Deze man repareert gratis waardevolle serviezen die gebroken zijn door de aardbeving

1510 VIEWS
Deze man repareert gratis waardevolle serviezen die gebroken zijn door de aardbeving

In het zuiden van Japan ligt het eiland Kyushu. Dit gebied werd de afgelopen tijd getroffen door een serie aardbevingen: met een kracht van 7,3 op de schaal van richter richtte de schokken veel schade aan en maakten ze helaas ook dodelijke slachtoffers. Het leven gaat in andere delen van de wereld tamelijk snel weer verder na een dergelijk nieuwsbericht, maar rondom de stad Kumamoto zijn inwoners nog elke dag bezig hun leven weer op te pakken en de schade te herstellen.

Familieservies met sentimentele waarde

kintsugi

Eén man probeert op zijn manier deze mensen te helpen: door het gratis repareren van hun familieservies. Het lijkt op het eerste gezicht wellicht triviaal en bagatelliserend om dergelijke hulp te bieden voor het repareren van koppen en schotels – wat maakt een gebroken bord nu uit wanneer je huis in puin ligt, of erger? Maar het servies gaat in de Japanse traditie vaak al generaties mee en heeft daardoor een hoge sentimentele waarde. Voor veel families is het weer kunnen gebruiken van de oude schaaltjes en kommetjes daarom een onderdeel van het ‘helen’ na een dergelijke ramp.

Kintsugi: imperfecties zijn juist mooi

nakmura4

De man die zich hiervoor inzet is een businessman uit Tokyo met een passie voor kintsugi: een Japanse kunstvorm waarbij gebroken servies wordt gemaakt met goudlijm. De breuklijn blijft na reparatie zichtbaar, maar maakt het servies eigenlijk nog mooier. Imperfecties mogen gezien worden en zijn juist een wezenlijk deel van de geschiedenis. Het is een mooie analogie met het leven van de mensen zelf wiens leven ook – letterlijk – in stukken lag en wat ze proberen te herstellen. Je gaat weer door, maar er zal altijd iets achterblijven op je ziel wat je herinnert aan zo’n gebeurtenis.

Lees ook:  Man zaait duizenden bloemen voor zijn blinde vrouw

Mooi hoe iemand met een kleine daad een bijzonder lichtpuntje van hoop kan bieden!

Er bestaan ook kintsugi-doe-het-zelf-pakketjes om zelf je gebroken koppen te lijmen met goudlijm. Kijk hier voor meer informatie.

nakmura3 nakmura5 nakmura4 nakmura6 nakmura7


Meer inspiratie opdoen? Meld je aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang wekelijks de beste artikelen:

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

De magie van de draaitafel
Kunstige calligrafie in 3D perspectief
Kintsugi: prachtige imperfecties
Het grootste houtsnijwerk ter wereld