Hollands eerste theeplantage vind je in...het Brabantse Zundert

6 april 2018
426
theeplantage nederland

Als je aan het kweken van thee denkt, dan zit je met je gedachten al gauw in warme Aziatische landen als China, India en Japan. Toch heeft ook het koude Nederland sinds kort een eerste, echte theeplantage...in het Brabantse Zundert!

Kweker Johan Jansen raakte tijdens een reis door China geïnspireerd door de theecultuur van het land en ging- eenmaal terug in Nederland- de uitdaging aan de theeplant wortel te laten schieten in Hollandse bodem.

Oefening baart kunst

Dat wortelschieten was makkelijker gezegd dan gedaan. Na veel experimenteren en kruisen van verschillende theeplanten uit Amerika, Canada en Azië onstond -na 8 jaar!- een soort die zich kon vermeerderen en overwinteren in Nederland.

300.000 theeplantjes

Sindsdien heeft Jansen zo’n 300.000 theeplanten in zijn kassen staan en brengt hij de planten aan de man bij (individuele) consumenten en theeboeren. Grappig feitje: zo ligt op het Britse eiland Jersey een theeplantage met plantjes uit Zundert. Ook vanuit Canada en zelfs Azië is er interesse.

Foto’s: stills uit filmpje Omroep Brabant

75099645-A481-4E43-A417-AA14084A6E24

8389B864-46CC-4C3E-84A6-3F1A2BAE86B5

Eigen theemerk: Tea by me

De succesvol draaiende theekwekerij leidde tot een automatische volgende stap: het daadwerkelijk produceren van thee. Jansen sloeg de handen ineen met theesommeliers en het theelabel Tea by Me -met zo’n 200 theesoorten- was ontstaan. Soorten die allemaal van 1 en dezelfde plant komen. Onder het label worden ook verschillende theeworkshops verzorgd.

Net zoals mensen weten dat melk van de koe komt, willen wij dat het duidelijk wordt dat thee- al is dat zwarte, groene of witte thee- van één en dezelfde plant komt. Het is een manier van verwerken die de thee maakt tot zijn soort, maar de basis zit in één plantje.

Arbeidsintensief

Voorheen werden de theeplanten met de hand geplukt, inmiddels gebeurt dit machinaal. De verwerking tot thee gaat nog wel handmatig, waarbij blaadjes gestoomd, gedroogd of gewokt worden. Arbeidsintensief en duur werk: voor 25 gram thee (12 koppen) is zo’n 100 gram aan theeblaadjes nodig. Voor die hoeveelheid heb je honderden planten nodig. Voor 100 gram thee betaal je dan ook tussen de 60 en 100 euro.

Lees ook:  Auteur nodigt creatieven uit om gratis op zijn Zweedse 'ideeëneiland' te verblijven

Maar dan heb je ook wel wat: exclusieve thee (van volledige theeblaadjes) van Nederlandse bodem!

Foto’s: Theeplantage Soerendonk (Facebook)

6AE88AB1-FD94-470C-8E5F-8B1129E1B7F1

790BF965-B55A-4085-9BAC-9D6B7D243298

24955DCD-805A-44ED-AFD9-077426675536

Bekijk ook onderstaand filmpje van Omroep Brabant over de theeplantage in Zundert en word getuige van hoe deze Hollandse thee gemaakt wordt:

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down