In deze 5 zelfoogsttuinen doe je boodschappen op het land

17 september 2019
808

Je boodschappen niet in de supermarkt, maar op het land doen. Dat kan bij een zelfoogsttuin. We schreven op Paradijsvogels Magazine al eerder over prachtige pluktuinen om bloemen en kruiden te kunnen plukken. In de zelfoogsttuin kun je naast kruiden en bloemen de meest verse groenten zelf oogsten aan de hand van de seizoenen. De boer zorgt voor het land, maar het zijn ook een beetje jouw groenten. Zodra ze oogstrijp zijn krijg je een bericht en kun je je eigen worteltjes, kolen of pompoenen uitzoeken.

Samen oogsten of koffie drinken

De meeste boeren die een zelfoogsttuin beginnen willen verandering brengen in de connectie met ons voedsel. Hier weet je precies hoe je groenten worden verbouwd, is alles biologisch en oogst je alleen wat je nodig hebt. De meeste zelfoogsttuinen zijn ook ontmoetingsplekken voor buurtbewoners. Samen oogsten, een kopje koffie drinken of recepten uitwisselen: gelijkgestemden kunnen zomaar vrienden worden.

Ook voor mensen zonder groene vingers

Ho werkt het: Je betaalt een jaarlijks bedrag waarmee je gemiddeld zo'n 34 weken van het land kunt eten. Zo is de boer verzekerd van een inkomen. Via nieuwsbrieven, websites en Facebook delen de boeren welke gewassen er klaar zijn om te oogsten en ga met je eigen lege tas op pad, om met een goedgevulde weer richting huis te keren. Dat scheelt ook weer verpakkingsmateriaal en vervoerskosten!

Ook (klein)kinderen vinden het prachtig om de groenten te zien groeien en zelf voorzichtig de aardappelen te rooien. De zelfoogsttuinen zijn in opkomst, ook voor mensen zonder groene vingers, dus kijk snel of er al een zelfoogsttuin bij jou in de buurt te vinden is.

Lees ook:  De helende kracht van aloë vera en hoe ze te kweken

1. Vergeten groenten, blije bijen en lekkere recepten - De Nieuwe Akker | Schalkhaar

Boer Jan-Jaap begon in 2011 zijn eigen zelfoogsttuin vlakbij Deventer. Al het werk doet hij zelf, met sporadische hulp van vrienden of leden van de zelfoogsttuin. Elke week post Jan-Jaap een bericht op de website waarin te lezen is welke groenten klaar zijn om te oogsten, waar ze precies staan, hoe ze geoogst moeten worden en hoeveel een gemiddelde persoon eet. Ook zijn er van alle groenten uit de zelfoogsttuin meerdere recepten te vinden op zijn website en staan er bijenkasten van bevriende imkers aan de rand van het land. Zo zijn de bijen blij met voldoende voedsel en is de boer blij met het goeie bestuiving van zijn gewassen.

Kolen_in_de_oogsttuin (4)


2. Onthaasten bij de grote stad - Kansrijk | Groenekan

In de tuin van Kansrijk is boer Miklós alle oogstmomenten aanwezig. Met gekleurde vlaggen geeft hij aan waar de oogstklare groenten staan en er is een gezellig plekje voor koffie en thee. Om even bij te komen van je week, het oogsten of recepten en verhalen met elkaar te kunnen delen. Via Facebook houdt Miklós zijn leden op de hoogte van de vorderingen op de akker. Groenekan ligt vlakbij Utrecht, dus echte stadbewoners kunnen ook genieten van het oogsten op het land.

SAM_4092

 3. Een plaatje draaien en een peultje plukken - Het Proefveld | Haren

In deze zelfoogsttuin in Groningen kun je terecht voor je groenten en kruiden. Boer Gijs verbouwt ook groenten in de kas. Zijn koffie staat altijd klaar en het streven is om zeven verschillende kruiden en groenten aan te bieden per week. Veel deelnemers genieten er van om buiten te zijn. Het Proefveld is een plek om elkaar te ontmoeten en tips en recepten uit te wisselen.

Lees ook:  Een nieuwe tuin aanleggen doe je zo!

https://www.facebook.com/hetproefveldvanharen/videos/1154414038014997/

Gijs maakt in het filmpje een foutje: een lidmaatschap kost €250 per jaar, niet per maand. 

4. Van kantoor naar het veld - De Stadsgroenteboer | Amsterdam

Ook in de grote stad komen steeds meer initiatieven voor het bewust omgaan met voedsel, zoals de Stadsgroenteboer. Na een studie bedrijfskunde en jaren op kantoor gooide boer Wout het roer om en begon zich te verdiepen in het biologisch verbouwen van voedsel. Momenteel rond hij zijn landbouwstudie af en loopt hij stage bij MijnStadstuin, maar de gewassen van de Stadsgroenteboer groeien al flink. Je kunt hier een zelfoogstpakket, waarbij je zelf je groenten mag oogsten, of het Wout-pakket nemen. Bij dat laatste pakket oogst Wout de groenten en kun je het direct meenemen.

20987206_127330551224442_969617965475430400_n

5. Bloemenvelden, buurtbewoners en bosuitjes - Stadstuinderij Wij Telen Groente | Haarlem

De akker van Wij Telen Groente ligt naast een verpleeg- en verzorgingstehuis en samen met de bewoners wordt er goed voor de kruiden, bloemen en groenten gezorgd. De cliënten kunnen genieten van de tuin, terwijl ze in beweging blijven en actief zijn in de buitenlucht. En zo kunnen de deelnemers 30 weken per jaar verse groenten komen oogsten. Wij Telen Groente is een onderdeel van de Nieuwe Akker (een andere dan die in Schalkhaar), waar ook Moestuin Leyduin, met een kruidencirkel en fruitbomen, en de Kweektuinkas onder vallen. Hier worden ook kwetsbaardere gewassen geteeld.

Wijtelengroente


Zijn we nog zelfoogsttuinen vergeten die echt in dit rijtje thuishoren? Laat het ons weten!

Een zelfoogsttuin is niet alleen lekker om van te eten, maar kan er ook prachtig uit zien. Bekijk hier de mooie bloemen die horen bij het fruit en de groenten die we bijna dagelijks eten

Lees ook:  9x leuke Europese autovakantie bestemmingen

Beeld: dasha11 / 123RF Stockfoto

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wat moet je doen als je niet lekker in je vel zit?

De betoverende zang van Sirenen: verleiding en gevaar op zee

De holistische kijk op psychische gezondheid

Onbekende culturen en hun gewoontes

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down