Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

7 juni 2024
71
acryl schilderij amsterdam nederland

Nederlanders houden van reizen. Waar je ook naartoe gaat je kom altijd wel ergens een Nederlander tegen. Maar waarom willen Nederlanders zo graag vertrekken uit hun eigen land terwijl genoeg te beleven valt! Van historie en natuur, tot relaxen en lekker eten, hieronder lees je over de mooie dingen in Nederland!

Historische steden

Nederland kent bijzonder veel historische steden. Veel huizen en gebouwen zijn nog intact en daarom zeker de moeite waard om te bezichtigen!

Amsterdam (Noord-Holland)

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland. De Gouden Eeuw was de glorie periode van deze stad, en dat kun je nog steeds zien! Het uitgebreide grachten netwerk en de smalle gevelhuizen stammen nog uit deze tijd. In de zomer kun je heerlijk varen op deze grachten terwijl je tegelijkertijd de stad bezichtigd. Bij minder weer kun je een bezoekje brengen aan het museumkwartier. Hier bevinden zich het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum. Hier kun je zowel historische kunst van beroemde schilders zoals Rembrandt en Van Gogh aanschouwen, als ook de moderne kunst!

Amsterdam
grachten
nederland

Bourtagne (Groningen)

Bourtagne is een vestingplaats welke tussen 1580 en 1593 werd aangelegd tijdens de Nederlandse Opstand. Een vestingplaats verwijst naar een stad of dorp versterkt met muren, wallen, bastions, grachten of andere verdedigingswerken. Deze verdedigingswerken beschermde de burgerbevolking tegen aanvallen en indringers. Door heel Nederland liggen nog verschillende vestingplaatsen. Van velen is de historische kern nog in originele staat te bezichtigen. Ander vestingplaatsen in Nederland zijn:

  • Willemstad, Noord-Brabant
  • Ravenstein, Noord-Brabant
  • Sittard, Limburg
  • Dokkum, Friesland
  • Gorinchem, Zuid-Holland
  • Doesburg, Gelderland
  • Nieuwpoort, Zuid-Holland
  • Hulst, Zeeland

Ulpia Noviomagus Batavorum (Gelderland)

Ulpia-Noviomagus Batavorum, ofwel Noviomagus, lag in het huidige Waterkwariter in Nijmegen west in de provincie Gelderland. In het jaar 70 na Chr. stak de rebellenleider Julius Civilis het stadje in brand. De stad diende opnieuw te worden opgebouwd. Hierdoor verrees een compleet nieuwe stad in Nijmegen-west: Noviomagus. De stad dateert ongeveer uit het jaar 100 na Chr. de restanten ervan zijn nog steeds zichtbaar in de Gelderlandse plaats!

Lees ook:  De reis van Odysseus: avonturen en tegenslagen

Brouwershaven (Zeeland)

Brouwershaven is een historische stad op het eiland Schouwen-Duivenland. Dit is het meest Noordelijke eiland van de provincie Zeeland. Brouwershaven is de geboorteplaats van Jacob Cats. Cats is een Nederlands volksdichter en staatsman. Hij werd ook wel ‘Vadertje Cats’ genoemd. In het kleine stadje staat nog een standbeeld van de dichter en tevens zijn ouderlijk huis. Ook is er een kleine haven en kun je een fijne stadswandeling maken in Brouwershaven.

Nieuwsgierig naar meer Nederlandse historie? Lees dan ook De mooiste monumenten in Nederland!

Natuurparken in Nederland

Nederland kent ook verschillende natuurparken. De meeste parken zijn beschermd, wat betekent dat je hier enkel te voet of met de fiets doorheen mag om vervuiling en verwoesting tegen te gaan. Enkele bekende natuurparken in Nederland zijn:

  • De Groote Peel
  • De hoge Veluwe
  • De Biesbosch
  • Utrechtse Heuvelrug
  • Duinen van Texel
Natuurpark
Veluwen
Nederland

Zon, zee en strand

Naast een het bezoeken van historische steden of het wandelen en fietsen door natuurparken, biedt Nederland ook genoeg mogelijkheden om lekker te genieten van de zon en de zee. De hele oostzijde van Nederland grenst namelijk aan de Noordzee, waardoor Nederland beschikt over een kustlijn van ruim 450 kilometer lang! Vrijwel overal langs de kust zijn prachtige zandstranden te vinden! Op deze stranden kun je zonnen of zwemmen, maar vaak kun je er ook water of strandsporten beoefenen zoals surfen of blokarten. In het zomerseizoen openen ook genoeg strandtentjes hun deuren waar je lekker kunt genieten van een drankje aan het water!

Typisch Nederlands

Er zijn veel dingen die Nederland typeren. Maar de meest bekende zijn toch wel de molens, tulpen en de draaiorgels. Deze zijn met name in het noorden van Nederland te bezichtigen.

Molens

Molens zijn een groot onderdeel van de Nederlandse historie. De meest bekende molens zijn de poldermolens, welke water van een lager naar een hoger niveau tillen, en de graanmolens. In de graanmolens werden de graanvlokken gemalen tot meel waar de bakkers brood van konden maken. Elke molen-soort werkt hetzelfde. De grote wieken vangen de wind, waardoor deze gaan draaien. Binnenin de molen bevindt zich een mechanisme van tandwielen die gaan draaien waardoor deze ‘automatisch’ werken. Een hele handige uitvinding dus! Tegenwoordig worden de meeste molens nauwelijks meer gebruikt, maar behoren ze tot het cultureel erfgoed. In Limburg worden de molens zelfs als feestlocatie gebruikt!

Lees ook:  Rouw in diverse culturen
Molens
Nederland

Tulpen

In 1942 viel de Nederlandse Noordoostpolder droog. Deze werd verbouwd tot landbouw grond. Blijkbaar bleek de voormalige zeebodem erg vruchtbaar en zeer geschikt voor het kweken van tulpen! Nederland werd een van de grootste leveranciers van tulpen wereldwijd en staat daarom ook bekend als het land van de tulp. Wanneer je in het voorjaar, rond april en mei, Nederland bezoekt, staan de uitgestrekte tulpenvelden in bloei!

Tulpenveld

Draaiorgel

Sommigen vinden het irritant en anderen juist heel vermakelijk: het draaiorgel. Een draaiorgel is een automatisch spelend pijporgel. Het doel van een draaiorgel is het brengen van sfeer in het stadscentrum. Vaak zijn draaiorgels te zien op markten of in historische stadscentra en speelt het oud-Hollandse liedjes. Met de technieken van tegenwoordig kunnen ze zelfs de meest populaire nummers op een draaiorgel afspelen. Tevens zijn draaiorgels ook in Italië en Duitsland, en andere plekken in Europa te vinden waar ze natuurlijk weer andere nummers laten horen.

Draaiorgel

Wat je moet proeven in Nederland

Nog niet overtuigd dat Nederland toch best wel een leuk land is? Dan zijn hier nog enkele ‘typische Nederlandse’ lekkernijen die je ècht eens moet proeven!

Stroopwafels

Stroopwafels staan met vlag en wimpel op nummer één van de Nederlandse lekkernijen. De precieze geschiedenis van de stroopwafel is niet bekend, maar deze wafels werd in de 19e eeuw in Gouda al gebakken! Een stroopwafel is een dunne wafel die vervolgens door midden wordt gesneden en wordt gevuld met heerlijke stroperige karamel. Ze hebben een ronde vorm die perfect op jouw koffie kopje past. Dit is dan ook de traditionele wijze om deze lekkernij te eten. Door de warmte van de koffie smelt de karamel en dat maakt de stroopwafel nog lekkerder!

Lees ook:  De betoverende zang van Sirenen: verleiding en gevaar op zee
Stroopwafel
kop koffie

Drop

Drop is iets minder toegankelijk dan stroopwafels. Het heeft namelijk een hele typische smaak door de ammoniak die in het snoepgoed wordt verwerkt. Veel Nederlanders houden ervan, maar dat komt tevens omdat wij ermee zijn opgegroeid. Dropjes zijn verkrijgbaar in veel verschillende variant: dropveters, trekdrop, zoete drop, zoute drop of katjes.

Haring

De Hollandse Haring, of Hollandse Nieuwe, wordt gevist uit de Noordzee. Het haringseizoen duurt van mei tot en met juli. De haring wordt na de vangst gekaakt, gezouten en gefileerd. Hierna kan de vis worden ingevroren waardoor deze langer houdbaar is. Nederlanders eten deze vis ‘rauw’ of met een gesnipperd uitje.

Hollandse haring

Poffertjes

'Poffertjes' is een deeggerecht dat zijn oorsprong kent in Nederland. Deze kleine pannenkoekjes eet men normaal gesproken met een klontje boter en poedersuiker. Tegenwoordig wordt er steeds meer gevarieerd met de ‘toppings’ op de poffertjes, zoals chocoladesaus, slagroom, vers fruit of ijs. De lekkernij is met name verkrijgbaar op markten of kermissen. Restaurants bieden poffertjes af en toe aan als zoete snack of op het kindermenu.

Poffertjes bakken
Nederland

Erwtensoep

Erwten soep of ‘snert’ is een machtige kost voor in de wintermaanden. Vroeger kon het erg koud worden in de winter en dan had met een goede bodem nodig voor men aan het werk ging. Daarbij is snert gemakkelijk en goedkoop waardoor veel landbouwers dit gerecht vroeger maakten. Snert is een dikke soep van erwten en aardappels met vaak nog wat stukken rookworst erin. Hoewel het er niet heel appetijtelijk uitziet, is het een favoriet gerecht voor veel Nederlanders.

Er bestaan natuurlijk nog veel meer Nederlandse lekkernijen, zoals: stamppot, hagelslag, pepernoten, oliebollen, Limburgse vlaai of Bossche bollen. Maar als je wilt weten hoe deze smaken, kun je ze beter zelf komen proeven!

Over de auteur

Mathias Molenberg

Recente berichten

De 7 populairste vakantietrends voor 2025

Hoezo neemt onzekerheid steeds meer het voortouw in de moderne tijd?

Winkelen in New York: shopping tips & tricks

Slow travel: wat is het + tips

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down