nu uit wanneer je huis in puin ligt, of erger? Maar het servies gaat in de Japanse traditie vaak al generaties mee en heeft daardoor een hoge sentimentele waarde. Voor veel families is het weer kunnen gebruiken van de oude schaaltjes en kommetjes daarom een onderdeel van het 'helen' na een dergelijke ramp.

Kintsugi: imperfecties zijn juist mooi

nakmura4

De man die zich hiervoor inzet is een businessman uit Tokyo met een passie voor kintsugi: een Japanse kunstvorm waarbij gebroken servies wordt gemaakt met goudlijm. De breuklijn blijft na reparatie zichtbaar, maar maakt het servies eigenlijk nog mooier. Imperfecties mogen gezien worden en zijn juist een wezenlijk deel van de geschiedenis. Het is een mooie analogie met het leven van de mensen zelf wiens leven ook - letterlijk - in stukken lag en wat ze proberen te herstellen. Je gaat weer door, maar er zal altijd iets achterblijven op je ziel wat je herinnert aan zo'n gebeurtenis.

Lees ook:  Handgemaakte vlinders, motten en cicaden van stof

Mooi hoe iemand met een kleine daad een bijzonder lichtpuntje van hoop kan bieden!

Er bestaan ook kintsugi-doe-het-zelf-pakketjes om zelf je gebroken koppen te lijmen met goudlijm. Kijk hier voor meer informatie.

nakmura3 nakmura5 nakmura4 nakmura6 nakmura7

[hr]

Meer inspiratie opdoen? Meld je aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang wekelijks de beste artikelen:

[mc4wp_form id="15395"]

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Griekse mythologie: de schepping van de wereld

Zo wordt alcoholvrije wijn gemaakt

Het troostende effect van begrafenis liedjes

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden broer

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings