De mooiste natuurhoogtepunten van de Hurtigruten

31 oktober 2015
301
hurtigruten hoogtepunten

Op menig verlanglijstje prijkt deze reis met stip bovenaan: de Hurtigruten. Per postboot langs de kust van Noorwegen, op zoek naar het Noorderlicht, uitgestrekte fjorden en authentieke vissersdorpen. Op deze boottocht geen midgetgolf, bingo of casino’s - het entertainment is puur en alleen de natuur. Onderstaande natuurfenomenen kom je onderweg tegen, de beelden zijn wat ons betreft meer dan overtuigend...
[quote text_size="medium"]
Veel reizigers zijn het er over eens: de eilanden van Lofoten zijn mooier dan de Malediven..
[/quote]

Watervallen langs de Geirangerfjord

Ook al zit je tijdens uw Hurtigruten reis op een grote boot, een mens voelt zich direct klein en nietig bij het aanschouwen van deze watervallen. Met donderend geraas stort het water honderden meters naar beneden langs de Geirangerfjord. Dit is de kracht van de natuur in een van haar meest pure vormen. Daarnaast biedt de fjord zelf ook lang geen onprettig uitzicht vanaf het dek!

Beeld 1: Buro Scanbrit - beeld 2: Guillaume Baviere - beeld 3: Les Haines

Beeld 1: Buro Scanbrit - beeld 2: Guillaume Baviere - beeld 3: Les Haines

Duizenden papegaaiduikers en zeearenden

Op 15 km van de Noordkaap vindt u in het vogelreservaat Gjesvaerstappan meer dan 250.000 trek- en watervogels: het paradijs voor vogelkijkers. Warme en koude stromen ontmoeten elkaar hier, wat zorgt voor voedselrijke wateren waar grote kolonies papagaaiduikers en drieteenmeeuwen zich te goed aan doen. Ook zeekoeten, zeearenden en noorse stormvogels krioelen in grote getalen op de rotsen. Neem een verrekijker mee!

Beelden: Buro Scanbrit

Beelden: Buro Scanbrit

IJsblauwe wateren rondom de Magerøya eilanden

In het uiterste noorden van Noorwegen ligt Magerøya, vooral bekend om de nabijgelegen Noordkaap. Stel je een toendra-achtig landschap voor, met hier en daar een verdwaalde boom en dramatisch mooie bergen. In de zomer omringt ijsblauw water het land en verstilt het landschap waar u doorheen vaart, in de winter stuift de sneeuw van de hellingen. Vanaf hier kun je de Noordkaap bezoeken, deze plek profileert zich als de meest noordelijke spot van Europa, maar eigenlijk is deze status gereserveerd voor het plaatsje Knivskjelodden, 9 km verderop - minder dramatisch en niet te bereiken met een auto, maar daarom wellicht juist ook de moeite waard.

Beeld 1: Buro Scanbrit - beeld 2: Anette Dubois

Beeld 1: Buro Scanbrit - beeld 2: Anette Dubois

Onderweg met de Hurtigruten: Walvissen bij Tromsø

Wellicht duiken ze voor je boot op! De reuzen van de oceaan bezoeken jaarlijks de Noorse kust, van eind oktober tot midden februari heeft u de meeste kans deze dieren te zien. Een magische ervaring...

Beelden; Buro Scanbrit

Beelden; Buro Scanbrit

Mooier dan de Malediven: de eilanden van Lofoten

Het gerucht gaat dat de eilanden van Lofoten de mooiste ter wereld zijn - dat wil zeggen, voor iedereen die van ruige natuur, diverse landschappen en een kleinschalige, rustieke uitstraling houdt. Grillige bergruggen gaan hier moeiteloos over in prachtige zandstranden met kristalhelder water, kleine dorpjes sieren de kustlijnen. Nadat je deze eilanden gepasseerd bent manoeuvreert de kapitein het schip tijdens de Hurtigruten door de smalle Trollfjord - deze is soms niet meer dan 100 (!) meter breed...

Beeld 1: Soren Schaper - beeld 2: Meienama - beeld 3: Jakob Nilsson-Ehle

Beeld 1: Soren Schaper - beeld 2: Meienama - beeld 3: Jakob Nilsson-Ehle

..en uiteraard het Noorderlicht!

Rollende groene rook, een wapperend gordijn of groene banden met een paarse gloed die de lucht kleuren – het poollicht kent vele gedaantes. Op zo’n 100 km boven je hoofd manifesteren deze zonnevlammen zich in volle glorie, het blijft een fenomeen waar iedere reiziger stil van wordt. Onderstaand filmpje geeft een prachtig beeld van hoe je de Aurealis Boralis vanaf het achterdek kunt aanschouwen. Zo dichtbij...

Beelden: Buro Scanbrit

Beelden: Buro Scanbrit


Tips: In welk jaargetijde en met welke boot kunt u het beste reizen?

In de zomer schijnt de zon de klok rond. Erg fascinerend, en dat vinden meer mensen dus kan het wat drukker aan boord zijn van de Hurtigruten. In de winter is het daarentegen in het hoge noorden vrijwel de hele dag donker, ook een bijzondere gewaarwording, en dit jaargetijde geeft je de beste kans om het Noorderlicht te aanschouwen. Voor- en najaar zijn vriendelijk geprijsd en ook nog eens lekker rustig.

hurtigruten hoogtepunten

Beeld: Buro Scanbrit


Dan: de boot. Er zijn meerdere exemplaren die je tijdens de Hurtigrutentocht langs de kust voeren, ieder met hun eigen charme. Neem bijvoorbeeld de MS Lofoten, het oudste en kleinste Hurtigruten schip. Sinds haar bouwjaar 1964 uiteraard volledig gemoderniseerd, maar aan boord heerst nog een heerlijk traditionele sfeer. De MS Nordnorge stamt uit 1997 en is een zeer modern lid van de vloot: grote dekoppervlakten en een smaakvolle inrichting met veel art nouveau elementen.
Leuk om te weten: aan boord kun je een Hurtigruten mok kopen die je de hele reis onbeperkt met koffie kunt vullen. Handig als je van plan bent de midzomernachten eens goed mee te pakken.. Ha en god tur!
[hr]
Meer informatie over deze bijzondere Hurtigruten reis?
Buro Scanbrit organiseert al jaren de Hurtigrutenreis langs de Noorse fjorden, reeds 16 keer werden ze uitgeroepen tot beste reisorganisatie voor Noord-Europa. Op dit moment bieden ze aantrekkelijke vroegboekkortingen voor de reizen in 2016. Vraag hier de brochure aan voor meer inspiratie.

Lees ook:  Wandelen door het prachtige Zuid-Limburg

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings