De kracht van Ikigai, 'het geluk altijd bezig te zijn'

9 november 2017
81

Op het Japanse eiland Okinawa wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld. Hier leven zij o.a. volgens "Ikigai". Letterlijk vertaald betekent dit "het geluk altijd bezig te zijn".

Anno 2017 is de gemiddelde levensverwachting groter dan 100 jaar geleden. Mensen worden ouder, maar hoe blijven we gelukkig? Dat is een van de grote vragen des levens. Is Ikigai hierop het antwoord? Dat is iets wat de auteurs van het gelijknamige boek - Francesc Miralles en Héctor Garcia - hebben onderzocht.

Er zijn heel wat interessante lessen uit te trekken. De meesten zijn wellicht bekend, maar het is interessant om te zien hoe alles samenwerkt - daar zit ook voor een groot deel de crux. Wij zetten er vijf voor je op een rij. Wil je dit interessante boek toevoegen aan je collectie, dan kan je het hier krijgen.

1. Blijf altijd 'werken'

Dit was ook een van de levensmotto's van de Japanse arts dr. Hinohara. Als je langer blijft werken houd je je hersenen scherp. Het is belangrijk om je brein actief te houden, zodat je niet alleen fysiek, maar ook mentaal gezond blijft.

Veel mensen beseffen niet dat doorwerken gezond voor je is, zo verklaart RTL Nieuws. Mensen die minder werken blijken vaker ziek. Zolang het fysiek niet te zwaar en inspannend is kan het geen kwaad om na het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd door te werken. Het is goed voor het hart, de longen, maar ook voor de geest.

Ikigai 7

2. Hara hachi bu

Eet tot je 80% vol zit. Dit wordt ook wel aangeduid met de term "hara hachi bu". De Japanse ouderen eten zich nooit helemaal vol. Zij zijn ervan overtuigd dat het gezonder is voor je lichaam om niet te veel te eten.

Lees ook:  Van zorg naar levenskunst

Wij zijn in de Westerse wereld vaak gewend om te eten tot je 'vol' zit, maar dit gevoel wordt vanuit je hersenen gereguleerd. Het kan soms wel 20 minuten duren voordat je het signaal doorkrijgt dat je verzadigd bent, maar dan loop je de kans dat je eigenlijk al te veel hebt gegeten.

Aandacht is het sleutelwoord. Je hoeft niet helemaal uit te rekenen hoeveel van wat er op je bord ligt 80% is. Als je de tijd neemt voor het nuttigen van een maaltijd en daarbij ook niet te snel eet, dan komt het gevoel van verzadiging sneller in je op en stop je op tijd met eten.

brooke-lark-230140

3. Beweeg

Dit kan je natuurlijk zien als een open deur, maar het is echt cruciaal om langer in leven te blijven. Door te bewegen worden niet alleen gelukshormonen aangemaakt, maar blijf je ook fit (en dat is tevens heel goed voor de hersenen). Een zittend bestaan wordt door de auteurs aangemerkt als "de vijand van jeugdigheid".

In Japan geloven de mensen dat wij gemaakt zijn om één te zijn met de natuur. En die gedachtegang is niet eens zo vreemd, want het maken van een wandeling en geregeld de natuur opzoeken helpt bij het opladen van je batterij.

aaron-burden-160095

4. Sta voor anderen klaar

Door je leven met anderen te delen en voor elkaar klaar te staan, wordt het leven draaglijker. Ook de kinderen die in Okinawa opgroeien krijgen de normen en waarden mee van samenwerken. Samen krijg je immers meer gedaan. Het is daarom ook van cruciaal belang om bijzondere vrienden om je heen te verzamelen. Mensen met dezelfde interesses staan voor elkaar klaar. Dit wordt "moai" genoemd.

Lees ook:  De nieuwe stiltecoupé van de NS is een walhalla voor leesfanaten

5. Leef in het hier en nu

Als je met een glimlach door het leven gaat is de wereld een stuk mooier (ook al is de wereld niet altijd even mooi). Het is soms moeilijk om echt in het hier en nu te leven, maar bedenk je dan dat het verleden achter je ligt en de toekomst is nog onbekend. Het enige wat je hebt is nu, dit moment.

Interessante TEDtalk

Wil je nog meer wijsheid opdoen over hoe je lang en gelukkig kunt leven, bekijk dan ook deze TEDtalk van Dan Buettner. Hij schrijft o.. voor National Geographic en doet onderzoek naar 's werelds langstlevende volkeren. Ook hij is naar Okinawa geweest en deelt hier zijn kennis.


Naast de Japanse inwoners van Okinawa hebben ook de Denen een recept voor geluk: hygge. Het tegengif voor de koude winter, de regenachtige dagen en de uitgestreken duisternis.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Alles wat je moet weten over bruine edelstenen

Workation: Werken in een inspirerende omgeving

Sieraden schoonmaken

Alles wat je moet weten over lemurische kristallen

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings