Proficiat! Je hebt je opleiding afgerond en je schoolcarrière zit er eindelijk op. Nu is het tijd om na te denken over andere belangrijke dingen. Is het bijvoorbeeld niet eens tijd om je vleugels uit te slaan en op zoek te gaan naar een plekje voor jezelf? Op jezelf wonen, je eigen plekje hebben. Dat geeft toch een bepaald gevoel van vrijheid. Zeker de moeite waard om na je studie eens goed over na te denken. Overigens ben je niet de enige die dit doet hoor. Jaarlijks zijn er duizenden afgestudeerde jongeren die een woning aan het zoeken zijn. Huren is een populaire optie, aangezien een hypotheek krijgen in het begin lastig kan zijn. Ook komen er elke dag steeds meer investeerders op de markt die deze huurmarkt gebruiken als investering. Meer over huurwoningen lees je hier!
Huurwoningen bij een woningcorporatie
De eerste, en vaak makkelijkste, optie voor starters zijn huurwoningen bij een woningcorporatie. Woningcorporaties zijn er om mensen goedkoop aan een sociale huurwoning te helpen. Deze woningen zijn vaak goedkoper omdat je als huurder huurtoeslag ontvangt. Dit is ook de reden dat de populariteit van de huurwoningen altijd hoog is geweest en er nog steeds veel vraag naar is. Het nadeel van sociale huurwoningen is dat je vaak meerdere jaren op een lijst moet staan vóórdat je voor een woning in aanmerking komt. Gelukkig is dit niet de enige optie die je hebt.
Via een investeerder huurwoningen verkrijgen
Zoals eerder benoemd zien veel mensen deze huurwoningen als investeringen voor in de toekomst. Veel huurwoningen zijn dan ook in beheer van investeerders. Over het algemeen is er weinig verschil tussen een sociale huurwoning of een woning die eigendom is van een investeerder. Jij bent in ieder geval nooit verantwoordelijk voor het onderhoud of reparaties. Wel kan het zijn dat de prijzen bij huurwoningen van investeerders hoger zijn dan bij sociale huurwoningen. De eigenaren van particuliere huurwoningen kunnen namelijk een beetje spelen met de prijs. Sociale huurwoningen kunnen dit niet. Wel is het zo dat je bij particuliere huurwoningen niet op lange wachtlijsten terecht komt. Naast dat je er best snel in kan worden de woningen ook vaak gestoffeerd of zelfs gemeubileerd opgeleverd!
Voordelen van wonen in een huurwoning
Toch is er nog veel twijfel tussen het kopen of huren van een woning. Beide hebben natuurlijk hun eigen voor- en nadelen. Voor het maken van een keuze is het wel zo handig tegen elkaar op te wegen. Is het ene voordeel het andere nadeel wel waard? Het eerste en meest bekende voordeel van huurwoningen werd net al benoemd, namelijk huurtoeslag. Zo wordt het bekostigen van een woning een stuk voordeliger. Daar staat dan weer tegenover dat je geen vermogen opbouwt zoals je bij het kopen van een woning wel zou doen. Ook heeft de inwoner van een huurwoning weinig onderhoud aan de woning, dit is de verantwoordelijkheid van de eigenaar/verhuurder. Gaat er een leiding kapot of zitten de dakpannen scheef? Dan hoeft dit alleen gecommuniceerd te worden met de eigenaar/verhuurder en het wordt “kosteloos” gerepareerd.
Keuze maken tussen kopen en huren
De voordelen en nadelen van huren zijn al bondig beschreven, dit kan het maken van een keuze tussen kopen of huren makkelijker maken. Naast persoonlijke voorkeuren wordt de keuze ook gebaseerd op financiële mogelijkheden. Om vast te stellen wat wel en niet mogelijk is kunnen de volgende vragen van pas komen. Hoe lang ben je van plan om ergens te gaan wonen? Ben je zeker van de nieuwe locatie waar je wilt gaan wonen? Heb je een stabiel inkomen op lange termijn? Kom je in aanmerking voor eventuele huurtoeslag? Heeft de woning die je op het oog hebt veel onderhoud nodig? Door deze vragen eerlijk te beantwoorden wordt al snel duidelijk wat de betere optie is, kopen of huren.
Wat is de goedkoopste optie?
Doorgaans wordt veel geroepen dat een huis huren geld weggooien is. Maar is een huis huren ook echt geld weggooien? Er zijn veel verschillende factoren die dit bepalen. Zo heb je bijvoorbeeld emotionele waarde die een huis met zich meeneemt, deze waarde is niet in valuta uit te drukken. Los Dan aspecten die wel in valuta te berekenen zijn, namelijk: hypotheekrente, onderhoudskosten, belasting, verzekering en inflatie. Vooral inflatie kan een sluipmoordenaar zijn voor je portemonnee. Het zit namelijk zo dat huurkosten mee stijgen met de inflatie. Bij een koopwoning is hier geen spraken van omdat het totaalbedrag vooraf bekend is gemaakt. Het voordeel hieraan is dat het zich langzaam opbouwt, waardoor je alle tijd hebt om hier in de tussentijd mee te doen. Kosten kun je al makkelijk besparen, je eigen interieur maken is al een makkelijke oplossing voor de handige Harries onder ons!