7 ideeën om je innerlijke kunstenaar te voeden

17 augustus 2015
182
creatieve cursus

Creativiteit moet je voeden. Vaak gaat dat onbewust: op de fiets naar de winkel zie je opeens een tekst op een poster die je in het diepste van je ziel raakt, of hoor je ergens een liedje dat zo'n levendig beeld oproept in je hoofd dat het je niet meer loslaat. Maar soms zie, hoor, voel (of ruik!) je dagen niks inspirerends. Het doek blijft leeg, het papier onbeschreven, de fotocamera onaangeroerd. Het overkomt de besten. Herkenbaar? Denk in het vervolg dan aan de treffende woorden van de Amerikaanse schrijver Jack London:

Inspiratie moet je niet uitnodigen en er op gaan zitten wachten; jaag het na met een grote stok. En als je het niet te pakken krijgt, dan zul je iets anders vinden dat er opvallend veel op lijkt.

Om deze woorden ter harte te nemen zetten we hier 7 ideeën op een rij waarmee je je innerlijke kunstenaar meteen van een flinke dosis inspiratie kunt voorzien. Aanvullingen? Reageren kan onderaan de pagina!

1. Maak een maand lang elke dag een tekening van iemand die je kent

nha tekenen
Of neem iedere ochtend een foto van de eerste zonnestralen (of regendruppels...) in je tuin. Schrijf elke dag 5 regels aan een verhaal. Of luister elke dag naar een nummer dat je nog nooit eerder hebt gehoord. Dergelijke 30day challenges werken goed: ze geven je extreme focus waardoor je met dingen bezig bent waar je anders niet aan zou denken, en door de tijdsbegrenzing komt er ook geen klad in.

2. Schrijf een verhaal voor kinderen

De onbevangenheid waarmee kinderen naar de wereld kijken is ontwapenend. Zo simpel, en ontdaan van alle nuances en twijfels waar we als volwassenen ons soms door laten tegenhouden. Vind weer een stukje van die onbevangenheid bij jezelf terug door een kinderverhaal te schrijven. De fantasie van een nieuw verhaal in combinatie met de simpele eenvoud van kinderverhalen (denk aan: één gedachte per zin, duidelijke zintuigelijke waarnemingen en concrete dialogen) maakt dit tot een zeer effectieve creatieve vingeroefening.

Lees ook:  Het geheim van de wierook waterval

3. Fiets morgen met een omweg naar je werk

Ofwel: verander je routine. Hersenen zoeken nu eenmaal de weg van de minste weerstand en laven zich aan vaste schema's. Daar worden ze dan ook lui van: zodra je brein merkt dat je met iets bekend bezig bent, schakelt het een tandje terug. Dus: zet je brein op scherp en neem eens een hele andere route naar die ene winkel in de stad. Of sta een week lang om 5u 's ochtends op en doe alleen maar leuke dingen waar je nooit aan toekomt. Spreek een keer niet af op kantoor of in een café, maar licht de voortgang van het project eens door tijdens een flinke wandeling!

4. Ga onkruid wieden

nha tuinieren
De tuin is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Wieden, maaien, snoeien, planten, harken, graven: een eenvoudige taak en repetitieve handeling geeft je brein de ruimte om na te denken de zaken die er voor jou echt toe doen. Het werkt erg verhelderend om van te voren te bedenken waar je je gedachten over wilt laten gaan, en om vervolgens lekker te gaan klussen in de tuin. Zoek je nog inspiratie over wat je wel en vooral niet moet snoeien of waar je moet graven voor die vijver: een cursus tuinarchitectuur zorgt dat je fysieke handelingen ook een effectieve bijdrage leveren.

5. Denk in beelden

Het is al vaak gezegd: beelden zeggen soms meer dan 1000 woorden. Doordat je teruggaat naar de essentie van wat je bedoelt moet je heel associatief denken - een ideale creatieve exercitie. Met illustratief tekenen train je jezelf om snel tot de kern te komen. Wat is er nodig om duidelijk te maken wat je wilt zeggen? En wat kun je ook helemaal weglaten? Zit je vast in een stuk dat je moet schrijven? Of is het lastig onder woorden te brengen wat je wilt bereiken? Teken het!

Lees ook:  Kunstenares maakt jurken met de natuur als inspiratiebron

6. Gebruik je fantasie bij een potje kalligraferen

nha kalligrafie
De kern van kalligraferen is woorden tot kunst te verheffen. Hoe strak het resultaat van de sierlijke letters ook is, het is een juist een oefening in je fantasie de vrije loop laten. Kun je het penseel anders vasthouden zodat de lijn een andere vorm krijgt? Of een heel nieuw handschrift ontwikkelen? Een andere kleur gebruiken? Een aantal kalligrafiekunstenaars gebruikte deze techniek ook om gedichten nog beter te begrijpen: door het langzame schrijven neem je elk woord in je op en creëer je het gedicht als het ware opnieuw. Meer leren over kalligrafie? Kijk hier.

7. Omring jezelf met de kleur groen

Het is fascinerend wat het effect kan zijn kleuren op het gedrag van mensen. Het is algemeen bekend dat groen vaak een rustgevend effect heeft, maar onderzoek wijst uit dat het zien van een groene kleur voorafgaand aan een creatieve activiteit je creativiteit kan verhogen. Baadt het niet...Enfin. Aan de slag!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings