Hoe word je financieel onafhankelijk?

15 juni 2021
260
financieel onafhankelijk

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: financieel onafhankelijk zijn. Veel mensen dromen er van, maar het is maar voor weinig mensen weggelegd. In je dromen zie je je al varen op je eigen jacht in de Caribbean, sippend aan een glaasje champagne. Uiteraard ingeschonken door je personeel. En verblijf je natuurlijk iedere jaar in je zomerhuis in Spanje. Als je denkt dat je alleen in je droomwereld financieel onafhankelijk kan zijn, moet we je echt even wakker maken. Want het is niet alleen weggelegd voor wereldberoemde filmsterren en topvoetballers. Nee, ook jij kan financieel onafhankelijk worden. Oké, misschien zal je niet bediend worden door personeel op je eigen jacht of zal je in het bezit zijn van een eigen privéjet. Financieel onafhankelijk houdt namelijk veel meer in. Wat het precies inhoud en hoe ook jij het kan worden, leggen we je graag uit in dit blog.

Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

De belangrijkste vraag is natuurlijk: wanneer ben je eigenlijk financieel onafhankelijk? En deze belangrijke vraag is ook nog eens een van de moeilijkste vragen om te beantwoorden. Dit verschilt namelijk van persoon tot persoon. Want het ligt geheel aan jouw levenstandaard. Ben jij tevreden met een klein huisje en hoef je niet zo nodig iedere week uiteten te gaan? Dan is een financieel onafhankelijk leven dichterbij dan als jij droomt van een privé jacht inclusief personeel. Je bent namelijk financieel onafhankelijk als je voldoende geld hebt om van rond te komen en de dingen te doen die jij graag wilt. Het is dan ook belangrijk om je gewenste uitgavenpatroon vast te stellen. Nu we weten wanneer je financieel onafhankelijk bent, kunnen we kijken naar een manier om dit te bereiken.

Lees ook:  Kunstenares maakt thee van bloemen

Zo word je financieel onafhankelijk

Ga voor jezelf na wat je gemiddelde jaarlijkse uitgaven zijn. Pas dan kan je namelijk uitrekenen hoe hoog je vermogen moet zijn om financieel onafhankelijk te zijn. Je kan dan stoppen met werken en geheel van je eigen vermogen leven. Veel mensen hebben geen idee hoeveel geld ze jaarlijks, of zelfs maandelijks, uitgeven. Toch is dit één van de belangrijkste punten. Als je nog geen Excelbestand bijhoudt met jouw uitgaven, dan is nu een mooi moment om daar mee te beginnen. Schrijf al je uitgaven er iedere maand in op. Tel dit bedrag iedere maand bij elkaar op en je ziet in één oogopslag wat je maandelijks uitgeeft. Na één jaar heb je een mooi jaaroverzicht. Natuurlijk veranderen je uitgaven ieder jaar en ook door de inflatie veranderen de prijzen. Toch zul je zien dat je, als je een paar jaar vergelijkt, vaak dezelfde kosten tegenkomt. Deze vaste lasten zijn belangrijk, want deze zullen altijd terug blijven komen. Je variabele kosten, zoals vakanties en uiteten, kan je eventueel op bezuinigen om sneller financieel onafhankelijk te worden. Maar houdt er rekening mee dat je dit dan ook meeneemt in je berekening.

Hoeveel vermogen heb ik nodig?

Dan komen we aan bij de vraag hoeveel eigen vermogen je nodig hebt. Zoals we al eerder aangaven verschilt dit per persoon. Ben jij tevreden met een rustig leven en heb je niet veel nodig? Dan hoeft je eigen vermogen ook niet al te hoog te zijn. Houd jij van uitgaan, verre reizen maken en ben je graag in het bezit van de allernieuwste gadgets? Dan zul je een groot eigen vermogen moeten opbouwen, wat uiteraard langer zal duren. We hebben al aangegeven dat je eigen vermogen hoog genoeg moet zijn om aan jouw levenstandaard te voorzien. En dat voor de rest van je leven. Je wilt natuurlijk niet op je 40ste met pensioen gaan om er vervolgens op je 75ste erachter te komen dat je niet voldoende gespaard hebt en dan op een houtje moet bijten. En misschien wel je huis moet verkopen om aan voldoende geld te komen. De stelregel is dat je 25 keer je jaarlijkse uitgaven gespaard moet hebben. Dit is dus een flink bedrag. Wel wordt er bij deze stelregel vanuit gegaan dat je je geld gaat beleggen. Hier zit natuurlijk wel een risico aan. Maar in de stelregel wordt er van een verwacht rendement van 5% uitgegaan. Op die manier houd je je vermogen in stand. Maar nogmaals, hier ziet een financieel risico aan.

Lees ook:  Wat is Tai-chi?

Snel je vermogen verhogen

De gouden regel om financieel onafhankelijk te worden is dus de hoogte van je eigen vermogen. Het is dus zaak om deze zo snel mogelijk te verhogen. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Iedereen wilt zijn vermogen zo snel mogelijk verhogen, maar helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Behalve hard en veel werken, zijn wel nog een aantal manieren om je vermogen snel te verhogen. Eén van die mogelijkheden is te gaan beleggen in cryptovaluta. Beleggen in cryptovaluta is laagdrempelig en voor iedereen mogelijk. Maar ook hier geldt: er zit een financieel risico aan en je kan je geld ook kwijtraken. Toch is het een goede manier om snel geld te verdienen. Je zult alleen niet lukraak wat bitcoin of altcoins moeten kopen, maar je er echt in moeten verdiepen. Zeggen de woorden Cardano, bullmarket, whale, bagholder, HODL en pump and dump jou bijvoorbeeld niets, dan raden wij je aan om je eerst goed in te lezen. Lees bijvoorbeeld crypto nieuws om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op de cryptomarkt. Bekijk YouTube filmpjes waarin ervaren beleggers je uitleggen hoe deze wereld werkt en waar je op moet letten. Ben je helemaal ingelezen? Dan is het tijd om je eerste stappen in de crypto wereld te zetten. Maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: houd er rekening mee dat je ook je geld kunt verliezen! En dan is een financieel onafhankelijk leven natuurlijk verder weg dan ooit.

financieel onafhankelijk

Conclusie

Een financieel onafhankelijk leven is dus zeker niet alleen weggelegd voor een paar lucky few. Je hoeft er geen topsporter voor te zijn of wereldberoemd acteur. Het is ook voor jou weggelegd. Maar aan alles zit een ‘maar’. Een voldoende hoog vermogen opbouwen is voor veel mensen erg lastig. Probeer op zo veel mogelijk dingen te besparen. Kijk goed welke onnodige abonnementen je hebt lopen en of een kleinere, zuinigere auto niet beter bij je past. Of misschien heb je de auto zelfs helemaal niet nodig. Je geld beleggen is ook altijd een goede optie, maar pas zodra je weet waar je mee bezig bent. Dus als conclusie kunnen we wel trekken dat een financieel onafhankelijk leven ook voor jou is weggelegd. Je zult er alleen wat voor moeten doen, want slapend rijk worden is helaas niet mogelijk. Tenzij je in de juiste cryptocoins hebt geïnvesteerd natuurlijk…

Lees ook:  Vier de liefde en geef dit jaar de bijen bloemen cadeau!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De tabaksplant snoeien & verzorgen

Een onvergetelijke vakantie bij Recreatiepark de Leistert in Limburg

Wat is kinetische kunst?

Zo organiseer je een Hawaii themafeest

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings