Briljant ontwerp voor boekliefhebbers: een beklimbare boekenwand

2787 VIEWS
Briljant ontwerp voor boekliefhebbers: een beklimbare boekenwand

 

Een rijkelijk gevulde boekenkast kan een prachtig middelpunt van elke kamer vormen, maar dan moet daar natuurlijk wel genoeg ruimte voor zijn. Ook is het beeld van boekenplanken tot aan het plafond vaak meer romantisch dan praktisch, denk bijvoorbeeld aan trappen die nodig zijn om bij de bovenste planken te komen (tenzij je daar je oude encyclopedieën stalt..).

Japanse architect Shinsuke Fujii ontwierp een simpele maar briljante oplossing. Een fervent boekliefhebber benaderde haar met een heel specifieke wens: een huis dat volledig draait om een functionele boekenkast waar de boeken in blijven staan mocht er een beving plaatsvinden (de opdracht kwam binnen net na de Tohoku aardbeving in Japan).

Als antwoord op dit verzoek maakte Shinsuke van de hele westmuur van het huis een enorme schuine boekenkast waar de planken in zo’n hoek staan dat ze ook als traptreden fungeren. Heb je een boek nodig van de bovenste plank, dan klim je gewoon naar boven. Zo creëert deze schuine muur niet alleen de droom van elke boekenliefhebber, maar hij houdt je ook lekker fit!

Het hele huis is gebouwd rondom de boekenkast

Huis om boekenkast heen 2

Huis om boekenkast heen 3

Huis om boekenkast heen

Ook aan de buitenkant is de schuine boekenmuur te zien

Buitenkant huis boek

Buitenkant huis scheef boek 2

In dit artikel worden de grenzen van de boekenkast nog wat verder opgerekt: je waant je als bezoeker van deze boekentunnel in China bijna in een ander universum.

MEER INSPIRATIE

H-Farm: een campus midden in de natuur van Italië
Een kerk van gerecycleerd hout in Indonesië
Casa Atibaia: een droomhuis in de Braziliaanse jungle
Deze kleine glazen hut in het afgelegen IJsland tilt sterren kijken naar een hoger niveau