In dit Japanse restaurant wordt niks weggegooid

13 juli 2017
220

In de wijk Brooklyn in New York vind je het Japanse restaurant Okonomi. Met dit restaurant is iets bijzonders aan de hand. De eigenaar Yuji Haragochi hanteert namelijk een zero waste beleid, wat inhoud dat hij zo min mogelijk bruikbaar voedsel weggooit. Per dag gooit hij maximaal twee vuilniszakken weg en dat is in onze consumptiemaatschappij vrij zeldzaam.

Het Mottainai-principe: verspillen is zonde

Yuji vertrok in 2007 vanuit Japan naar New York en opende daar zijn restaurant Okonomi geopend. Hij werkt volgens het Japanse principe Mottainai. Dit heeft een tweeledige betekenis: enerzijds betekent het dat alle kleine dingen een ziel hebben (en je dus goed voor alles wat je bezit moet zorgen), anderzijds staat het voor het “wat-zonde-gevoel” als je dingen verspilt, terwijl je het nog makkelijk kunt gebruiken.

Waarom zorgen voor zo min mogelijk afval

Over hoe Yuji op het idee is gekomen te gaan werken met een zero-waste-beleid zegt hij:

Na jarenlang in de visindustrie te hebben gewerkt realiseerde ik me dat grote delen van de vis niet worden gebruikt. Vooral de koppen en graten. Ik wilde daar verandering in brengen door manieren te vinden om die delen van de vis toch in mijn recepten te kunnen verwerken.

In Okonomi wordt zowel ontbijt, lunch als diner geserveerd. De producten worden door de chefs dan ook gedurende de dag gebruikt en verwerkt in verschillende soorten gerechten. Overdag sashimi, 's avonds bijvoorbeeld noedels of ramen (een Japanse maaltijdsoep) waar de basis weer met de restdelen van de ochtendvis van wordt gemaakt. Aan het einde van de dag wordt er welgeteld één vuilniszak weggegooid.

Lees ook:  Doris Jones (91) helpt samen met haar 2 katten bij het ontdekken van archeologische sites

Okonomi 1Wat Wat de pot schaft

Okonomi is een zogeheten walk-in-restaurant en heeft 12 zitplekken. Yuji haalt zijn vis lokaal en wat er die dag binnenkomt, dat wordt gebruikt. In Okonomi zal je dan ook geen menukaart vinden. Je wordt uitgenodigd om plaats te nemen en kan vervolgens kiezen uit een viertal gerechtjes.

Our Kickstarter campaign to fund @osakanabk runs through March 31st!

Een bericht gedeeld door OKONOMI (@okonomibk) op

Hoogwaardige cuisine van kliekjes

De meerderheid van de mensen gooit gedachteloos veel bruikbare dingen weg als afval, terwijl je daar heel lekker en hoogwaardig eten van kan maken. Yuji bewijst dat met zijn recepten. Hopelijk zet Yuji met zijn enthousiasme en filosofie andere mensen aan om ook te gaan leven volgens het Montainai-principe.

Bekijk hieronder een aantal foto’s van dit bijzondere restaurant (er zijn er meer te vinden op Instagram), maar allereerst wordt Okonomi aan je geïntroduceerd in dit filmpje.

https://www.youtube.com/watch?v=rMa2v3ipsnQ

?

Een bericht gedeeld door OKONOMI (@okonomibk) op

CHILLED mussel and pea shoyu ramen //?? @yujiramen coming soon to 150 Ainslie st.

Een bericht gedeeld door OKONOMI (@okonomibk) op

Yuji San breaking down fluke for #ramenomakase tonight #localseafood #mottainai

Een bericht gedeeld door OKONOMI (@okonomibk) op

#unimisomazemen #localseafood #yujiramen @yujiramen tonight till 11pm ?✌

Een bericht gedeeld door OKONOMI (@okonomibk) op

Ichijusansai ? ? @nickdierl

Een bericht gedeeld door OKONOMI (@okonomibk) op

Nog meer lezen over restaurants met een goed concept? In dit restaurant in Japan werken alleen maar mensen met dementie: je krijgt dus nooit wat je bestelt, maar dat is juist de bedoeling..

reuters.com

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Griekse mythologie: de schepping van de wereld

Zo wordt alcoholvrije wijn gemaakt

Het troostende effect van begrafenis liedjes

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden broer

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings