Je wenst iedereen minstens 1x in het leven een lerares als Sheila Rozann toe

3954 VIEWS
Je wenst iedereen minstens 1x in het leven een lerares als Sheila Rozann toe

Niet alleen voor kinderen is balletlerares Sheila Rozann op haar 88e een bron van inspiratie, ook voor volwassenen is ze met haar kracht en levenslust hét voorbeeld dat je ook op je 50e nog een heel leven voor je hebt.

Al meer dan 60 jaar geeft ze met grote passie balletles. Al haar kinderen behandelt ze als gelijken en ze krijgen les alsof ze stuk voor stuk geschikt zijn voor de positie van eerste solist. Maar ze leert hen niet alleen een goede danser te worden, ze krijgen ook lessen over het leven. En wie zou nou niet levenslessen van deze inspirerende en stralende Rozann willen krijgen!

Je denkt dat ik een balletlerares ben, maar ik geef eigenlijk les in de kunst van het leven.

Sheila Rozann staat midden in het leven

Haar neef bezocht haar afgelopen jaar in haar woonplaats in Santa Fe in New Mexico. Hij wist niet wat hem overkwam toen hij haar lessen bezocht. Al haar levenservaring projecteerde ze op een positieve manier op haar leerlingen met veel warmte, liefde en vastberadenheid, iets wat hij nog nooit eerder bij een docent had gezien. Elke weekdag gaat ze na de lunch naar de dansschool waar ze tot 19 uur les geeft. Als hij ‘s avonds met haar ging eten, was ze nog energieker dan hij, vol van de intensieve samenwerking met haar leerlingen. Met haar positieve levensinstelling beleeft ze ongelofelijk veel plezier aan het begeleiden van deze kinderen.

Lees ook:  Ballerina figureert in de schilderijen van Edgar Degas

Wees trots op jezelf

Wat maakt haar manier van lesgeven zo bijzonder? Voor haar is balletles een middel om haar leerlingen iets over het leven bij te brengen, zoals discipline en dat je wat je doet goed moet doen. Ze leert hen trots op zichzelf te zijn en geeft hen zelfvertrouwen. Volgens Rozann werpt deze aanpak zijn vruchten af bij de kinderen op school. Ze hebben minder moeite met opletten en huiswerk maken. In hun werkende leven helpt het hen goed te presteren.

Lerares in levenskunst

Volgens Rozann kun je niet vroeg genoeg beginnen met het bijbrengen van levenslessen. “Je denkt dat ik een balletlerares ben, maar ik geef eigenlijk les in de kunst van het leven.” Haar kijk op het leven waarin ze ballet als leidraad gebruikt, is heel verfrissend en inspirerend, niet alleen voor haar balletleerlingen maar voor ons allemaal.

Rozanns levenlessen

In dit filmpje vertelt ze over de kunst van het leven en wat haar levenslessen zijn:

“Ballet betekent niet dansen in een kostuum en doen alsof. Ik zie het als een dans van het lichaam die komt van liefde, toewijding, kennis, geduld en hard werken.” Leer jezelf gedisciplineerd te zijn door iets met overgave te doen.

“Mij maakt het niet uit of mijn leerlingen bij een gezelschap gaan dansen. Ik geef hen les alsof iedereen eerste solist kan worden. Degenen die het beste worden, zijn degenen die goed luisteren en écht horen wat de docent zegt. Vervolgens concentreren ze zich om met hun lichaam te doen wat van hun gevraagd wordt.” Focus goed op wat je doet, alleen dan lukt het.

Lees ook:  Achter de schermen: kunstzinnig zelfportret van een ballerina

“Je kijkt naar een roos en hoe mooi die eruit ziet. Hij is helemaal goed van zichzelf en geeft je een goed en fijn gevoel. Zo voelt een goede balletpose ook.” Je krijgt er een fijn gevoel van. Mooie dingen (maken), geeft je een geluksgevoel.

Om over na te denken.

Sheila Rozann

Via apartmentherapy

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Pirouettes op het asfalt
Video|Deze 77 jarige ballerina danst nog steeds
Wat je nog niet wist over Alexandra Radius
Ballerina figureert in de schilderijen van Edgar Degas