Hortensia - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

31 mei 2020
136
Hortensia

De hortensia vind je in veel Nederlandse tuinen. Dat is niet zo gek want de struik ziet er niet alleen mooi uit, maar is daarnaast ook nog eens sterk en is niet ziektegevoelig. Op die manier blijft de struik het lang goed doen in de tuin. Je kan er elk jaar maar liefst zes maanden van genieten, want zo lang bloeit deze struik. Ook hoef je de struik amper te verzorgen. Af en toe wat water geven en eens in de zoveel tijd snoeien is het enige dat deze struik nodig heeft. Daarnaast vind je deze struik ook nog eens in allerlei verschillende soorten. De meesten komen uit Azië en hebben veel water nodig om goed te kunnen groeien.

Soorten hortensia’s

Je hebt hortensia’s in allerlei soorten en maten, zodat je de struik kan aanpassen aan jouw wensen voor de tuin. Zo heb je hortensia’s voor in de zon of in de schaduw, zodat je op elke plek in de tuin een struik kan neerzetten. Daarnaast komen ze ook nog eens in allerlei verschillende kleuren. Zo heb je hortensia’s in het wit, roze, blauw, rood en groen. Je kan zelfs kiezen uit verschillende vormen hortensia’s, zoals de bol, de pluim en een scherm. Vervolgens kan je nog een keuze maken over de bloeiperiode. Je hebt namelijk hortensia’s die bloeien in het voorjaar, het najaar of in de zomer. Zo kan je de hortensia helemaal naar jouw wensen uitzoeken en planten.

Verzorging van de hortensia

Hortensia’s groeien het beste in een humusrijke en dus zure bodem met veel voedsel en vocht. Op droge grond doen de struiken het een stuk minder. Pluimhortensia’s kunnen dan wel weer wat beter tegen droge grond dan andere soorten. Bij een vochtige ondergrond kan je de hortensia’s in de volle zon neerzetten en bij een drogere grond kan je ze beter op een plek neerzetten met deels zon en deels schaduw. Maak een groot gat waar de kluit van de struik makkelijk in past. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit enkele centimeters onder het maaiveld komt en vul het gat aan met potgrond. Geeft de struik vervolgens voldoende water en blijf dit doen als het een tijdje droog weer is. De hortensia kan niet tegen nachtvorst, omdat de bloemknoppen dan bevriezen. Bescherm de knoppen van de struik daarom met een vliesdoek of noppenfolie tegen nachtvorst.Tuin

Lees ook:  De wonderen van het bos

Wanneer snoei je een hortensia?

Je hebt heel veel verschillende soorten hortensia. Het is afhankelijk van het soort hortensia wanneer je de struik moet snoeien. De meest bekende soort is de boerenhortensia met bolle bloemen of schermbloemen. Deze soort kan je het beste in maart of april snoeien. Een andere populaire soort hortensia is de sneeuwbalhortensia. Deze soort kan je het beste in maart snoeien. In de rest van de maanden wordt het afgeraden om het te doen. De pluimhortensia kan je in de maanden februari, maart of april snoeien en de klimhortensia kan het beste in juni gesnoeid worden. Ga dus eerst goed na met welk soort hortensia te maken hebt, voordat je gaat snoeien.

Hortensia

Foto door Appeltern.nl

Snoeien van hortensia’s met bloeiers op oude knoppen

Je kan hortensia’s opdelen in bloeiers op oude knoppen en bloeiers op nieuwe knoppen. Het verschilt per soort hoe je de hortensia moet snoeien. Een van de bloeiers op oude knoppen is de populaire boerenhortensia. Hierbij bloeien de nieuwe knoppen op de knoppen die vorig jaar zijn aangelegd. Je hoeft de hortensia niet per se te snoeien, maar kan dit wel doen om de uitgebloeide bloemen af te knippen of de struik te verkleinen. Knip de uitgebloeide bloemen vlak boven het bovenste paar dikke en gezonde knoppen. Kijk vooraf wanneer je de bloemen moet knippen. Oude takken tot aan de grond afknippen om de struik te verjongen kan je in elke periode doen. Knip takken die overhangen of de hoogste takken. Als je de hortensia wil verkleinen dan kan je ervoor kiezen om het ene jaar de ene helft van de takken af te knippen en het andere jaar de rest. Zo voorkom je dat er bloemen op de gesnoeide stelen komen.

Lees ook:  De gouden regen van de ginkgo boom

Interessant? Bekijk ons artikel over de Rhododendron ook zeker eens!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Knutselen voor volwassenen

De Calathea – Hoe verzorg je deze plant?

Hoe creëer je meer vrijheid door online te werken?

Iemand verrassen met een boeketje bloemen door de brievenbus!

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings