Hypnotiserende filmpjes van een Japanse pottenbakker

17 september 2017
511

De Japanse pottenbakker Abe Haruya maakt niet alleen prachtige werken van keramiek met patronen in de klei, maar hij maakt ook schitterende filmpjes van zijn creatieve proces. Wat begon als een paar video's die Abe maakte met de iPhone van zijn vrouw, is nu uitgegroeid tot een platform met meer dan 100.000 volgers.

Abe maakt gebruik van de techniek genaamd yokoku, wat letterlijk reliëf betekent. De patronen worden in een mal gesneden en vervolgens op de klei gedrukt die in een vorm is gebracht op het pottenbakkerswiel. Daarnaast schraapt de kunstenaar ook met een zeer vaste hand de halfdroge klei in patronen van de buitenkanten van vazen en schalen.

De filmpjes zijn enerzijds mooi om te zien vanwege het kijkje achter de schermen dat Abe je geeft. Maar het repetitieve, creatieve proces is ook rustgevend en bijna hypnotiserend om naar te kijken. Fascinerend om te zien hoe hij langzaam de vorm erin brengt en vervolgens weer klei weghaalt tot het uiteindelijke resultaat. Afhankelijk van het object kan hij soms wel 3 maanden bezig zijn met één stuk.

Pottenbakker Abe Haruya aan het werk:

Klik op de afbeeldingen om het filmpje af te spelen (tip: zet je geluid aan!)

 

Dit filmpje laat het hele proces van begin tot eind zien:

https://youtu.be/CDhFz9aypdg

Abe Haruya aan het werk:

Afbeeldingsresultaat voor abe haruya

En zo zien de stukken eruit wanneer ze klaar zijn:

 

Afbeeldingsresultaat voor abe haruya

Bekijk ook hoe deze pottenbakker vazen, kopjes en schalen in miniatuur maakt op zijn pottenbakkerswiel.

Lees ook:  Japanse woorden waar wij een hele zin voor nodig hebben

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De mythe van Prometheus, god en Titaan

De 9 allermooiste gedichten bij overlijden moeder

De strijd tussen Hera, godin van de goden en Heracles

Kleurpsychologie: Hoe kleuren je ruimte beïnvloeden

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings