Idyllische geheime tuinen in Parijs, Utrecht en Groot-Brittannië

20 augustus 2017
1265

Soms is het fijn om je in de natuur te kunnen terugtrekken van de stress uit het dagelijkse leven. Dat kan op de Veluwe, maar ook in het groen van een tuin. Wat fijn is aan een geheime tuin is dat veel mensen niet van het bestaan af weten. Het mystieke karakter van zo'n plek, vaak verstopt achter een hoge muur en van veel groen voorzien, zorgt ervoor dat de wereld even ver weg lijkt.

Geheime tuinen in Parijs

Genieten van de rust, groen om je heen en fluitende vogels geven de energie om weer fris voor de dag te komen. Woon je in een grote stad, dan hoort drukte er nu eenmaal bij en is groen vaak een schaars goed, maar veel steden hebben een of meer geheime tuinen die voor publiek toegankelijk zijn, waaronder Parijs.

1. Jardin des Champs-Elysées

Een van de drukste straten van Parijs is des Champ-Elysées. Haaks op deze straat bevindt zich de rue du Faubourg Saint-Honoré. Hier vindt je het Palais de l'Elysée, de ambtswoning van de Franse president. Wat veel mensen niet weten is dat bij dit paleis een grote tuin hoort: de Jardin des Champs-Elysées.

Ondanks dat het paleis de presidentiële residentie is, is het mogelijk is om de tuin te bezoeken. Deze tuin herbergt meer dan 100 soorten bomen en planten die soms al eeuwen oud zijn. Met haar 2 hectare, fonteinen en zwembaden wordt ze vaak omschreven als een van de mooiste tuinen van Parijs.

De Jardin des Champs-Elysées is elke laatste zondag van de maand geopend. Van oktober tot en met maart van 12:00 - 17:00 uur en van april tot en met september van 13:00 tot 19:00 uur.

2. Jardin des Abbesses 

De Jardin des Abbesses ligt in Montmartre, op 5 minuten loopafstand van de Sacré Coeur. Het is een tuin van klein formaat en bevat veel medicinale planten en kruiden. Deze tuin bestaat al sinds de 12e eeuw en was onderdeel van de Abdij van Montmartre (vandaar de naam Abesses). Deze abdij werd gebouwd in opdracht van koning Lodewijk VI voor zijn vrouw Adelheid van Savoye.

Lees ook:  5 tips om je tuin een nieuwe uitstraling te geven

Deze bijzondere kruidentuin ligt verscholen achter een aantal gebouwen. Hier ben je echt even weg van alle tumult. Wat tevens bijzonder is om mee te pakken bij een bezoek aan deze tuin is Le Mur des je t'aime, op het nabijgelegen Jehan Rictusplein.

Dit bijzondere kunstwerk is ontworpen door Frédéric Baron en Claire Kito en bevat meer dan 300 liefdesverklaringen in 250 talen. Het is bedoeld als een plek van verzoening, in een wereld waar mensen door oorlog en geweld uit elkaar worden gedreven. De muur staat symbool voor de kracht van liefde en vrede.

3. Jardin Saint-Gilles Grand Veneur - Pauline-Roland

De Jardin Saint-Gilles Grand-Veneur Pauline-Roland hoort bij het Hotel Grand-Veneur en stamt uit de 17e eeuw. De tuin is omgeven door gebouwen, waardoor veel mensen niet van het bestaan afweten. Deze tuin ligt in het hartje van Parijs, in het district Le Marais en is een oase van rust.

In de tuin kan je gebruik maken van de stenen bankjes om op uit te rusten, of je gaat even in het gras liggen en genieten van de zon. In de tuin bloeien esdoorns, roze klimrozen en andere kleurrijke bloemen volop, wat een authentieke en romantische sfeer geeft.

Geheime tuinen in Groot-Brittannië

Groot-Brittannië; het land van glooiende heuvels, uitgestrekte weiden, cottages en landgoederen. Waar de adel regeerde in de gloriedagen en de middagen al thee drinkend doorbrachten in hun overweldigende (geheime) tuinen. Tegenwoordig zijn veel van deze tuinen te bezoeken. Hier volgt een kleine selectie.

4. Spetchley Park Gardens

Het Spetchley Park ligt in de buurt van Worcester en is een historisch landgoed dat 400 jaar lang werd onderhouden door de Berkley-familie. De Edwardiaanse botanicus Ellen Willmott hielp haar zus Rose Berkley bij het ontwerpen en aanleggen van veel delen van de tuin. Er groeien verschillende soorten bloemen, planten en bomen waar je tussen kunt wandelen.

Het landgoed ligt aan een groot meer en kijkt uit over de Malvern Hills. Achter het ommuurde gedeelte van de tuin staat een fontein, waar je nog planten kunt vinden die worden aangeduid als de geest van Ellen. Zij scheen er nogal een handje van te hebben om stiekem zaadjes van een kruisdistel te laten vallen als zij een tuin saai vond.

Lees ook:  Een lounge plek creëren in de tuin

Na een goede wandeling door dit mystieke buitengedeelte, kun je binnen genieten van een lichte lunch of een goede kop thee.

5. Dalemain

Het Dalemain landgoed stamt uit de 14e eeuw en straalt vandaag de dag nog steeds de sfeer uit van voorbije dagen. Er zijn verschillende soorten tuinen om heerlijk doorheen te kunnen struinen. Zo is er een tuin aangelegd in Tudorstijl die geleidelijk overgaat in een rozenpad, die op zijn beurt weer leidt naar verschillende appelbomen.

Op dit landgoed is duidelijk veel te zien en te beleven. Het uitzicht over de vijfer, de eikenbomen en de heuvels die ginds aan de horizon verschijnen is magnifiek. Ten slotte organiseren de huidige bewoners - Robert en Jane Hassel - McCosh - jaarlijks de Original Marmelade Awards. De heerlijke marmelades zijn tevens te koop.

6. Braco Castle

Geheime tuinen 16 - Braco Castle

Braco Castle heeft een bijzondere tuin die stamt uit de 19e eeuw. Een fluweelachtig mospad leidt je naar een bos vol eiken, rozen, rodondendrons en majestueuze beuken. De boswandeling leidt je naar een weiland, waar een prachtige vijver wordt geopenbaard. Deze tuin laat werkelijk niets tot je verbeelding over. Het weet je steeds te verrassen.

De tuin van Braco Castle is de afgelopen 26 jaar steeds meer uitgebreid, waardoor er voor de bezoeker het hele jaar door steeds nieuwe dingen zijn te ontdekken.

7. Kentwell

Geheime tuinen 30 -Kentwell

Kentwell is een landgoed dat gebouwd is in Tudorstijl. Het landgoed stond er verlaten en vervallen bij en niemand durfde het aan om dit historische gebouw onder handen te nemen. In 1970 ging Patrick Phillips de uitdaging wel aan en nu, 47 jaar later staat het er weer glansrijk bij.

Lees ook:  Genieten met een intex zwembad in je tuin

De mysterieus ommuurde tuinen van Kentwell bevatten onder andere een vijver, druivenstruiken, narcissen, buxusstruiken die in menselijke vormen worden gesnoeid en er wandelen dieren rond, zoals kippen, schapen en pauwen. Na een flinke wandeling of bij regenachtig weer kan je in de omgebouwde stallen een kop thee of koffie halen.

8. Kentchurch Court

Het Kentchurch Court-landgoed behoorde voor bijna 1.000 jaar tot de familie Scudamore. Het landgoed is nog steeds een privaat eigendom, maar de tuinen en het huis zijn op bepaalde dagen open voor publiek.

Er zijn verschillende soorten tuinen: de rodondendron-tuin, de mystiek ommuurde tuin met verschillende soorten bloemen, struiken en kruiden, de groentetuin en het hertenpark.

Geheime tuin Nederland

Tussen deze bijzondere geheime tuinen mag Nederland natuurlijk niet worden overgeslagen. Ook in ons land zijn steden volgebouwd en moet het groen strijden voor een plek, maar is er zo hier en daar een groene oase aanwezig, verborgen achter een grote muur.

Het Pandhof, Utrecht

Het Pandhof is de kloostertuin van de Domkerk en ligt verscholen tussen de Dom en het Academiegebouw. Het Pandhof stamt uit 1390-1440 en tijdens je bezoek waan je je weer even in de middeleeuwen. In de tuin worden voornamelijk kruiden en sierplanten verbouwd, zoals dat vroeger ook ging in de bisschopstuinen.

Naast de keukenkruiden vind je een aantal geneeskrachtige planten. Ook zijn er afgelopen mei 300 eenjarige planten in de tuin geplant die nu in volle bloei staan. Deze planten worden jaarlijks gekweekt door de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht en zorgen ervoor dat de tuin het hele jaar door prachtig kleurt. Een groep vrijwilligers zorgt dat de tuin er mooi bij blijft staan.

De tuin is opgedeeld in vierkante borders waar je tussendoor kunt lopen en af en toe op een bankje kan zitten om te rusten, na te denken of de pracht en praal te bewonderen. In het midden van de tuin staat een fontein met een beeldje van een schrijvende kannunik, die in 1915 door gemeente aan de Universiteit Utrecht is geschonken.

onceinalifetimejourney.comtheguardian.com

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Duurzaam slapen: hoe waterbedden bijdragen aan milieuvriendelijk comfort

Met de auto naar IJsland: alle nuttige info op 1 plek

Zo maak je een Conversation Pit die bij jou past

Afkicken in het buitenland biedt veel voordelen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down