In het noordelijkste puntje van Zweden vind je een sauna in de vorm van een ei

958 VIEWS
In het noordelijkste puntje van Zweden vind je een sauna in de vorm van een ei

Het Zweedse kunstenaarsduo Bigert & Bergström hebben een zonne-ei ontwikkeld die dienstdoet als sauna. Dit gouden ei is te vinden in Kiruna, de meest noordelijke plaats in Zweden. Naast plek om op te warmen in de winter, is dit een belangrijke ontmoetingsplaats voor de lokale bewoners.

Een volksverhuizing

Kiruna ondergaat momenteel een grote verandering. Het is een stad die meer dan 100 jaar geleden is ontstaan door de winning van ijzererts, maar de consequentie die dit met zich meebrengt is dat de hele stad aan het verzakken is. Conclusie van het stadsbestuur: de hele stad moet verhuizen en binnen 20 jaar drie kilometer verderop liggen.

Een plek van rust en samenkomst

De ijzerertsmijn is een belangrijke bron van inkomsten voor Kiruna, maar de verwoesting van het landschap, het milieu en de architectuur zijn ook reden voor debat. Het solar-ei is ontwikkeld als sociaal beeldhouwwerk waar inwoners en bezoekers van de stad elkaar kunnen ontmoeten en de uitdagingen met elkaar kunnen bespreken.

Hoewel er een beladen insteek achter het werk zit, heeft het ook een positieve zijde. Sauna’s zijn in het Scandinavische gebied namelijk niet weg te denken. De sauna heeft een belangrijke positie om inwoners na een koude dag te verwarmen en waar zij met elkaar op bepaalde gebeurtenissen kunnen reflecteren.

Lees ook:  Het eerste huis dat Gaudí ooit ontwierp kun je binnenkort bezoeken

Bigert & Bergström hebben met de ontwikkeling van het zonne-ei die traditie in hun achterhoofd gehouden. Het ei is een symbool voor gedachten van wedergeboorte van de stad en fungeert tegelijkertijd als broedkast waar ideeën met elkaar uitgewisseld kunnen worden.

Een hartvormige kachel

Het ei is gemaakt van een roestvrije gouden spiegelplaat. Dankzij de veelzijdige vorm wordt de omgeving op verschillende manieren weerspiegeld. Het gebruik van spiegelplaat is bedoeld om – wanneer mensen reflecties van de stad zien – gesprekken op gang te brengen over het klimaat en duurzame gemeenschapsontwikkeling.

Het interieur van het ei bestaat uit hout. De wandpanelen en de vloer zijn van pijnboomhout en de banken zijn gemaakt van eikenhout. In het midden staat een hartvormige saunakachel, gemaakt van ijzer en steen. Deze kachel kan de ruimte verwarmen tussen 75 en 85 graden Celsius.

Hier zouden we best een keer in willen zitten, om daarna af te koelen in de sneeuw…

egg 1

egg 2

egg 3

egg 4

egg 5

egg 6

egg 7

egg 8

egg 9

egg 10

egg 11

egg 12

egg 13

egg 14

Ook in Duitsland zijn bijzondere sauna’s en kuuroorden te vinden om tot rust te komen. Zo bestaat er een maneschijnsauna en kun je ontspannen op een zouttapijt

MEER INSPIRATIE

Ontmoetingen met mooie vloeren
Een toevluchtsoord voor moderne pelgrims
Mystieke bruggen die uitnodigen om de overkant te ontdekken
Rendieren spotten in stijl